+1 ocena
33.9k pregleda
u Bašta od

Zdravo. Problem je sa krpeljima jer krpelj je nešto od čega se zaista bojimo !

Živimo na periferiji Beograda gde je zelenilo, priroda ali i rizik da nas napadnu krpelji. Već smo pronašli jednog u kući, kako li je samo ušao, gde se provukao ... hmm ?

Doduše, travu nismo stigli da pokosimo pa smo to učinili eto danas. Verujem da postoji neko sredstvo (otrov za krpelje) pa da se celo dvorište prska i unište ti dosadni paraziti - jer najviše brinemo zbog dece koja su mala i ne smemo da ih izvodimo vani zbog invazija krpelja u ovom periodu.

Pročitajte još i Začinsko bilje u saksiji

Naš pas je već pokupio dva krpelja i uspeli smo da skidanje krpelja izvedemo u kućnoj varijanti dosta dobro pomoću pincete i acetona. Iako smo psu stavili ogrlicu Bayer-ovu protiv krpelja a pre toga i na koži nakapali tečnost iz ampule protiv krpelja ... ipak ne postoji 100% zaštita.

Koje sredstvo se koristi za prskanje dvorišta -trave i ograde, zelenila da bi se uništili krpelji ? hvala

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

+1 ocena
od

Postovani, po meni je najbolje protiv krpelja koristiti provereno sredstvo sa sertifikatom kao što je ICON (ajkon), koje je veoma efikasno u borbi protiv krpelja, mrava i ostalih buba. Kod nas ga koliko znam prodaje Ekosan a više informacija o sredstvu možete dobiti na linku  http://www.ekosan.co.rs/proizvodi/icon/

+1 ocena
od

Krpelji su ektoparaziti koji se hrane krvlju domaćina, a to mogu biti svi sisari, ptice a ređe gmizavci i vodozemci. U prirodi se krpelji najčešće mogu naći u visokoj travi, gde vrebaju potencijalnog domaćina. Najčešće navale krpelja su u proeleće i početkom leta, kada počinje toplije vreme i ima dosta vlage. Razvojni ciklus krpelja se sastoji iz tri faze: larva, nimfa i odrasli oblik (adult).

U svakoj fazi razvoja neophodan je obrok krvi. Ženka se češće može sresti kao napasnik, može položiti jaja samo ako se nasisa krvi. Veličina krpelja razlikuje se u zavisnosti od razvojnog oblika: larva oko 1 mm, odrasla ženka oko 4-5 mm. Kada se nasisa krvi može dostići veličinu zrna graška i veće. Žive oko godinu dana, ređe duže. Krpelji imaju složen usni aparat, koji im omogućava da se čvrsto zabodu u kožu domaćina i tako ostanu sve dok se ne nasisaju krvi i sami otpuste.

U velikom broju, krpelji mogu da izazovu ozbiljne anemije kod domaćina. Pored anemija, krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi i domaćih životinja, poput: lajmske bolesti, virusnog meningoencefalitisa, Q-groznice, tularemije, babezioze, erlihioze, anaplazmoze, itd. Krpelji su podeljeni u 3 familije:

  • Tvrdi krpelji (Ixodidae)
  • Meki krpelji (Argasidae)
  • Nuttalliellidae, koji sadrže samo jednu vrstu, Nuttalliella namaqua

Kontrola krpelja je neophodna, da si se sprečila pojava ovih bolesti. To podrazumeva tretiranje domaćih životinja, ali i tretiranje zelenih površina (parkova, šetališta, izletišta, itd.) akaricidima, kao i održavanje zelenih površina. Najbolje je pozvati firme koje se bave dezinsekcijom i imaju iskustva sa uništavanjem krpelja. Na svoju ruku je teško postići zadovoljavajuće rezultate, a radi se o opasnim insektima tako da ne treba eksperimentisati. 

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 882 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 343 pregleda
+2 ocene
7 odgovora 18.0k pregleda
+1 ocena
0 odgovora 330 pregleda
...