Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Registrujte nalog i učestvujte u diskusijama.
+1 glas
4,123 pregleda

Drage moje, verovatno ste već isfrustrirane nestašicom leka Utrogestan ?

Već unazad mesec dana ovaj lek nije moguće naći u ni jednoj apoteci u Beogradu. Državne i privatne apoteke nemaju odgovor zašto nema Utrogestana ?

Ginekolozi kao zamenu za Utrogestan prepisuju opet neke alternative koje i nisu baš neka zamena, recimo "Krinone gel" ... Crinone gel, koji ima neke nuspojave.

Naravno, ja sam morala da kupim ovaj gel koji košta - 1 aplikacija oko 330 rsd. Dakle ako kupite 1 celu kutiju od 15 komada, trebaće vam 4950 rsd. To će vam biti dovoljno za 15 dana jer se ovaj gel unosi vaginalno i to svake večeri pred spavanje. 

Međutim, mene zanima da li će se ipak Utrogestan pojaviti u apotekama ?

Neko vreme se mogao naći Utrogestan od 200 mg (14 tableta) i pije se po 1 tableta na 8 sati. Međutim, Utrogestan od 100 mg ima 30 tableta i znači mora da se piju po 2 tablete na svakih 8 sati. To znači da  ako je cena kutije oko 650 rsd od 100 mg, za 15 dana trebaće nam 3 x 650 rsd = 1950 rsd.

Da li je po sredi namerna nestašica i onaj fazon - na crno ga neke apoteke uvoze iz EU i preprodaju po 1000 rsd, to sam čula u razgovorima čekajući u ambulanti. Neke apoteke koje sarađuju sa privatnim ginekolozima prave spiskove kako bi uvezle Utrogestan i prodale po čak 1000 rsd. Međutim, ja sam krenula sa skupljom i rizičnijom terapijom :(.

Kako mogu predstavnici ove države da pričaju da je potrebno popraviti natalitet i smanjiti belu kugu, kada evo, očigledno ne želi da omogući uvoz neophodnih lekova za održavanje trudnoće i lečenje trudnica ?

Cela ova priča možda liči na moj gnev, ali nije, već sam ja zaista u šoku, pogotovo što sam na VTO tretmanu gde se sve plaća jako skupo ovde u Srbiji i gde i pored "dranja" pacijenata od strane VT stručnjaka i apoteka, opet se naiđe na probel, ovaj ili onaj ... kako kad.

Kakvo je vaše iskustvo sa lekom Utrogestan ? Ima li nade da se pojavi uskoro u apotekama ?

postavljeno Dec 3, 2014 u Apoteke od Slađa | 4,123 pregleda
   

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Privatnost: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje ovih notifikacija.
Anti-spam verifikacija:
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

0 glasa/ova

Slađana, dobrodošli !

Pre svega, Utrogestan je neophodan lek jer ako se ne koristi može doći do pobačaja kod žena i komplikacija, pogotovo ako je u pitaju rizična trudnoća. Utrogestan ima svoju primenu odavno i do skoro se mogao kupiti od 200 mg i 100 mg. Zatim više nije bilo od 200 mg, što nije problem ali evo, unazad skoro 2 nedelje ga nema nigne. Ovde onde se mogla naći poneka kutija Utrogestana ali u nekoj zabačenoj apoteki sa malim prometom. Što se zamene tiče, Crinone gel nije zamena ali se u nedostatku Utrogestana može koristiti. Nuspojave koje se javljaju i na šta se najčešće pacijentkinje žale je malo čudan način upotrebe, a naročito što zahteva perfektnu higijenu. Obavezno proverite datum proizvodnje - rok trajanja Krinone gela. Ako je rok istekao nemojte nipošto koristiti gel !

Kao i Utrogestan, i ovaj gel je izgleda deficitaran pa se može naći u svega par apoteka u Beogradu - ne znamo zašto ?

Ima najave da će se Utrogestan pojaviti u svim državnim i privatnom apotekama već od 8. decembra 2014. Problem je navodno bio u licenci odnosno dozvoli za uvoz koja je istekla. Međutim, produžetak dozvole se mogao uraditi pravovremeno kako ne bi došlo do nestašice leka. Bilo kako bilo, o nastavku terapije porazgovarajte sa ginekologom jer možda možete prestati sa gelom i nastaviti terapiju Utrogestanom. To će vam ginekolog precizirati.

Pozdrav i samo hrabro i krajnje  opušteno !

odgovoreno Dec 3, 2014 od iskustvo (10,620 poena)
0 glasa/ova

Hvala vam puno za brzi odgovor. Upravo sam gledala na RTS-u insert o o leku Utrogestan, i kažu da će ga zaista biti. Rada, čuvena voditeljka čak nije ni umela da izgovori lek nego je rekla Utrageston :). Nema veze, žene znaju koji lek im treba. Ali, pitanje je da li će i kada, jer jednostavno više ne mogu verovati TV-u i svima koji vole da se slikaju i pričaju po default-u svakodnevno. Jednostavno kažu da je došlo da malih poteškoća u nabavci, ali nije strašno ... stabilizovaće se. Dok oni čekaju na potpisivanje papira, bebe u stomaku čekaju šta ? Ili recimo ako srčani bolesnik mora da uzme obavezni lek ili šta već ... nek se strpi još malo, još samo malo i biće ok. Ko preživi neka priča. Cirkus !

odgovoreno Dec 3, 2014 od Slađana
Apoteka Laurus u Katanićevoj - bio je lek Utrogestan od 100 mg do skoro. Onda se vršio upis kako bi se nabavilo. Utrogestan od 200 mg nema i neće ga ni biti. Uostalom više se isplati ovaj od 100 mg jer ima 30 tableta. Inače, u ovoj apoteci ima i Krinone gel i sve ostalo potrebno za trudnice - održavanje trudnoće. Nemam iskustvo sa Krinone ali koleginica koristila i kaže da je ok. Pretražila sam ceo grad, čak ni apoteka Igor u Resavskoj ulici nema - kažu biće Utrogestan uskoro ali i dalje je problem u nekoj licenci. Ma haos i sramota ništa više.
Utrogestan mozete naci od 100 i 200 mg u katanicevoj i kosta 1000 rsd. Malo su preterali s cenom ali tako ce biti sve dok se ne uveze redovno. Vise se isplati utrogestan od 100 mg jer vam pokriva 5 dana. Daj boze da samo uvozu sto pre jer obo je dranje pacijenata.
Dozvoljen je konačno uvoz utrogestana. Pojavio se u svim apotekama. Čekalo se da se obavi registracija leka a onda i carina i uvoz. Ima ga u dovoljnoj količini - cena oko 650 rsd. Inače se utrogestan koristi za održavanje trudnoće i veoma je kvalitetan lek.
Utrogestan u Pragu (Češka) košta 155 kč, što je oko 6,5 eura. Ova cena je uz recept. Inace, iskustva sa utrogestanom su dobra i lekari u eu ga preporucuju skoro kao obavezan lek. Pozdrav!

Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način na Iskustvo Wiki. Ovaj forum predstavlja nova i stara, pozitivna i negativna iskustva. Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, razmena linkova, odgovori na sva pitanja. Razmena linkova se obavlja ubacivanjem vašeg relevantnog linka u tekst na sajtu, pa nam zato pošaljite vaš sajt za razmenu linkova. Hvala.
173 pitanja
287 odgovora
618 komentara
179 korisnika