+1 ocena
1.0k pregleda
u Akvaristika od

Videh otvorenu kategoriju iskustva akvarista pa rekoh da napišem nešto što bi možda pomoglo svakome ko želi da počne sa čuvanjem akvarijumskih ribica, kozica, puževa, biljaka ... itd. Svaki savet za čišćenje i održavanje akvarijuma je uvek dobrodošao pa slobodno možete izneti i svoja iskustva u okviru ove teme.

Najpre, bitno je u startu znati da čuvanje ribica i svega ostalog nije nimalo nezahtevan posao. Uvek tu ima nešto da se radi, održava. Pre nego se odlučite za čuvanje akvarijumskih ribica, morate znati da postoje više opcija i onda ćete lakše odlučiti šta želite ? Akvaristika je hobi koji se stalno obogaćuje novim iskustvima pa sam zato odlučio da malo izađem iz šablona koji postoje na mnogim forumima gde se uglavnom prepisuje jedno te isto. Naravno, uz poštovanje stručne literature i novih dostignuća u ovoj oblasti, pokušaću da početnicima objasnim kako se najbrže startuje akvarijum i kako se isti održava?

Zbog toga, na samom početku ću vam dati neke od opcija koje možete izabrati:

Vrste akvarijuma

Izbor akvarijuma je na vama i zbog toga je veoma važno znati da se akvarijum bira prema mogućnostima, prostoru i sopstvenoj želji. Lično sam više za fabričke akvarijume koji imaju provereno dobru reputaciju i kao takvi garantuju kvalitetan ambijent njegovim stanovnicima. Firme kao što su Juwel, Atman, Sobo, Tetra, Zolux i ostali imaju zaiste široku lepezu gotovirh akvarijuma koji se razlikuju po obliku i pratećoj opremi. Početnik u akvaristici bi trebao da se zadovolji akvarijumom od 30-40 litara. Mada je nepisano pravilo da je u startu bolje imati akvarijum od barem 50-60 litara jer je isti manje zahtevan za održavanje a i komforniji za njegove stanovnike. Recimo, preporučujem da se kupi Juwel ili Zolux akvarijum od 60 litara. Cena od stotinak eur za fabrički akvarijum ove litraže je prihvatljiva jer, ako bi ste pristali da vam se pravi akvarijum po meri, za istu litražu sa svom potrebnom opremom bi koštao skoro pa isto. Neću da kažem da nije dobro imati ručno pravljen akvarijum po meri jer i sam imam par komada kvalitetno urađenih od vrhunskog stakla. Jednostavnije je kupiti gotov akvarijum sa haubom, svetlom, filterom ...

  1. Morski akvarijum - Veoma zahtevan, skup hobi i kao takav predlažem da ne pokušavate u startu.
  2. Slatkovodni akvarijum - Najčešće zastupljen kod nas koji nemamo blizu more (morsku vodu).
  3. Isključivo biljni akvarijum - U akvarijumu se čuvaju biljke, nezahtevne, manje zahtevne ili baš zahtevne o čemu ću pisati kasnije.
  4. Akvarijum sa kozicama - račićima - Zavisno od vrste kozica može biti zahtevan ili nezahtevan hobi
  5. Kombinovani akvarijum - Ribice + biljke + kozice + puževi ... itd.
  6. Ostali akvarijumi u raznim varijacijama.

Kupljen nov akvarijum - šta dalje ?

Predpostavimo da ste kupili kompletno opremljen akvarijum a to podrazumeva sledeće: Akvarijum ima u sebi ugrađen potapajući filter, haubu sa osvetljenjem i grejač vode. Znači spreman je da se napuni vodom i u njega puste ribice ... itd. STOP ! Nije spreman. Treba da se formira  - startuje i tek nakon određenog vremena u njega mogu ući plivači.

Pozicioniranje akvarijuma

Položaj akvarijuma u prostoriji je veoma važan i poželjno je da to bude mesto gde nema previše svetla kako bi se izbegla pojava zelenih algi. Idealna mesta za akvarijume su recimo šank, gde bi se moglo uživati u akvarijumu sa svih strana. Naravno, ne može svako priuštiti sebi idealan položaj pa zato birajte da to bude mesto gde se ne prolazi često i gde je zgodno za pristup akvarijumu kod čišćenja ... itd.

Sada kada ste izabrali mesto za svoj novi akvarijum, potrebno je da podloga bude čvrsta i bez neravnina - dakle u libeli. Takođe, fabrički Juwel akvarijum recimo ima svoje ojačanje sa donje strane pa se tolerišu i manje neravnine na podlozi. Dakle, akvarijum od 60 litara će kada se forimira biti težak oko 80 kg. Kako to ? Pa lepo. U akvarijumu ćete sigurno želeti da ubacite lepu podlogu - hranljivu i peskovitu. Posle toga, ubacićete i dekorativno kamenje koje je opet teško ... panj ... itd. Sveukupno će težina biti okvirno oko 80 kg. Zato je važno da planirate da se akvarijum postavi tako da celom donjom površinom lepo nalegne. Neki akvaristi savetuju da se ispod akvarijuma postavi parče stiropora. Stiropor ili stirodur će amortizovati ako postoje neravnine na podlozi.

Sada kada ste lepo postavili akvarijum, vreme je da se polako formira. Formiranje pre startovanja je proces koji traje onoliko koliko ste vešti. Okvirno će vam trebati par sati da formirate akvarijum. Najpre je poželjno da se akvarijum fino očisti iznutra čistom vlažnom krpom. Znači nikakvi alkoholi, asepsoli, deterdženti ili bilo šta - samo voda. Dalje, ako planirate da sadite biljke, trebate da malo po podu akvarijuma pospete hranljivu podlogu preko koje ćete zatim naneti već pripremljenu šljunkovitu podlogu u vidu sitnog kamenja granulacije 2-4 mm. Ja vam savetujem da pomešate dve granulacije, 5 kilograma od 2mm (bež) i 5 kilograma od 4 mm (siva-rečni kamen).

VAŽNO !

Bilo šta što se stavlja u akvarijum mora biti adekvatno dezinfikovano. Uglavnom se kamenje, panjevi i pesak prukuvavaju u više voda. Pesak ćete morati da u više voda operete kako bi se očistila asva boja. Kamenje možete pariti i vrelom vodom kao i panjeve. Iskusni akvaristu u dezinfekciji koriste hipermangan (KMnO4) koji je najbolji dezificijens. Sa njim treba rukovati vrlo pažljivo i to tako što se dobro rastvori u vodi da boja bude blredo roze. Na 10 litara vode će biti dovoljno staviti hipermangan na vrh noža. Sve osim biljaka se potopi u rastvor i drži 15 minuta, nakon čega se sve lepo ispere ispod vode sa česme. Dezinfekcija biljaka se radi kratko - svega 5 minuta! Nakon čega se iste isperu i odmah sade u pripremljenu podlogu.

Dakle, pripremili smo sve što treba da  ubacimo u akvarijum. Prodloga je takođe spremna. Ovako pripremljena podloga je spremna za sadnju biljaka. Biljke za akvarijum u početku trebaju biti nezahtevne po pitanju održavanja. Preporuka je da se biraju biljke iz roda kriptokorine, nana, javanska mahovina i slične. Ove biljke uspevaju bez potrebe za jakim svetlom i bez potrebe da se u vodu dodaje CO2. Kasnije ćete sigurno želeti da obogatite biljni svet ali otom potom.

Kada ste dno akvarijuma prekrili podlogom i rasporedili panjeve i kamenje, onda je momenat da se sipa voda u akvarijum tek toliko da biljke možemo lako da posadimo. Dakle, nekih 10 litara vode za početak sipamo preko dlana ruke kako voda ne bi podigla podlogu i zamutila vodu.

Biljke se sade tako što se napravi malo udubljenje u podlogu i postavi koren biljke i lepo zatrpa podlogom i utapka oko nje kako se ne bi izčupala. Možete se poslužiti i većim kamenčićima koje ćete postaviti oko biljke. Bijke se ne sade blizu stakla već na rastojanju od najmanje 5 cm. Planiranje sadnje je takođe bitno i uglavnom važi pravilo da biljke koje idu u visinu idu u zadnji plan a napred, kako podloga opada, u plići deo sadimo niske biljke, nane ... itd. Mahovina se obavezno vezuje za panj ili se pričvrsti - uklješti kamenom kako bi se držala u mestu.

Nastaviće se ubrzo ...

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 454 pregleda
+2 ocene
2 odgovora 12.6k pregleda
0 ocene
1 odgovor 322 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 609 pregleda
...