+1 ocena
1.5k pregleda
u Sam svoj majstor od

Poštovani, kao hobista želim da postavim par pitanja u vezi parketa,a ako je pogrešna kategorija molim vas da me ispravite. Naime, želim da po principu sam svoj  majstor postavim parket.

Imam dobar parket koji je duže vremena stajao na potkrovlju ali nije propao. Znači, proverio sam, svaki paket ima par komada za bacanje tipa čvor, ne uklapa se pero (nut), loš izgled ...itd.

Mene zanima sledeće:

  1. Da li se na površinu koja je betonska može lepiti parket ?
  2. Koji lepak je najbolji za lepljenje parketa ?
  3. Koja šmirgla se koristi za hoblovanje parketa koji je svež, čisto drvo, nelakiran ...
  4. Koji lak i fug masa se koriste za takav parket ?

Sve u svemu, imam dobru volju i hobrericu sam nabavio novu kao i ugaonu, i vičan sam tome da uradim sve perfektno ali me brine samo ovaj deo oko materijala za lepljenje i obradu ? Šta mi predlažete ? Hvala unapred. Milenko, Aranđelovac

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

0 ocene
od (16.7k poena)
Ako je betonska površina neravna, mora da se najpre poravna. Ukoliko su te neravnine sitne, možete pre postavljanja parketa prepeglati sve lepkom za keramiku, recimo sa C11. Što površina bude ravnija, manje će vam lepka za parket otići a on nije baš jeftin. Tako da vam je isplativije da prvo izravnate pod. Dalje, lepak za parket ... može bez problema Maxikol, hvale ga majstori. Šmirgla, ide prvo grublja, recimo 60 ili 40 a onda ide finija 80, 100, 120 ... pa poliranje ... po želji,

Lak za parket po želji. Na vodenoj bazi ne miriše, brzo suši i recimo Vitex-ov je ok. Mat ili mali procenat sjaja deluje baš efektno. Ako volite nitro i to pun sjaj, malo ćete morati brže da radite i pedantnije jer se prelazi vide ako niste vešti u lakiranju. I jedan i drugi se nanose valjkom a oko lajsni i lajsne četkom.

Fug masa za parket ... parketari koriste mešavinu piljevine i komponente za to ali možete i kupiti specijalno za fugovanje ... važno je da se lepo i kompletno popune sve rupice, da se špahtlom odnosno gletericom pregletuje bukvalno sav parket a onda se obrusi na želejnu finoću.

Kada se završi brušenje, veoma važno je detaljno usisati parket od piljevine, pa onda i prebrisati ga jedva vlažnom krpom kako bi se dodatno pokupile čestice i onda kreće lakiranje parketa.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 5.9k pregleda
postavljeno Sep 30, 2016 u Alati od Nikola
+1 ocena
3 odgovora 4.9k pregleda
+1 ocena
7 odgovora 3.1k pregleda
+1 ocena
3 odgovora 21.7k pregleda
...