+1 ocena
21.7k pregleda
u Sam svoj majstor od
izmenjeno od

Poštovani, želim da podelim sa vama moje iskustvo sa uništavanjem žiška, crva i leptira koji grizu, jedu, krckaju parket sve vreme. Naime, pre nekoliko godina sam postavi parket u sobi. Pri tome je parket bio star skoro 25 godina i u sebi je imao žižak.

Paketi sa parketom su bili složeni u sobi i moglo se čuti kako žišci krckaju non-stop. Šta sam uradio ?

Prvo, taj parket sam tako u paketima preventivno isprskao žižolom. Zatim sam ga postavio na lepak. Onda sam parket ponovo natopi žižolom. Posle 7 dana je usledilo hoblovanje-šlajfovanje parketa. Usledilo je još jedno dobro natapanje parketa žižolom. četkom.

Posle 7 dana je usledilo lakiranje parketa. Od tada više se nikada nije moglo čuti da nešto krcka, što znači da je žižak ipak pobediv. Iako se na raznim forumima piše sve i svašta, kako se parket koga je napao žižak ne može zaštititi, smatram da ipak trebate da stvar uzmete u svoje ruke i rešite se ovih napasti.

Inače, neko vreme je sredstvo "žižolin" bilo zabranjeno u prodaji ali vidim da ga sada ima opet.

Znači, bitno je da se parket dobro natopi otrovom pre hoblovanja, da odstoji i osuši, zatim sledi hoblovanje pa kada se sva prašina usisa onda se još jednom dobro pređe sredstvom protiv žiška, moljaca i ostalih štetočina.

Takođe, imajte u vidu da se lakiranjem ne uništava žižak jer je on u drvetu otporan na sve, do momenta dok ne dođe direktno u kontakt sa otrovom.

Jedan drugar je probao da celokupno parket premaže epoxy smolom i uspeo je da zaustavi bube da pojedu parket ali to je već skupa investicija.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

3 odgovora

+1 ocena
od
Žižol je jedino sredstvo koje uspešno uništava grickalice drveta. To znači da sve gljivice, sipce i moljce, crve koji jedu i buše drvo permanentno ubija. Ako je drvo sirovo, polusirova građa, daske, grede, fosne, parket, dovoljno je isprskati žižolom. Međutim, ako je drvo već napadnuto i trpi oštećenja u vidu rupica, rupa, kanala gde se na površino mogu videti kupe piljevine-trine kao da je krtičnjak, onda se zaštita obavlja na sledeći način:

Moje iskustvo sa zaštitom parketa koji je napadnut i izgrižen podosta pri čemu se primećuju rupice na površini parketa svakodnevno sa prahom drveta, a čuje se i grickanje ovde-onde je sledeće:

Parket se mora najpre (ako je lakiran) šlajfovati (hoblovanje - šmirglanje parketa). Kada se dođe do zdravog parketa, kada je drvo čisto i bez prašine i piljevine direktno ćemo većom četkom nanositi, natapati žižolin kompletno da drvo što bolje upije otrov. Kada celu površinu premažemo i kada je parket tretiran žižolom, kompletno preko stavimo PVC foliju, najlon da zadihtujemo što bolje da se čak i neprijatan miris žižola kompenzuje a drvo-parket što efikasnije natopi.

Posle par dana skidamo najlon, i ako je potpuno suv, šlajfujemo još jednom parket, obavimo fugovanje, korekcije, sve što treba i onda ponovimo postupak sa žižolom. Dobro se natopi četkom parket, nema štedenja otrova jer su žišci, crvi, crvotočine vrlo uporni organizmi koji se moraju prevetnivno i naknadno tretirati sredstvima koja imaju odloženo dejstvo, bar 1-3 godine.

Pošto se parket osušio posle dva tretiranja žižolom, sledi fino poliranje i lakiranje.
od

Žižak u parketu brzo napreduje, buši, gricka i na kraju uništi parket do te mere da ga je potrebno kompletno zameniti novim. Znam da je skupo i cena parketa nije mala, naročito kada je potrebno podići, skinuti stari parket sa lepka, sve opet nivelisati a onda jovo nanovo. Parket je veoma zahvalan za ugradnjuu i održavanje i kasnije osvežavanje ako se rukovodimo logikom da se samo parket prve/druge klase postavlja pravilno i da se uradi zaštita parketa protiv žižaka, moljaca, crva, buba, sipaca preventivno. Na taj način ste mirni barem 30 godina. Bude li se pojavio žižak jednom u parketu, biće to mukotrpna borba isterati ga ili uništiti permanentno a da se ne upotrebe jaki otrovi koji godinu-dve polako iščezavaju iz drveta. Znači, birajte samo kvalitetan parket, cena parketa ne kora da bude presudna ali je važno da vam majstor postai parket lepo, sigurno i zaštiti na vreme od prevremenog oštećenja.

0 ocene
od
Grickator parketa iliti žižak je čest i vrlo neugodan gost. Ume da se primiti neko vreme i da bude neaktivan a onda za mesec dana da pojede, probuši i uništi i 100 kvadrata parketa bez problema. Kada podivlja, njemu na put mogu stati samo stari oprobani recepti. Benzin, kojim će se preliti preko parketa da se lepo natope sve njihove rupe kako bi se ugušili. U prostoriji gde se ovo izvodi ne sme biti ljudi dužeg vremena niti nikakvog izvora vatre zato što je benzin zapaljiv. Žižol ne deluje kao nekada jer je sad to razvodnjeno i nema otrova ali ima smrada koji dugo ostaje u prostoriji i sporo isparava - ne preporučujem ga. Žižak je jako žilav insekt koji ima svoje stadijume kroz koje prolazi i možete primetiti da on kada u parketu vidite velike rupe tada već u prostoriji ima i leptira - žute boje koji su samo proizvod ciklusa kroz koje je morao da prođe onaj glavni krivac koji je pojeo parket i svo drvo pa čak i nogare stolova i stolica, radno sto, fotelje i sve što je od drveta. Čini se kao da baš taj krivac mnogo voli ljude koji spavaju da ih zeza i krene da krcka i maltretira zato što mu je prazan stomak ? Ne, nije on kriv jer je to priroda tako napravila a mi ako želimo da sačuvamo nameštaj od drveta i parket, moramo i da se upoznamo sa nekim osnovnim principima o zaštiti ... nastaviće se ... izvor: parketbgd
0 ocene
od
Angažovao sam firmu koja se profesionalno bavi uništavanjem buba u drvetu i evo posle godinu dana opet su se pojavile krckalice u parketu. Bacanje para ili loša firma za dezinsekciju ?

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 881 pregleda
+1 ocena
4 odgovora 1.2k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 1.5k pregleda
0 ocene
0 odgovora 415 pregleda
0 ocene
9 odgovora 1.7k pregleda
...