+1 ocena
27.9k pregleda
u Automobili od

Poželeh da  kupim BMW X1 ... pusta želja beše preskupa. Ne, nije bio skup auto, taman je koštao 8.000 evra. Ali je kataloška vrednost prema AMSS katalogu 9300 evra što znači da bi uvoz koštao 300 evra za špeditera i neverovatnih 1860 evra za koga ?

Zašto nije dobro živeti u Srbiji ? Pa upravo zbog ovakvih scenarija gde shvatite da živite u banana državi, gde vas pljačkaju tamo gde znaju da mogu ... aha, skupio si pare za neki bolji auto, ok e sad plati porez ... da te oderemo pa ćemo te drati dalje kad postaneš naš klijent.

Agonija oko uvoza auta mi je zaista promenila život, naterala me da razmislim zašto nije dobro živeti u Srbiji, zemlji gde nema zakona ili ga ima samo za pojedince.

Ne, u Srbiji sam živeo pošteno i radio pošteno i zaradio pošteno novac radeći danonoćno i želeći da sednem u auto koji će trošiti srpsko gorivo, srpske gume i plaćati srpske vinjete na svakih par desetina kilometara, pri tome gazeći srpski autoput koji je primer kako treba da izgleda ravan put po kome treba da se vozi 130 km/h ... odustao sam da živim zbog PDV-a na uvoz polovnog vozila koji je zaista enormno velik i bilo kome da to ispričate van Srbije smeje se ... i kaže da smo mi zaista zemlja gde vladaju neki gremlini.

Zašto je toliko veliki porez na uvoz vozila iz EU ? Valjda bi trebalo osloboditi i carinu i pdv za vozilo koje je euro 4, koje manje zagadjuje zivotnu sredinu ... valjda bi trebalo da se drzava ugradi u te kataloske vrednosti par procenata, kao sto je to u zemljama u okruzenju ... medjutim ... ne, nas ovde dere ko stigne i kako stigne.

Pronašao sam posao u Norveškoj, gde je klima daleko bolja nego u Srbiji, gde nije tako vruće i sparno i gde nema brige o tome da li ću sutra imati para za hleb. Radi se non-stop, plata je odlična, kupio sam Volvo i plus dobio auto od firme ... mojoj sreći nikad kraja ... a da sam se tada zarobio u Srbiji, da uzmem zajam, da odem u banku za kredit navodno samo na ličnu kartu... verovatno bih se zeznuo i dalje živeo u magnovenju i pustom saznanju da je sav normalan svet već odavno izvan Srbije ... ;)

od
Ne tako davno u Srbiji se plaćala i carina na uvoz vozila. Sada je ukinuta na vozila proizvedena u EU. Što se tiče poreza, plaćaju ga u svim državama. Nije problem što treba platiti porez, registraciju i sve ostalo već to što se odlaskom preko grane dobija bar 3x veća plata.
od
Ali ako si dobar auto nasao pare nwst koji plafis gore vraca se kad auto izadje i eu i to ti pokriva troskove ovde e jedino da si uzeo auto kome je to vec bilo odbijeno zato uvek gledaj auto bruto i netto da obe cene imaju

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

6 odgovora

0 ocene
od (16.7k poena)
Prema vašem pisanju znači, 9300 evra kataloški, plus 1860 evra PDV koji ide državi i koji se može vratiti samo osobama sa invaliditetom od 100% po jednom osnovu (što kod vas, pretpostavljamo nije slučaj), i dažbine prema špediteru, gde se carina ne plaća za uvoz vozila proizvedenih u EU, platili bi ste oko 12.300 evra i plus troškovi oko dovoženja auta (na prikolici) ili sa col tablicama ... znači oko 13.000 evra bi izašlo sve?

To je za taj auto BMW X1 ok cena, jer se prema oglasima na mobile.de cene kreću u tom nekom opsegu. Svi ti automobili su vrhunski i vrede svaku paru.

Naravno, slažemo se da je porez (PDV) baš veliki i to je velika kočnica za mnoge koji žele da uvezu noviji auto (polovan auto) iz nemačke ili bilo koje druge zemlje u okviru EU.
+1 ocena
od
Ja sam invalidno lice i imam rešenje o invalidnosti 1 stepen (60% srce, 90% oči, 70% telesno oštećenje što ukupno - zbirno iznosi 100% invaliditet). Da li imam pravo na povraćaj PDV-a pri uvozu vozila iz nemačke u srbiju ? Cena auta kataloška iznosi 9500 evra, 2013 godište, 1995 kubika ...hvala za info.
od (16.7k poena)
Poštovani, prema važećim propisima i zakonu, vama bi trebale potvrde iz ministarstva za rad, soc ... itd da ste 100% invalidno lice po barem jednom osnovu. Zbirno 100% se ne uvažava i nemate pravo da povraćaj PDV-a. Šta bi jedino mogli da uradite ? Da, obzirom da vam je na vid 90% oštećenje odete kod očnog lekara i tražite kontrolni pregled, pa ako se utvrdi da ste ispod 0.05% odnosno 2/60, št bi značilo potpuno slepa osoba, u tom slučaju se sa tim nalazom ide na novo veštačenje, pa komisija odlučuje dalje o tome da li ćete ispuniti uslov za tako nešto. Zakon je precizno naveo šta je potrebno da bi se stekli uslovi za povraćaj PDV-a. Vi kao invalidno lice ne plaćate dažbine oko carine i ako ste 100% invalidno lice (po jednom osnovu) oslobođeni ste čak i pdv-a, odnosno vi plaćate punu cenu pdv-a ali vam se na osnovu potvrde koje se prilažu kod carine i špeditera ostvaruje uslov za povraćaj novca u roku od 45 dana (u praksi je to duži rok).
od
+1
Uvoz vozila na ime osobe sa invaliditetom se skoro pa i ne isplati iz više razloga. Neću da nabrajam jer je već dosta pisano o tome. Pre svega, i u bilo kom slučaju ako planirate da kupite neki bolji i noviji auto u nemačkoj, iznos pdv vam je u stvari ona ukinuta carina ... tako da mu dodje na isto :). To znači da kada ste već spremili novac za auto, mnogo je pametnija opcija uvoz iz EU nego kupovina kod nas na auto placu. Već dva puta sam imao loše iskustvo "kupovina auta na auto placu". Najpre se ispostavilo da je vraćana kilometraža, da bi zatim posle bezmalo 1000 predjenih km auto imao i probleme sa turbinom, iako sam ja vozač koji nikada ne gazi gas bez potrebe. Razmislite, ali ja bih savet dao da se uvoz obavi preko dobrog špeditera, recimo u Beogradu ih ima više (Jugis, resrota ... u novom sadu, subotici ... itd). Pošto je carina ukinuta za vozila proizvedena u EU, ostaje vam samo trošak oko špedicije i naravno porez pdv koji je neizbežan.
od (16.7k poena)
Olaksice za uvoz auta iz inostranstva su se izmenile ! Najpre, ako se auto uvozi na ime osobe sa invaliditetom mora da se pribavi papirologija koja ce carina imati na uvid. Plus ovlascenje za onoga ko uvozi auto na ime invalidne osobe (plus ovlascenje prevedeno na jezik odakle se auto uvozi - overeno kod notara).

U razgovoru sa raznim agencijama i spedicijama/spediterima koji vrse uvoz i carinjenje vozila iz inostranstva, shvatili smo da se uopste ne isplati uvoz auta na invalida jer je procedura komplikovana i traje i pitanje je da li se zaista pdv vraca - jer mnogo je slucajeva gde je odbijen zahtev za povracaj pdv-a. Vi zapravo platite pdv 20% na katalosku cenu vozila i onda cekate odgovor od ministarstva da li vam se vraca ili ne.

Izgleda da se vise ne isplati uvoziti polovan auto stariji od 5 godina iz bilo koje zemlje EU jer troskovi su veliki. Jedino je pitanje da li na auto placu mozete naci nesto u tom rangu sta trazite ... posto vazi pravilo da su pojedinim vozilima vracane kilometraze ... Ta nedoumica uvek muci kupca i bas zato treba biti obazriv. Pojedini auto placevi se kunu da su automobile uvezli iz nemacke, belgije, svajcarske i da kilometraza nije vracana, medjutim, vrlo je lako utvrditi da li je neki auto presao vise od onoga sto trenutno pokazuje elektronika na komandnoj tabli !
+1 ocena
od
BMW X1 je super auto, nema bolji, najbolji je, ali ima ih više verzija ... i pomalo je čudno što se cena formira na osnovu nekog kataloga. Kataloška vrednost je bezveze odmah da se razumemo. Nemaju pojma ti tamo u AMSS jer ja ne znam odakle im uopšte takva informacija da taj i taj auto košta toliko i toliko (kataloški) kada u Srbiji postoji zilion divljih auto plačeva gde se cena formira po principu - ko da pare odmah, keš, njegov auto i cena je super.

Mnogo polovnjaka je uvezeno u Srbiju i sada postoji problem, jer ljudi kupuju nešto do 5000 evra (prosečno), 2004-2007, sa predjenih 150.000 km navodno (obavezno je vraćana kilometraža), a takav auto je već krntija da ne kažem ... i gde smo sad ?

Ako neko planira da kupi auto, pa makar i smart, bilo šta ... bolje ga je kupiti u nemačkoj od vlasnika (nikako auto plac), nego li kod nas jer prvo na šta ćete naići je da su vam očerupali dodatnu opremu. Dodatna oprema koja podrazumeva lance, rezervna guma, dizalica, set alata, pumpa ... itd, po pravili dolazi sa autom koji se kupi kod nemca. Čim dodje na carinu, vaš kum koji vam uvozi auto vam sve očerupa i kaže vam da je to carina navodno zaplenila ... ali je sve to laž jer najbolje je auto uvesti sam bez ikoga!
+1 ocena
od
U nemackoj je pdv na vozila 19%...prema tome nisi bas u pravu.....trebalo je da gledas vozilo gde se odv odbija i isto to platis S

rbiji umesto Nemackoj
0 ocene
od
PDV je takav svuda pa i u Nemackoj. Kad Nemci uvoze iz Srbije ili druge zemlje van EU, i oni moraju placati PDV. To ti je evropski sistem, dok je u Americi i Svajcarskoj malo drugacije. Inace 1800 eur nije nista. Ja otvorio mali biznis sa porodicom i drzava mi uzima 4000 eur na poreze i troskove njihovih regulacija svake godine. Ne zaradjujem previse para i nemam zaposlene. Sta ces. Ljude to ne zanima osim kad osete na svojoj kozi
0 ocene
od

Kada neko ne voli zemlju u kojoj živi lako izmisli razlog. Cene polovnih automobila nikada nisu bile niže, pa čak i za luksuzne BMW , mercedese, itd, pa čak i kada se plati porez. Porez nije tako velik na ove cene. Preterivanje je kada se priča da zbog velikog poreza, auta su nepristupačni. za običnog čoveka. Ja mislim naprotiv da su sada veoma pristupačni. I nadam se da će ovo stanje da potraje još neko vreme. Pa čak i da platim porez, isplati se. 

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
2 odgovora 764 pregleda
+2 ocene
0 odgovora 5.2k pregleda
0 ocene
1 odgovor 567 pregleda
...