Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Registrujte nalog i učestvujte u diskusijama.
0 glasa/ova
309 pregleda
Poštovani, želim da podelim sa vama moje iskustvo sa uništavanjem žiška, crva i leptira koji grizu, jedu, krckaju parket sve vreme. Naime, pre nekoliko godina sam postavi parket u sobi. Pri tome je parket bio star skoro 25 godina i u sebi je imao žižak. Paketi sa parketom su bili složeni u sobi i moglo se čuti kako žišci krckaju non-stop. Šta sam uradio ?

Prvo, taj parket sam tako u paketima preventivno isprskao žižolom. Zatim sam ga postavio na lepak. Onda sam parket ponovo natopi žižolom. Posle 7 dana je usledilo hoblovanje-šlajfovanje parketa. Usledilo je još jedno dobro natapanje parketa žižolom. četkom.

Posle 7 dana je usledilo lakiranje parketa. Od tada više se nikada nije moglo čuti da nešto krcka, što znači da je žižak ipak pobediv. Iako se na raznim forumima piše sve i svašta, kako se parket koga je napao žižak ne može zaštititi, smatram da ipak trebate da stvar uzmete u svoje ruke i rešite se ovih napasti.

Inače, neko vreme je sredstvo "žižolin" bilo zabranjeno u prodaji ali vidim da ga sada ima opet.

Znači, bitno je da se parket dobro natopi otrovom pre hoblovanja, da odstoji i osuši, zatim sledi hoblovanje pa kada se sva prašina usisa onda se još jednom dobro pređe sredstvom protiv žiška, moljaca i ostalih štetočina.

Takođe, imajte u vidu da se lakiranjem ne uništava žižak jer je on u parketu otporan na sve, do momenta dok ne dođe direktno u kontakt sa otrovom.
postavljeno Avg 13 u Sam svoj majstor od Parket market | 309 pregleda
   

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Privatnost: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje ovih notifikacija.
Anti-spam verifikacija:
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

1 odgovor

0 glasa/ova
Žižol je jedino sredstvo koje uspešno uništava grickalice drveta. To znači da sve gljivice, sipce i moljce, crve koji jedu i buše drvo permanentno ubija. Ako je drvo sirovo, polusirova građa, daske, grede, fosne, parket, dovoljno je isprskati žižolom. Međutim, ako je drvo već napadnuto i trpi oštećenja u vidu rupica, rupa, kanala gde se na površino mogu videti kupe piljevine-trine kao da je krtičnjak, onda se zaštita obavlja na sledeći način:

Moje iskustvo sa zaštitom parketa koji je napadnut i izgrižen podosta pri čemu se primećuju rupice na površini parketa svakodnevno sa prahom drveta, a čuje se i grickanje ovde-onde je sledeće:

Parket se mora najpre (ako je lakiran) šlajfovati (hoblovanje - šmirglanje parketa). Kada se dođe do zdravog parketa, kada je drvo čisto i bez prašine i piljevine direktno ćemo većom četkom nanositi, natapati žižolin kompletno da drvo što bolje upije otrov. Kada celu površinu premažemo i kada je parket tretiran žižolom, kompletno preko stavimo PVC foliju, najlon da zadihtujemo što bolje da se čak i neprijatan miris žižola kompenzuje a drvo-parket što efikasnije natopi.

Posle par dana skidamo najlon, i ako je potpuno suv, šlajfujemo još jednom parket, obavimo fugovanje, korekcije, sve što treba i onda ponovimo postupak sa žižolom. Dobro se natopi četkom parket, nema štedenja otrova jer su žišci, crvi, crvotočine vrlo uporni organizmi koji se moraju prevetnivno i naknadno tretirati sredstvima koja imaju odloženo dejstvo, bar 1-3 godine.

Pošto se parket osušio posle dva tretiranja žižolom, sledi fino poliranje i lakiranje.
odgovoreno Avg 20 od Žižak

Žižak u parketu brzo napreduje, buši, gricka i na kraju uništi parket do te mere da ga je potrebno kompletno zameniti novim. Znam da je skupo i cena parketa nije mala, naročito kada je potrebno podići, skinuti stari parket sa lepka, sve opet nivelisati a onda jovo nanovo. Parket je veoma zahvalan za ugradnjuu i održavanje i kasnije osvežavanje ako se rukovodimo logikom da se samo parket prve/druge klase postavlja pravilno i da se uradi zaštita parketa protiv žižaka, moljaca, crva, buba, sipaca preventivno. Na taj način ste mirni barem 30 godina. Bude li se pojavio žižak jednom u parketu, biće to mukotrpna borba isterati ga ili uništiti permanentno a da se ne upotrebe jaki otrovi koji godinu-dve polako iščezavaju iz drveta. Znači, birajte samo kvalitetan parket, cena parketa ne kora da bude presudna ali je važno da vam majstor postai parket lepo, sigurno i zaštiti na vreme od prevremenog oštećenja.


Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način na Iskustvo Wiki. Ovaj forum predstavlja nova i stara, pozitivna i negativna iskustva. Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, razmena linkova, odgovori na sva pitanja. Razmena linkova se obavlja ubacivanjem vašeg relevantnog linka u tekst na sajtu, pa nam zato pošaljite vaš sajt za razmenu linkova. Hvala.
167 pitanja
268 odgovora
606 komentara
177 korisnika