+1 ocena
3.7k pregleda
u Ishrana od

Zdravo živo. Pišem iz Leskovac pošto ovde verovatno pravi grčki giros nije isti ko u Beograd što se pravi sa prilozi djuture. Tako su mi pričali drugari koji tamo gore jedu navodno bolji giros. Nije da sam nezadovoljan sas giros ovde i necu da se utepujem sas padezi nego cu si pisem po naski - srpski, to jes leskovački.

Brate, kad odletim sas avijon na Krf jedem samo giros, i to samo giros. Tri puta dnevno mogu da ga jedem ko i što si doma ovde jedem pasulj. Znači, dobar je i ne mi škodi ič... zasitim se, želudac mi ga lepo vari. Doduše, pivo koje pijem je iz Lidl koj u Leskovac nema da se otvori nikad pošto Zlatan Trag ovde dominira samo tako. Na svaki korak mu dodje po jedan zlatan trag ... pa jasno vi je možda što u Leskovac, Lebane, Medveđu, Vlasotince i ostala mesta nema šanse da se probije ni DM, Maxi, Lilly, a lično znam gazdaricu da je iz naš kraj ... neće da raboti sas naši ljudi ovde ...

Da ne skrenem mnogo od temu koja je u naslov ... Giros pravi grčki recept

A bre, dal ne ovde stvarno zajebavav u Beograd pa nam prodavaju kompiri i GMO špricani levi pileći bataci sas  ili bez pridev - to jest prilog a to je crveni luk obavezno i paradajz u taj giros ?

Kad god sam ovde po beograd naručio giros pitali su me "a sta cete od priloga" ... sto me tolko nervira da mi se ne jede giros.

A bre, pal niste li zapamtili neko obavezno pravilo da u giros ide obavezno meso, pileće, svinjeće, po želji a preko ide caziki, crveni luk, paradajz i naravno se to sve smota u tortilju.Tortilja prava se lako pravi ... to je od testo, i malko brašno, voda, pecivo ili sodabikarbona, može i suvi kvasac, ili kisela voda da se malo sasvim nadigne testo i eto gu tortilja.

U stvari, ako nekom nije jasno, to je bukvalno palačinka. E sad, preko tu palačinku treba redom da se postupno poređa sve da bi giros bio pravi kaoi iz grčku. Prvo i najbitno je da se tortilja premaže sas maslinovo ulje, zatim sas caziki salata sos (tzatziki), onda ide malo pomfrit pamalo meso, pa opet pomfriti i mesa i na kraju paradajz i crven luk seckani na jako tanke kolutiće. Onda se tortilja umota i to u artiju, kao fišek i giros je spreman za jedenje.

Sad ću vi objasnim kako se postupno pravi pravi giros - da prste poližeš kolko je dobar:

Tortilja za giros

Tortilja se može nabavi i u bolje snabdeveni marketi po Beograd. Imate gi i u DIS, Maxi, Idea ... itd. Piše možda Mexicana tortilja, i ona ima malo kiselkast ukus pošto su gu natepali sas sirće pa zaudara - nema veze, mož da prođe. Ako nećete da se zajebavate sas gotove pituljice to je tortilje, mož i sami da si gi napravite vrlo lako i brzo, dok si reko giros.

Potrebni sastojci: brašno, belo, tip 500 za kolači, dosta će bude pola kilo = 500 grama brašno. Treba vam i pola kocka kvasac sveži ako nabavite, da ne bude baš smrdljiv ... znači 10 grama kvasca. Treba sad i čaša mlake vode od 200 grama. Ide u smesu obavezno i po jedna kačičica smedji šećer (žuti)  i sol, kuhinjska, bilo koja ima.

Fino umesite sve sastojke da dobijete testo kao za hleb, onda premesite i odvojite 10 loptica (jufke) pa ih istanjite kao da su palačinke (malo deblje). Tako istanjene listove pecite na suvom tiganju kratko dok se ne zarumene, i brzo sklonite i premažite sas maslinovo ulje. Tortilje su vam spremne za giros.

Idemo dalje ...

od
Icepio si ga recept. Čak i ja koj se ne vata za ništa drugo osim za kašiku i viljušku pa mislim da bi ga napravija :) Ali problem je sto niti znam koe je toj giros, mozda sam ga nekad i jeo ali se ne secam kako izgleda ... a kad bi se setio mozda bi ga i napravio orginal takav !

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od
izmenjeno od
Vi gore ili dole u Leskovac imate čoveka koji mnogo voli "mesko" i ko je i doveo giros u Leskovac direktno iz Grčku

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 2.0k pregleda
postavljeno Avg 12, 2021 u Ishrana od Krfski giros
0 ocene
0 odgovora 6.9k pregleda
postavljeno Sep 27, 2015 u Grčka ostrva od iskustvo (16.7k poena)
+2 ocene
2 odgovora 11.8k pregleda
0 ocene
0 odgovora 407 pregleda
0 ocene
0 odgovora 172 pregleda
...