+1 ocena
1.7k pregleda
u Grejanje od
izmenjeno od

Ugljeni briket se pravi od mešavine ugljene prašine i drugih dodataka, najčešće koštica, piljevine ili kartona. 

Kako većina korisnika hvali ovaj energent kao zgodan i po ceni pristupačan za ogrev, složićemo se da se isplati grejanje na briket. Medjutim, problem nastaje kada se grejni sistem pokvari. Nek sve ostane po strani, ugalj se u kombinaciji sa drvima odlično pokazao kao najbolje i najjeftinije grejanje. Ne može se koristiti samo ugalj za grejanje, to nije moguće. Potpala, jaka vatra i medijum koji će raspaliti ugalj i onda održavati toplotu je vrlo složen proces. Potrebno je znati kako se pravilno loži kotao na drva, odnosno kotao na ugalj ili briket. Staro pravilo da idu suva drva odozdo a sirova odozgo donekle se opravdava ako imamo suva drvai za odozgo, ali ako smo kupili sirova drva, tek isečena, krupne cepanice, onda imamo problem sa kotlom. Naime, kotao na drva i ugalj nabolje iskorišćenje ima kada radi na maksimumu, dakle temperatura na povratu minimum 50 C, a na polazu 65-75 C. Tu je delta (razlika) idealna, sa tih 15 C je i preporuka da se odrzava centralno grejanje.

Takođe, mali broj ljudi proverava da li im je sve apsolutno ispravno u sistemu etažnog grejanja u kući. Niko skoro ne proveri regulator promaje od koga puno zavisi ušteda potrošnje drva ili uglja. Regulator promaje zapravo kontroliše dotok vazduha kroz donju klapunu na kotlu, kako bi se drva i ugalj sagorevali optimalno. Regulator vazduha reaguje na temperaturu vode u kotlu pošto je uronjen u vodu. Zagrevanje vode vrši pritisak na oprugu pa regulator popušta lanac i zatvara klapnu kako bi se vatra zagasila ili kad se malo ohladi, klapna se otvara i daje vazduh u prostor za loženje gde se ponovo drva i ugalj raspaljuju i sdagorevaju do kraja. Kada je ovaj regulator perfektno naštelovan, onda je ušteda primetna, pa čak i do 50%. Pokvaren regulator promaje izaziva česte  oscilacije temperature u kotlu što može dovesti i do oštećenja kotla. Takođe, učestalo loženje, na svakih sat-dva vremena drvima je znak da sa kotlom nešto nije kako treba pa pvo treba proveriti upravo termostat, to jest regulaciju vazduha, zatim klapnu za dimnjak, da slučajno nisu zidovi na kotlu čađavi pa je potrebnio generalno čišćenje kotla od gareži, smole, pepela ... itd.

Naravno, potrebno je umeti racionalno koristiti drva i ugalj kao mešavinu za grejanje kako bi učinak briketa bio veći.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

5 odgovora

+1 ocena
od
izmenjeno od
 
Najbolji odgovor

Briket napravljen od ugljenih otpadaka je kalorijski vrlo dobar energent, bez onog oštrog mirisa od sumpora. Firma Eko Kol iz Rušnja ovaj energent proizvodi najbolje na tržištu Srbije. Postavlja se jedino pitanje: da li će biti dovoljno kvalitetnog ugljenog praha od koga se inače pravi najbolji ugljeni briket ?

Možda bi udeo biomase u mešavini ugljenog briketa pronašao svoje mesto kao apsolutno prihvatljivo rešenje za kvalitetno gorivo a manju emisiju štetnih isparenja-gasova-dima.

Moguće je iskoristiti biomasu u procentu koji je prihvatljiv kako bi se postigla idealna mešavina i da konačni proizvod bude "super tvrdopresujući suvi eko briket" !

Ukoliko se postigne kalorijska vrednost a pri tome i tačka paljenja briketa bude niža i brže potpaljivanje, onda bi se moglo govoriti o idelanom briketu.

+1 ocena
od
Ugljeni briketi su u stvari mešavina ugljene prašine, kartona i još nekih sastojaka tako da ima tu pepela. Briket od uglja ako je kvalitetan i u njemu nema kamena, peska i sve što otežava džak - konačni briket proizvod je ok.

Neko je pomenuo Eko kol, pa da, taj ugljeni briket deluje dobro na oko, ali morate paziti da papirnati džak ne tumbate, jer se taj briket mrvi, lomi i pretvara u neupotrebljivu prašinu. Tako da, ugljeni briket treba da bude u komadima, da se ne lomi tako lako, a da drži žar barem 4-5 sati kako su rekli proizvođači.

Ukoliko je prevara u pitanju, treba pozvati najpre prodavca briketa pa onda i stručnjake za energetiku. Po meni je drvo zakon za loženje i grejanje, bukva, hrast ... nema zime.
od (16.7k poena)
Postoje i drugi proizvođači ugljenih briketa pa treba probati i pronaći najbolji ugalj briket za vaš kotao. Cena briketa sigurno varira malo ali, kupiti dobar briket znači birati isti a ne baciti novac verujući na reč da je najbolji briket upravo ugljeni ili obični od bukve recimo ...
+1 ocena
od
Ugljeni briket sagoreva u potpunosti i nema neprijatan miris kao ugalj. Plamen koji proizvodi nije intenzivan što znači da sporije sagoreva i duže drži toplotu. U 18000 KJ/Kg koliko je deklarisana snaga to iznosi 5 KW po kilogramu ugljenog briketa. To u praksi znači da bi trebalo da 1 tona ugljenog briketa zameni oko 2 tone uglja ili 4 kubika drva. U praksi nije baš tako ali je približno na osnovu iskustva.

Recimo, ja ložim kombinovano, suva drva, sirova, drveni briket i ugljeni briket. Mešano izađe najjeftinije grejanje. Kvalitetno suvo bukovo drvo na kome će se poređati ugljeni briket a sa strane u kotlu cepanica dve hrastovog nešto sirovijeg drveta, drži temperaturu u kotlu od večeri do jutra. Naravno, nije poenta da se natrpa kotao drvima i briketom već je bolje ložiti češće po manju količinu energenta.

Usput, morate pažljivo rukovati sa ugljenim briketom jer se lako lomi i mrvi pa na kraj vam od 20 KG briketa može u džaku ostati i čitavih kilogram-dva uglja u prahu što je gubitak. Taj prah se može iskoristiti pametno ako se pretvori ponovo u briket ali proizvodnja briketa kod kuće je ipak malo zahtevniji posao.
od
Nije tačno da nema mirisa, ima i to je upravo miris uglja ali sa manjim sadržajem sumpora. Takođe, moram napomenuti da ugljeni briket ima puno ostatka pepela i ne drži baš naročito temperaturu kada je jaka zima. Možda bi realno trebalo ložiti pola kotla da bude na limu briket a da druga polovina budu drva i žar koji će se napraviti je u stvari grejanje. Meni u oktobru kada je napolju 20 C danju a 10 C nocu recimo, ode džak od 10 kg ugljenog briketa uz potpalu i još jedan suvi panj bukve ili hrasta. To je cena sada u oktobru 2022 ... 300 dinara dnevno ... pa sad vidite kakva je isplativost i to sto pise da 1 tona briketa zamenjuje par kubika drva ... ili 2-3 tone uglja mislim da je čista laž.
+1 ocena
od
Briketi od uglja su jednako dobri i za smederevac ali moraju biti manji komadi, dok veći briket se preporučuje za kotao na čvrsto gorivo, bilo koji (Termomont, Centrometal, Alfaplam, Burnit ... itd). Ipak, ako situacija sa sirovinom od koje se pravi ovaj briket bude ne popravi, opašće kvalitet i onda će se briketi praviti od rinfuza uglja gde ima puno peska, nečistoća ... itd. Ukoliko se briket pravi od recimo suve ugljene prašine Vreoci, tu možemo reći da je briket vrlo dobar energent. I pored svega, sa briketima treba umeti, jer se ne lože tako jednostavno hepo kockom, već je potrebna dobra potpala suvim drvima. I, da, propaganda da 1 tona briketa menja 5 metara drva ili 2,5 tone uglja je izmišljotina. U praksi je to upola manje, dakle maksimalno 1,5 tona uglja ili 2.5 metara drva što u kubikaži izađe oko 1.8-2 m3 suvih drva bukva ili hrast.
od (16.7k poena)
Koji ugljeni briket ste testirali odnosno koristili ako nije tajna ? Obzirom da u Srbiji ima tek nekoliko poznatijih proizvođača čiji je briket na zavidnom nivou.
0 ocene
od (16.7k poena)
Mala je razlika u kvalitetu uglja i briketa od uglja. Uglavnom, niko ne pravi taj ugljeni briket od kvalitetan ugalj pa sad cena varira jer ako je ugalj banovci onda je skuplji ili kostolac ne vredi ... tu su se pokarabasili računi. Ako znamo da se ugljena prašina uzima iz otpada, dakle tu ima i blata i smeše svega i svačega, onda je jasno da će pepeo biti enormno veliki.

Nije baš pametno hvaliti jedne a kuditi druge jer ipak je drvo zakon za grejanje ... a briketi su samo alternativa.
od
+1
Bilo koje suvo drvo pa i čamove letvice će sigurno brže podići temperaturu u kotlu u odnosu na najbolji briket. Zato je idealno ako se ugljeni brketi koriste uporedo sa drvima, mešavina drva i uglja.
od (16.7k poena)
Poenta je da ugljeni briket duže drži i ravnomernije održava toplotu od drveta. Da, letvice će dati momentalno veću vatru i brže će ugrejati vodu, ali je zatim potrebno održavanje temperature u kotlu u zavisnosti da li radi u režimu 50 C ili jača zima 70-80 C. U praksi, sigurno će briket pobediti čisto drvo jer je zbijenije, nema vlage pa zato i nema utroška energije na sušenje drveta u kotlu.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
3 odgovora 1.5k pregleda
0 ocene
1 odgovor 858 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 5.8k pregleda
postavljeno Sep 29, 2022 u Grejanje od eonenergy
+1 ocena
4 odgovora 1.3k pregleda
...