+1 ocena
445 pregleda
u Akvaristika od

Kakvo je vaše iskustvo sa biljkom Pistia stratiotes ili "Vodeni kupus"? 

Planiram da je kupim za svoj Juwel akvarijum od 60 litara sa poklopcem ali sam čitao razne komentare i iskustva akvarista su podeljena. Neki kažu da ne voli akvarijum sa poklopcem a neki kažu da smeta ostalim biljkama jer im guši svetlo.

pistia

Najviše bih želeo pistiu zbog skrovišta za riblju mlađ. Imam gupi endler i vrlo mali broj ribica mi ostane posle mresta  prirodnim putem bez mrestilice.

Ne bih da uništim mahovinu,nanu i aponogetone jer su se baš lepo razvile.

Kakvo je vaše iskustvo?

od
Ne verujem baš da ribice toliko vole da jedu pistiu. Imam ovu travu u akvarijumu i primetio sam da se kozice povremeno zakače na koren salate jer na njemu ima alge koje kozice obožavaju. Pistia je laka za uzgoj.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od

Pistia je vrlo korisna akvarijumska biljka ali se ista mora držati pod kontrolom jer se jako brzo razmnožava kao korov i bukvalno prekrije kompletno površinu vode akvarijuma. Tada, sve ostale biljke logično ostaju bez svetlosti i nastaje problem.

Dakle, pažljivo, trudite se da Pistia opstane u dovoljnoj količini ali ne i previše što je vrlo lako kontrolisati pomoću pincete ili ručno odstranjivanjem starije biljke - vodenog kupusa odnosno salate iz akvarijuma.

Voli otvoren akvarijum, ali uspešno se gaji i u zatvorenom. Juwel akvarijum ima odličan sistem ventilacije, osveteljenje taman kako treba i filter-pumpu koja ravnomerno meša vodu u akvarijumu. To znači da ne bi trebalo da bude ikakvih problema da biljka Pistia uspeva, razmnožava se a i da višak poklonite ili prodate nekome kome treba. Moje lično iskustvo sa ovom vodem+nom biljkom je fenomenalno - čisti akvarijum od algi jer upija supstance koje pogoduju algama, a njen dugački vlaknasti koren je odlično skrovište za mlade ribice pa i kozice dok se ne osamostale.

Preporuka da je imate u akvarijumu uz pridržavanje saveta o kontroli i ambiciji da pistia okupira brzo celu vodenu povrsinu.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
2 odgovora 5.8k pregleda
postavljeno Sep 29, 2022 u Grejanje od eonenergy
+1 ocena
1 odgovor 434 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 592 pregleda
+1 ocena
3 odgovora 537 pregleda
...