+1 ocena
696 pregleda
u Društvo od
ponovo tagovano od

U poslednje vreme vidimo šta se dešava sa Taxi prevozom ... štrajk, maltretiranje građana, iznuda povlastica ... itd. Zamislimo da taksista ima status kao komunalni policajac, da ima pendrek, da može da privede putnika ... šta bi tek onda bilo ?

Kao putnica koja koristi taksi prevoz samo do aerodroma (maksimalno dva puta godišnje) bila sam više puta izložena torturi od strane taksista. Navešću samo par primera:

  1. Zovem taksi u Beogradu, nije Beogradski taxi već onaj koji imam memorisan u telefonu ... naravno, stiže za 3 minuta. Taksista je neobrijani deda, u majici, zaudara na znoj toliko da štipa za oči ... a ja moram da trpim to i da se vozim do Surčina, do aerodroma. Užas.
  2. Idem na more ... zovem taksi, dolazi za 5 minuta ... podpitanje je da li imam dece, nemam ... pošto karavan valjda ide ako imaš dece. Ok, sve je u redu ali me taksista non stop nešto preispituje ... ja odgovaram koliko mogu i smem ... obzirom da sam pošla na letovanje, leto je i noge  su mi gole ... on non stop bulji kao da žensko nije video, nabacuje se non-stop i naravno, pada priča o seksu ... on bi me seksao ... curi mu plin ... jedva sam se spasila od budaletine.
  3. Vraćam se s mora ... na aerodromu me čeka taxi, dobar auto, čini mi se da je bilo neki nisan džip ... namirisan, nov auto ali, taksista šmrkće ... ja ga pitam jel ste vi prehlađeni, odgovara mi nisam, bio sam ali sad je kraj ... i kašlje sve vreme. Naravno, ja se posle 5 dana tako teško razbolim od gripa od koga nikada nisam ranije bolovala ...

Ako mene pitate, Taxi prevoz u Srbiji mora biti uređen tako da postoji jaka kontrola taksista. Udruženje koje se naziva "taxi udruženje" je zapravo maska i predstavlja loš primer.

Kargo / CarGo sa druge strane ima zaista dobre usluge, ali ne znam zašto se kriju i ne kažu javno da su oni ti koji su nam potrebni. Ljudi, verujte mi da su im cene super, usluga vrhunska ... na evropskom nivou. Trebalo bi da država pomogne da se napravi takav jedan sistem, brzi prevoz putnika, da se cena prevoza zna tačno a ne da nas deru taksisti kako hoće.

CarGo nema razloga da strahuje za posao jer su zaista daleko iznad zastarelog načina poslovanja taxi-ja. Opet, ruku na srce, nisam protiv toga da se taxi ukine ili pretvori u nešto drugo nego da se taksisti najpre dovedu u red, da ne prave saobraćajne prekršaje, da daju migavce kad skreću, da se ne bahate i podvode zgodne dame ... da se ponašaju gospodski, prefinjeno. Taksista mora da bude gospodin a ne klošar. Tako da bilo koje taksi udruženje da je u pitanju mora da obrati pažnju na svoje zaposlene. Baš mene briga za probleme koje oni imaju, ne bih da ih delim sa njima. Radite pošteno i zaradite za život.

Cena taksi prevoza mora da bude jedinstvena ako hoćemo da Srbija bude zemlja sa uređenim javnim prevozom. Ne može taksista da vam uvrće ruku ako ne memate sitno ili da vam ne vrati do dinara kusur - to je njihov posao.

Ne sme taksista da bude bolestan čovek, da zarazi svoje putnike već mora da bude redovno kontrolisan na sve moguće testove - alkohol. droga, zarazne bolesti.

Na kraju, možda sam sada odužila ovaj tekst jer sam inače blogerka ali smatram da je blokada Beograda od strane taksista ružan način da se kazne putnici, da se vlast nagrdi u toj meri da se traži rupa u zakonu, da se pravi monopol ... pa baš me briga da li će da se uvede i još neka mobilna mreža, ako mi bude bolja od telenora, MTS-a, VIP-a, ja ću preći na novu mrežu istog trenutka ako mi ponudi lepe uslove. Možda je još bolji primer celokupna zbrka koju su advokati imali sa notarima ... ovo je apsolutno identično. Ja sam sa advokatima uglavnom imala loše iskustvo, doduše i sa notarima ali se posle par godina, danas notari zaista lepo snalaze i uopšte ne smetaju advokatima - a koji su bili u fazonu: uzimate nam hleb iz usta.

Šta je po vama realno i normalno  ? Da li da nas i dalje taksisti deru i obmanjuju kako je sve u redu samo je kriva država za njihov problem sa divljim taksistima ili je nešto, ono drugo u pitanju ? Sujeta je čudo. Samo što ovog puta, hvala Bogu, postoji nešto mnogo konkretnije, novo, ozbiljno, korisno za sve nas ... nova mogućnost, novi prevoz, bolji, ekonomičniji, jeftiniji, povoljniji ...

Dođe mi ponekad misao da ako ikada odem u penziju postanem taksista, da radim do kraja života ... kao što to mnogi sada rade.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od
CarGo je po meni povoljan prevoz, cene su skromne ... usluga je fina, automobili su moderni i sve je na nivou. Nemam baš puno zamerki na taxi, koristio sam uglavnom Pink Taxi, Lux Taxi i Beogradski Taxi ... bez ikakvih problema. Što se tiče Beograda, mislim da sve funkcioniše kako treba i ne razumem ove blokade. Smatram da je bespotrebno jer će CarGo uspeti da se registruje kao Taxi udruženje i dobro je da postoji konkurencija - zbog nas putnika. Blokadu centra grada ne podržavam nikako ... time su taksisti pokazali nepoštovanje prema građanima, jer im je država Srbija, koliko se sećam, u više navrata izašla u susret ... to bi morali da poštuju. Šta je tu je. Nadamo se najboljem ishodu po nas koji zavisimo od prevoza.
od (16.7k poena)
Moraćemo da sačekamo konačnu odluku ... sve je sada na vlasti ali ako se želi uređenje javnog prevoza, prvenstveno mislimo na "taxi", onda će neki modus biti pronađen kroz davanje dozvola za prevoz samo udruženjima koja imaju mogućnost i resurse da građanima ne samo Beograda nego i na nivou cele Srbije. Verovatno je problem samo u našem zakonu. Zakon ima rupa, i te rupe su super stvar trenutno ali se onda kroz praksu i analizu pronađe rešenje ... tako da mislim da je trenutno samo problem dok se ne pronađe idealno rešenje za sve i za taksije i za cargo taksi pa da se napravi plan kako bi se svi vozili bez problema.

Mene samo brine jedna druga, veća stvar ... gužve, stalno ... špic više ne postoji ... gužva u Beogradu je stalno. Na bilo kom pravcu iz centra vi imate gužvu i automobile samo tako. Alternativni pravci su isto u gužvi.

Koliko je doprinela izgradnja obilaznica i raznih čudesa oko Beograda ... malo. nekome k želi da sa Novog Beograda dođe na posao u recimo Gradska Bolnica Zvezdara, treba mu 45 minuta. U povratku isto toliko ... a da ne pričamo što se do Grocke od centra putuje 60 minuta jer je zagušenje od Cvetkove pijace skroz do Kaluđerice, pa dalje do raskrsnice Leštane-Vinča.

Neka o tome malo povedu računa gospoda vlasnici grada pa da vidimo ... mora da postoji rešenje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
6 odgovora 708 pregleda
+1 ocena
3 odgovora 1.7k pregleda
+1 ocena
2 odgovora 446 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 530 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 2.4k pregleda
postavljeno Nov 2, 2018 u Društvo od Pet-i-Met
...