+1 ocena
764 pregleda
u Automobili od
izmenjeno od

Planiram da prodam svoj stari auto i opet kupim polovan automobil po razumnoj ceni. Međutim, problem je što na oglasima ne može da se nađe ništa normalno za kupovinu. Cene nisu realne. Recimo, hoću da prodam polovan BMW 2003 godište, prvi sam vlasnik, apsolutno dobar auto, redovno održavan - TOP stanje, a za novac koji bih dobio ne mogu da kupim Fiat Punto 2003 godište sa istom kilometražom u stanju koje je zna se za italijanska vozila u toj klasi kako izgledaju posle 17 godina. Iskreno sam zato i odlučio da napišem ovaj podugačak tekst koji će možda nekome od vas da pomogne pri odluci za kupovinu polovnog auta.

Polovni automobili u  Srbiji su pod znakom pitanja

Moje iskustvo želim da podelim sa svima koji planiraju da kupe ili prodaju auto a da prođu dobro u smislu da uvek mora da se uloži u novokupljeni auto.

Iako svi na oglasima pišu da je nihov automobil u odličnom stanju, realno se retko kada dogodi da kupac u to poveruje jer će ako je laik sa sobom povesti majstora koji se razume i dati preporuke za kupovinu ili ne-kupovinu.

Neću da kažem da se na poznatim sajtovima za prodaju i kupovinu automobila šteluju informacije  na zahtev kako bi se nešto brže a nešto kasnije prodalo, ali to jeste istina. Vraćana kilometraža je nešto u šta naš čovek najpre posumnja. Zna se da se kilometraža može vratiti dosta i o tome neću pisati. Kako da proverite da li je kilometraža vraćena ? Hmm ... trebaće vam poverenje u majstora ... znači čoveka koga ćete angažovati da dodatno proveri ispravnost auta koji vam se baš sviđa.

Prvi vlasnik auta

Taj prvi vlasnik može biti neko ko je zaista savestan i rođen je da čuva ono što je debelo platio i kad-tad želi da proda auto nekome a da to bude zaista "ključ u ruke i vozi" bez ulaganja. Ako se auto redovno održava, pravilno, onda mu godine ne mogu ništa. Ako se auto zapusti, ne vozi, garažira se nepravilno ili sedi stalno napolju parkiran i nije vožen, onda tu nema ništa od auta. U tom slučaju prvi vlasnik ne može da se pohvali titulom dobrog vozača niti dobrog voziloimatelja.

Drugi vlasnik auta

Uglavnom mnogo pažljiviji prema automobilu. Zna šta je kupio, od koga, u startu je uradio mali servis ili veliki servis, i sada uz sav trud očekuje od auta da ga služi neko vreme.

Cena polovnog automobila

Cena automobila u Srbiji se već duže vremena drži u nekom zamrznutom stanju. Ni Covid-19 nije uticao na to da se cene obore. I najava da će se teško registrovati automobili koji ne zadovoljavaju standarde Euro 3,4,5,6 ... nije ništa doprinela da se cena znatno smanji.

Polovan automobil u Srbiji je po pravilu iz uvoza. Uvoz najčešće rade auto kuće koje ne kupuju sve i svašta ali ste barem koliko toliko sigurni da je auto prošao barem jednu kontrolu pre vas. Ako lično želite da kupite automobil u inostranstvu onda ću vam savetovati da to uradite opet preko nekoga ko se razume u automobile i ko vam može dati garanciju da je auto spreman za vožnju preko 1000 km autoputem bez da se na licu mesta radi servis osim sitnijih provera.

Mogući problemi sa polovnim automobilom

U najčešće probleme sa autom koji ste tek kupili od vlasnika koji je prvi ili drugi ubrajamo sledeće:

  1. Problem sa limarijom
  2. Problem sa motorom
  3. Subjektivni osećaj da nešto nije u redu sa autom

Idem redom. Moje iskustvo će biti jasnije kada sve lepo razložim i obrazložim.

Limarijski, auto može naizgled biti perfektan a da se vrlo brzo ispolje problemi sa krozijom koja je zamaskirana. Pazite, limarija na autu je u stvari auto, to je auto, jer je sve ostalo na njemu, na toj limariji dodatno montirano. Dakle osnova auta je limarija o kojoj ću kasnije pisati kao majstor šta i kako ?  Automobil star 5 godina već ima na sebi znakove rđe i korozije. Razlog tome je visoka koncentracija soli kojom se sole naši putevi. Jednostavno, ako neka država želi da vam uništi auto, to će uraditi zimi pomoću soli a ostali period i sami znate da je predviđen za udarne rupe, iznenadne prepreke ... itd. Vi realno ne možete znati da li ispod farbe vreba rđa. Tu morate poverovati kupcu. Naknadno, posle par godina se pojavile rupe na sajtnama, ispod rezervoara, na delovima koji su važni za tehnički pregled ... tu morate da angažujete hitno auto limara. Mora se auto dovesti u stanje prihvatljivo da bi prošao tehničku ispravnost. U suštini, nikakva korozija ne bi smela biti vidljiva odozdo. Koliko to delovalo surovo, ipak je korozija nepredvidiva i ne zna se koliko može pojesti noseće delove na autu a onda nastaje problem kada se auto optereti ili naiđe na udarne srpske rupe.

Motor je kod auto postao zamenski deo. Dakle, ne šalim se, ozbiljan sam. Ne opeterćujte se motorom jer se isto može uvek srediti. Važno je da je akumulator dobar, da nije recikliran ili dopunjavan pre prodaje samo da prvi put upali ispred vas a posle ćete morati da kupite nov akumulator. Paljenje auta, iz prve ... na pola ključa, to je super ali to  kod polovnog auta nije baš tako. Naravno, benzinac bi trebao da pali iz prve bez pritiska na kočnicu gasa ali i ako je to potrebno, to nije problem. Svećice ako su dobre i ako nema problema sa dovodom benzina, kresne to brzo. Problem sa strujom, alnaserom ili ako auto jednostavno koristi TNG-gas, može uticati na brzinu paljenja. Naravno, bitno je ko vam radi motor. To mora biti majstor svo zanata - najbolji automehaničar!

Subjektivni osećaj je za vas kao kupca najvažniji. Dakle u sve predhosdno ste se uveriuli i sve je ok ali ipak vi imate neke zamerke u vožnji. Čini vam se da postoji ptoblem sa svetlima, auto trucka, trese se, preko rupa lupa, čuju se neki čudni zvukovi, škripi, bučan je ... jednostavno vi ste sluhista! U tom slučaju vam nema pomoći jer ćete morati da se naviknete na ono što ste kupili.

Nastavljam dalje ubrzo ...

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

0 ocene
od
Ja mislim da su cene za polovne automobile relativno niske. Posebno za dizele. Može se za 2-3K evra kupiti solidan auto. Još jeftinije je ako se kupi auto iz rent a car agencije (Autorent stalno ih prodaje) ili službeni auto. Iako su to dosta voženi automobili, menjaju se više vozača, ponekad može da se nađe solidan, čak izvanredan auto po veoma povoljnoj ceni. Isto tako treba znati da je polovan auto polovan auto, da ne može da bude kao novi, ali zato je jeftiniji. Znam ljude koji isključivo kupuju polovnjake, voze ih par godina i posle ih prodaju i kupuju novi.
0 ocene
od
Pregledao sam i polovniutomobili.com i mojaauto i ostale oglase i nista narocito. Za nekih 2000 eur skoro pa da nema nista. Kao da se bolje moze pazariti direktno na auto placu ili sto rece Nenad preko rentacar-a ili da se auto kupi od firme. Firme uglavnom to odrzavaju u ovlascenom servisu pa kako tako mozes biti miran neko vreme. Jednom sam kupio Ford Focus-a 19.TDI od firme koja ga je vozila za dostavu torti po BG. Auto je tada imao 105.000 km (navodno). Ja sam vec na 125.000 km morao da zamenim diskove, viljuske a razlog prodaje je bio sto mi se ugasio i prikazao brdo gresaka - naravno, instrument tabla je bila problem koju ja nisam mogao kesirati za 1000 e nego privatno kod majstora da prelemi kontakte i tako je otisao dalje za male pare.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+2 ocene
0 odgovora 5.2k pregleda
0 ocene
0 odgovora 552 pregleda
+1 ocena
4 odgovora 4.1k pregleda
...