+1 ocena
446 pregleda
u Društvo od

Moram da podelim moje iskustvo sa Drugim Osnovnim Sudom u Beogradu.

Naime, pozvan sam kao svedok dana tog i tog u 10h.

Stigao sam na vreme. Došli su svi na vreme i sve su njih prozvali a mene na kraju suđenja u 11.10 h iako je lepo istaknuto na tabli da suđenje traje do 11h.

E sad, nije što su me prozvali na kraju nego što mi je gospođa sudija, sudinica, kako god se zvala, rekla da ja neću biti saslušan nego će to biti u septembru ove godine. Morao sam da potpišem izjavu i to je to. Džaba sam rano ustao, džaba sam se otrošio po prevozu i rizikovao zdravlje sa svojih 70 godina ...

Na moje pitanje, zašto nisam saslušan jer je bilo zaista dovoljno vremena ? Sudija kaže da nije preostalo vremena jer je baba oduzela vreme nebitnim pročama.

Ja sam na kraju od tužioca u predmetu saznao da je sudija 20 minuta izgubila na pisanje taksi koje treba da plati za presudu koja nije ni doneta. Onih 40 minuta je baba oduzela ... ali ja se pitam: Ko vodi proces ? Baba ili sudija ?

Rekla mi je da će mi dati potvrdu za posao što sam izostao ...

Samo sam mogao da konstatujem da u Srbiji sud nije sud kao što je nekada bio. Ovo je sistem za mučenje tuženih, tužioca i svedoka ...

Nisam protiv zakona, naprotiv, poštujem zakon ali sprovodioci zakona ne poštuju nas, očigledno.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

0 ocene
od
Taksa za tužbu se plaća kao i taksa za donošenje presude koliko znam. E sad, ako presuda nije doneta onda ne bi trebalo da se plaća - provereno
0 ocene
od
Samo da iznesem i moje lično iskustvo kao svedok. Imao sam konkretne troškove kao svedok na sudu. Morao sam čak iz Leskovca da dođem u Beograd na svedočenje u sred radova na selu jer sam poljoprivrednik. Nisi mi omogućili da svoj iskaz dam u sudu u Leskovcu pa sam morao to u BG. Kada sam tražio troškove zbog dangube, sudija - sudinica me je upitala "Kakvi sad troškovi" i da li vi uopšte znate ko plaća te troškove?

Pa mi je zatim obrazložila da po novom pravilniku za troškove moram da priložim račune za sve pa čak i to što sam poljoprivrednik jer tobože ja radim na crno jer nemam knjigovođu i ne plaćam porez ... itd.

Uredno sam u roku podneo zahtev sudu za naknadu troškova, ali naravno ja kao seljak i poljoprivrednik nemam fiskalnu kasu niti izdajem račune u plasteniku ... možda ću kad me uvedu u novi sistem robova.

Sud je odbio moj zahtev. Kaže da bez pisanog dokaza (računi) ne može da se nadoknadi svedoku izgubljeno vreme, zarada ... itd. Zakav je zakon u Srbiji.

Ne bih da psujem, kivan sam na celu ovu glupu zemlju i zakon i sve koji ga sprovode tako ... zato nam tako dobro i ide.

Ne razumem poentu da su kaznili sa 40.000 dinara svedoka koji se nije odazvao pozivu a mene koji sam se odazvao kažnjavaju sa nepriznavanjem troškova.

Mene realno gorivo i putarina, od Leskovca do Beograda koštaju oko 80 evra plus treba nešto da pojedem usput a što moje krave i svinje nema kod hrani i ko da zaliva u plasteniku ...a ne daj bože da je pukla guma usput pa moram u hotel da prenoćim ... to je sve moja stvar.

Od sada ja vam svedok više biti neću Beogradski sude i Beograđani. Samo čekam vreme kada će se sve vratiti na 1999 godinu. Toliko od mene.
od (16.7k poena)
Poštovani, verovatno imate pravo na žalbu u roku od 8 dana od prijema tog rešenja ili kako se već zove. Angažujte advokata ili nekog pravnika i potrudite se da pribavite račune barem za gorivo i putarinu. Za ostalo, što se tiče izgubljenog vremena i nadnice ... to će vam advokat verovatno bolje objasniti na šta sve imate pravo. A svedok, kako god, svakako mora da se odazove sudu na poziv.
od
Slažem se. Sud treba da sudi po zakonu ali taj novi zakon je nakaradan. Kako može neko ne dođe na ročište da bude kažnjen a da ovaj ko je potegao put od Vranja do Beograda bude kažnjen jer nije sačuvao račune ? Gde je tu pravda narode ? Da li majmun zna šta je pravo i pravda ako mu oduzmeš bananu koju je sam lično ubrao s nekog palma banana drveta ?

Mora Srbija da se reformiše celokupno kao zemlja. Nema tu neke polemike. Desiće se velike promene u narednom periodu jer normalan narod koji nije na nivou majmuna traži svoje i neka prava ... ugnjetavanje nije nikada donelo kolajne to jest pehare i medalje i odlikovanja u toj meri koliko je narod morao da zasuče rukave i odbrani se od lažnih doktorata, lažnih policajaca, inspektora ... pa sve je laž postalo. Svemu dođe kraj dragi moji. Živi bili pa videli.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+2 ocene
0 odgovora 1.8k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 332 pregleda
postavljeno Apr 23, 2023 u Bolesti od Andriela
+1 ocena
4 odgovora 615 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 476 pregleda
postavljeno Dec 21, 2019 u Razna iskustva od anonimno
+1 ocena
1 odgovor 722 pregleda
postavljeno Dec 6, 2019 u Saobraćaj od Milan Jovanovic
...