+1 ocena
39 pregleda
u Deca i dom od

Poštovani, dilema je državni ili privatni vrtić, jer postoji razlika i to velika u mnogo čemu. Mislim da ću uspeti da sve prednosti i mane državnog i privatnog vrtića napišem ukratko, prepričano od strane mojih kolega i prijatelja ... itd.

PRIVATNI VRTIĆ

Privatni vrtić nudi mnogo više luksuza nego državni vrtic.

U smislu da je sve pedantno, čisto, svako dete ima svoje mesto za odlaganje garderobe.

Privatni vrtić ima manje grupe, i to na 30 dece dodju 3 vaspitačice (okvirno), ali je svakako tu primetno preklapanje u smeni.

U privatnom vrtiću dete se vodi oko 9 sati. Možete ga odvesti i u 8.30, ali ne postoji termin "najkasnije".

Spavanje u privatno vrtiću je između 12.30-14h, što je sasvim ok.

Hrana u privatnom vrtiću je prilagođena deci uzrasta po grupama. Jelovnik je manje više ok, prilagođen svakom detetu ponaosob.

Cena / mesečni boravak za jedno dete u privatnom vrtiću trenutno košta 32.000 din.

Država Srbija redovno i uredno roditeljima vraća (subvencija) nekih 22.000 din roditeljima. Dakle, nekih 10.000 dinara izađe mesečni izdatak za dete pod uslovom da ide redovno, 5 dana u nedelji.

Mnogi privatni vrtići imaju uključen engleski jezik u svoj program.

Izleti i ekskurzije se plaćaju dodatno što mesečno u pro-letnjim mesecima može iskoštati i sami znate koliko košta izlet.

državni vrtić sunčica

DRŽAVNI VRTIĆ

Državni vrtić je drugačija priča. Mnogo opuštenija varinajta za decu ali malo nezgodna za roditelje.

U državnom vrtiću se dete mora odvesti najkasnije do 8.15h

Hrana je super. Iako tu nema baš izbora da li dete jede recimo meso ili ne ili više voli povrće ... tu su vaspitačice da primete šta detetu odgovara. Deca uglavnom vrlo brzo naviknu na hranu iz kuhinje koja je sasvim prilagođena svim uzrastima i tu nema dileme.

Državni vrtić ima uglavnom mnogo veće dvorište za decu i razne pogodnosti koje nema privatni vrtić.

Očekujte da je državni vrtić ipak spreman za adaptaciju ili je u lošem stanju pa će vam to biti naglašeno u startu.

Državni vrtići kubure da igračkama, sa tv, tabletima, imaju problem sa krovom koji prokišnjava i to se brzo sredi a posledice propadanja plafona na glavu deci se saniraju srećom ne postoje ali bi ih trebalo preduprediti zbog nestručnih majstora i održavaoca vrtića.

Da li deca u državnom vrtiću uče pesmice ?

Svakako da pevaju razne pesmice ... svi u glas. Deru se dok ih ne zaboli grlo. Vaspitačice takođe selektivno pristupaju u mešovitoj grupi ali generalno je program sasvim korektan i zadovoljava sve kriterijume za edukaciju dece koja su primljena u grupu koja im je najprikladnija.

U svakom slučaju, ja bih pre dete poverila vaspitačima u državnom vrtiću jer nekako imam poverenje u iskustvo u radu sa decom. Vapitačice u državnom vrtiću imaju zaista dovoljno staža da našu decu izvedu na pravi put, kroz igru, zabavu, trening ... da ukažu i roditeljima na neke probleme koji se kod kuće moraju rešavati. Ne možemo se osloniti samo na vrtić jer to je zapravo samo ustanova koja treba da pričuva naše dete dok smo mi na poslu. Tu ne možemo i nemamo prava da tražimo previše.

Viber online grupe su super stvar za roditelje koji baš puno brinu o svojoj deci, da li je dete jelo, dal i je spavalo, da li se oznojilo, jesu li išli napolje a duva vetar ... itd.

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

+1 ocena
od
izmenjeno od
 
Najbolji odgovor
Sasvim drugačiji pristup: u privatnom vrtiću se trude da obezbede što lepše uslove za decu. To i urade sami jer se zaradi od mesečnog izdatka za dete oko 16.000 din. Poenta je da se trudis da zaradis novac.

Nega i higijena su top i sve pod konac kod privatnika.

Državni vrtić ima svoj stav i zavisi od uprave

U državnom vrtiću se trude da održe posao, kao nešto rade a sve otežano, tenderi, protokoli i viber grupe gde od 30 roditelja učestvuje svega 15-20. Nema elana, nema dogovora iako postoji problem. Dragi roditelji: učestvujte u akciji bilo kakvoj jer ne pomažete vi samo vaše dete nego svu decu u tom vrtiću. Novac je samo mali gest i puno znači deci koja tamo provode vreme od 8.30-17.30h. Razmislite kada bi ste Vi odrasli morali da provedete to vreme umesto vaseg deteta u tom prostoru … da li bi vam bilo svejedno a da ne ulozite ni jedan dinar kao pomoc sebi i svojim drugovima j drugaricama oko sebe ?
0 ocene
od (13.7k poena)
Kada vam se državni vrtić na vaš zahtev odobri, ako odbijete, gubite pravo na subvenciju (dotiranje u iznosu od trenutno 22.000 din). Privatni vrtić košta okvirno 32.000 din. Ako dete ide ceo mesec onda vam se vraća iz subvencije 22 hiljade pa je vaš trošak 10.000 din. Ako dete ne ide 15 dana recimo, vratiće vam svega 16.000 din… itd. Dakle, na neki način plaćate penale zato što dete ne pohadja vrtić. To u državnom nije slučaj i opuštenije je po tom pitanju. E, sad, razlika postoji ali je vrlo bitno da je vrtić blizu, da vam je na putu ka poslu i da se ispoštuje dogovor. Detetu će se više svideti veća grupa dece, veće prostorije i dvorište.

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na sajt" Iskustva". Naš sajt je jedinstven po tome što nije plagijat i online iskustva svakodnevno razmenjuje unazad deceniju i duže. Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Korisničko iskustvo treba da se podeli online sa svima !

Slična pitanja

+1 ocena
2 odgovora 332 pregleda
0 ocene
0 odgovora 302 pregleda
postavljeno Jul 8, 2017 u Deca i dom od Sasa
+1 ocena
0 odgovora 3.1k pregleda
+1 ocena
2 odgovora 766 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 11 pregleda
...