+1 ocena
420 pregleda
u Usluge i zanati od
Zdravo svima...

Pročitajte ovo, ako iole kupujete ili prodajete nešto preko interneta. U pitanju je "veoma lepo" iskustvo sa svima nama dobro poznatom kurirskom službom Bex Express.

Kao prvo, poručim gaming monitor kod dečka koji profesionalno igra CS:GO(u pitanju je Asus VG248QE 144hz)jer je on nabavio novi monitor od 240hz. Pitam ga da mi pošalje slike monitora, on mi kaže da će poslati kada završi nešto, u datom trenutku je bio zauzet. Stižu slike posle pola sata, monitor izgleda kao nov stvarno, očuvan maksimalno, meni se svidi monitor, odlučim se da ga uzmem i on pošalje monitor 30.12.2019. Čekam ja pošiljku do 08.01.2020. i nema i dalje, zovem kurira, kaže "U putu je paket, stiže danas". Sav srećan, ne mogu da dočekam da stigne, da probam igrati na 144hz...Zove kurir, stigao paket...

Izađem da uzmem, haos živi, nema papira na kojem piše ni ko šalje, ni koliko košta, ni kome šalje, NIŠTA ŽIVO, plus lik mi naplati više nego što je realna cena(neću da de svađam za 10 eura). Uzmem paket, otvorim, unutra dar-mar. Jadni monitor rastavljen na proste činioce, polomljen čitav, ne daje znake života...21. vek, Srbija krasna...Probam ja monitor nekoliko puta u nadi da će proraditi, kada uzimam DVI kabl, ljudi moji, neko je uspeo utičnicu da polomi, zamislite samo to, HEEEEEEEJ DVI utičnicu uspeš da polomiš...

Onda mi je sve bilo jasno i nije mi bilo ni najmanje čudno kako je monitor slomljen, kad je DVI kabl bio uništen. Sutra zovem da se žalim, jer ovo nije mala stvar i monitor je skupo plaćen(ko se razume u monitore i gaming zna za šta je napravljen i koliko košta)ja sam ga platio oko 200 eura, s tim što je gospodin naplatio više, al hajde nema veze. Svakako im tužba sledi zato što mi kurir nije ostavio nikakav dokument o paketu, a ovo nije prvi put da se ošteti predmet kada se preko njih šalje. Kamen da pošalješ preko ove bogaljske službe, oni bi ga oštetili. Iskreno im želim puno zdravlja, jer im je za pamet uvelike prekasno.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

0 ocene
od
 
Najbolji odgovor
Razumem vaš bes i naravno da treba da se podnese tužba za štetu. Mada zavisi od mesta do mesta ... kod mene na Zvezdari vozi jako korektan Bex kurir, zove uredno, donosi na vrata robu ... pažljiv je. A ja sam skoro imao slično iskustvo sa Post Ekspresom, taman kad su izašli iz štrajka, pošaljem nov glanc desktop PC - kompjuter, fabrički upakovan za Leskovac, kao novogodišnji poklon. Kada je stigao paket, šalju mi slike da pogledam šta su dobili - uništeno Thermaltake kućište plaćeno 250 evra. Užas ! Srećom da PC radi ali je izlupano kućište, kao da su ga bacali sa 10 metara visine ... pa eto, ja tim poštarima to jest onim što voze žuta PE kola ne bi dao ni minimalac jer su krajnje neodgovorni. A slično iskustvo sam imao i sa Fedex-om isto skoro kada sam poručio deo za laptop i platio sve uredno preko Paypal-a ... doneli paket i naplaćuju mi dodatnih 680 dinara ležarinu. Takva je ovo zemlja, dranje na sve strane i nema šta drugo.
od
Bravo gospodine Boško, potpuno ste u pravu. Pazite ovo, pošaljem im sve sliko uredno da je monitor praktično nov bio kada mi je dečko iz Beograda poslao, kao i kutija. By the way, zvao sam ih nekoliko puta, kurir u mom gradu dođe do mene, pregleda monitor i kaže "Ovo je krivično delo, on nije smeo da ti pošalje ovakav monitor" i ja tu puknem još više znači, kažem mu svašta i dodam da je neprofesionalan i plus da bi se kamen slomio kada bi ga oni prenosili. Uglavnom kurir mi kaže "Ili ćemo ti kupiti novi monitor ili ćemo ti vratiti pare" i ja još više da im izađem u susret, objasnim im da im se ne isplati da kupuju novi monitor, jer isti košta oko 250 eura, već da je bolje da mi vrate novac. Sutradan mi stiže poruka da je reklamacija odbijena, jer je "neosnovana". Sav besan, zovem po 10. put sigurno da vidim o čemu se radi, oni mrtvi hladni odgovaraju "Pa paket je bio neoštećen kad smo ga uzeli" posle ove rečenice koje su mi rekli, nema šta im psovao nisam. Mislim da će mi stići plava koverta zbog vređanja, ali briga me. "Kutija je bila neoštećena" o tome se i radi "profesionali" kutija je bila nova, kao i monitor, sve dok ga vaši kuriri nisu izložili ekstremnin padovima u toku transporta.

Pritom da dodam, vozači Bexa voze, kao da su na trkama, znači pre dva dana jedan kurir sleteo s puta, otišao u pozadinu, kada sam tu sliku video, onda mi nije bilo čudno kako su se monitor i kablovi slomili.

Koga zanimaju slike, mogu da mu pošaljem i topla preporuka, zaobiđite Bex ako je ikako moguće.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+2 ocene
67 odgovora 37.9k pregleda
+1 ocena
0 odgovora 553 pregleda
postavljeno Maj 16, 2020 u Usluge i zanati od misoo83 (130 poena)
+2 ocene
0 odgovora 499 pregleda
postavljeno Sep 22, 2018 u Usluge i zanati od Ela
0 ocene
0 odgovora 384 pregleda
0 ocene
0 odgovora 518 pregleda
postavljeno Mar 9, 2019 u Razna iskustva od Jelena G
...