Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Objavite svoje iskustvo ili razmenite iskustva sa svima online!
+1 ocena
19.9k pregleda

Pronašla sam ovu kategoriju i sviđaju mi se članci na blogu pa rekoh da napišem svoj lični recept za pripremanje feferona. Naime, feferoni se veoma lako spremaju kada nabavimo lepe i kvalitetne ljute papričice (žar. džinke). Feferoni su najbolji u tegli, mada se stavljaju i u flaši ali se teško vade. Eto, čim zima kuca na vrata, odmah krećemo sa spremanjem zimnice i obavezno i feferona.

Ljute papričice je potrebno oprati u hladnoj vodi pa zatim ih posoliti sa jednom šakom soli i tako da odstoje sat-dva a onda još jednom isperemo hladnom vodom.

U šerpu od dva litra sipamo sve odjednom: 1 litar vode, 1/2 litra sirćeta (jabukovo ili alkoholno), 1 kašika soli, 1 kašika smeđi šećer, 1 kašičica bibera u zrnu i 1 kašičica slačice u zrnu (može i bez nje). 

Pustimo da ova tečnost dobro provri, da ključa par minuta a zatim smanjimo vatru i kuvamo još 10-ak minuta. Izmaknemo šerpu da se ohladi.

Kada je preliv za ljute feferone dobro ohlađen, pripremimo tegle sa poklopcima ili celofanom i gumicama za feferone. Najpre tegle lepo operemo iznutra ispolja hladnom vodom, a zatim u njih sipamo po malo ključale vode da se izvrši pasterizacija. To isto činimo i sa poklopcima iznutra. 

Ljute papričice ređamo uspravno kao na slici i kada smo ih gusto upakovali vreme je da se zaliju marinadom. 

feferoni

Marinada za feferone se sipa do vrha tegle, maltene ispod samog vrha poklopca.

Zatim kada se nalije, kapnemo par kapi maslinovog ulja ili zejtina i ako imamo, može i na vrh kašičice da se stavi i ren (rendani ili parče korena rena).

Zatim zatvorimo tegle i ostavimo 15-ak dana da se feferoni prime. Nakon toga je sve spremno za jelo.

Želim da napomenem da puno domaćica ljuti feferoni pakuje u plastične flaše od jogurta sa širokim grlićem što je sasvim ok. Ja lično iz iskustva ne volim pvc niti plastiku ali ako nemate tegle, svakako će papričice za zimnicu u flaši ispati jednako dobro.

Prijatno !

u Recepti od | 19.9k pregleda
0
Marinada koju ste opisali u receptu za spremanje feferončića se može upotrebiti i za šampinjone. Dakle, postupak je isti osim što u teglu poređate pečurke - šampinjone isečene na kolutove ili kockice pa prelijete. Na ovaj način, šampinjoni traju dugo i mogu se upotrebiti i nakon više meseci.

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

0 ocene
3 odgovora
0 ocene
0 odgovora
postavljeno Jul 7 u Recepti od DarioForbs (120 poena) | 13 pregleda
+1 ocena
1 odgovor
postavljeno Jan 21 u Recepti od Bata će ako ti ne možeš | 82 pregleda
+1 ocena
1 odgovor
postavljeno Nov 1, 2016 u Recepti od iskustvo (13.4k poena) | 1.6k pregleda
0 ocene
4 odgovora
postavljeno Avg 16, 2016 u Recepti od iskustvo (13.4k poena) | 6.5k pregleda
314 pitanja
827 odgovora
863 komentara
218 korisnika