+1 ocena
8.3k pregleda
u Moja bašta od

Poštovani, da li je moguće od sveže pokošene trave napraviti humus djubrivo za baštu ?

Pošto imam travnjak oko 5 ari i svaki put posle košenja moram travu baciti u kontejner jer ne smem paliti suvu travu, palo mi je na pamet da nekako travu skladištim i od nje napravim djubre. Komšija mi je rekao da on travu stavlja na selu u burad pa se ona pretvori u humus posle nekog vremena. Da li je to izvodljivo i kako bi najbolje bilo travu pretvoriti u prirodno djubre za baštu ?

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

0 ocene
od (16.7k poena)

Poštovana, vi zapravo hoćete da napravite kompost, a ne humus od pokošene trave ? :)

Šta uraditi sa pokošenom travom ?

Kompostiranje je veoma korisna tehnika pravljenja organskog djubriva i poznato je još od davnina. Prvo i najvažnije je da nikako sveže pokošenu travu ne ubacujete u bure jer time ćete samo napraviti smrdljivu smesu, a taj smrad pokošene trave iz bureta će naterati komšije da vam zovu komunalnu policiju da vas kazni ili  će vas i sami kritikovati zbog toga. Sigurni smo da i vi sami ne želite da zagadite vazduh oko vas koji dišete. Znači, idemo redom, korak po korak kako se pravi kompost - djubrivo od pokošene trave – sena a da to bude bezbedno, ekološki i što bi se reklo domaćinski.

Seno odnosno sušena trava – suva trava je pogodno za pravljenje komposta. Košena trava je bogata azotom, fosforom i kiseonikom. U fazi košenja, kada se pokosi ona sadrći i do 80% vode. U takvom stanju nije pogodna za kompost pa se mora vlaga smanjiti bar za polovinu. Potrebno je da seno bude izloženo jakom suncu dan-dva. Na selu ljudi recimo mali stog sena kvase vodom onoliko puta koliko je potrebno da se seno ne pretvori u kompost, što je otprilike 2-3 meseca do primene djubriva, u zavisnosti od uslova. Preporuka je da se za pripremu komposta ne koristi samo sveže pokošena trava, već da se ista malo prosuši posle košenja a zatim da se pomeša da malo lišća i suvim grančicama. Na taj način se dobija vrlo kvalitetno đubrivo. Takođe, pokošena trava se može vrlo lepo iskoristiti i za pravljenje tečnog đubriva, za malčiranje ... itd.

Savršen kompost se ipak pravi malo duže i vreme potrebno da se napravi organsko đubrivo je oko 1 godinu. Pri tome, za kompostiranje se koristi i kreč. zatim kopriva, razno mesnato lišće, granje, ostaci hrane, masnoća, izmet (kokošinjci, balega, lajna ... itd). Proizvođači komposta koji se može naći i na pijacama ili u poljoprivrednim apotekama tačno znaju recept kako se brzo pravi đubrivo.

Na kraju krajeva, ako imate voćke u svom dvorištu onda je poželjno da obavite malčiranje sveže košenom travom. Oko voćki izriljajte ako niste već a zatim pokrijte kompletno sveže košenom travom. Na ovaj način ste zaštitili voće od korova, kvalitetno nađubrili i to dugoročnije jer se voće postepenim truljenjem trave odlično hrani i razvija. Bašta takođe traži malčiranje jer će paradajz recimo imati zdrav plod, patlidžani neće pucati kad je stablo malčirano. Takođe i vinova loza voli ovo djubrivo, ribizla, malina, kupina ... itd.

Najgore od svega je kada se košena trava osuši i spali jer se time zagađuje okolina, uništava djubrivo, a praktično se na taj način uništava korisna materija ... zato  smo srećni što i Vi želite da vaš travnjak učinite pravom malom oazom koja je samoodrživa !

od
+1
Meni je komunalna isnpekcija pisala kaznu zbog što sam palila travu u dvorištu ... kao navodno komšiji dim osušio smokvu. Naravno, cena svega toga je da sam se tek tada osvestila i više ne pallim travu već od nje pravim kompost - prosto je. Iskopala sam u zemlji 1 x 1 metar jedan riljač dubina i tu taze košenu travu metnem pa malo pospem hidratisanim krečom pa onda u vodi razmutim malo vuksal - tečno djubrivo pa poprskam i tako sloj po sloj. Komšinice su razglasile da imam najbolje organsko djubre za cveće u kraju ! Doduše, stvarno je vrh ... sobno cveće ali i vani samo tako napreduje.
od
Kako se pravi kompost od košene trave? Vrlo prosto ... pokosite travu, ostavite je da se osuši par dana, sakupite grabuljom i na jedan mali stog slažite svaki put kada kosite. Vlaga iz zemlje ce uciniti svoje da seno trune i tako se formira kompost na prirodan način.

Moja žena i ja svaki put kada pojedemo banane, kore od banane bacamo na djubre, kao i ostatke hrane, preko tog sena. Nije da nema smrada kada naidju vrucine ali sam ja ogradio malo mesto gde se pravi kompost. Takođe i kore od pomorandže i limuna kao i ljuštanke od krompira, tikvice, šargarepa, i sve što je kao otpad iz kuhinje ide u kompost. Mogu vam reći da ispada mnogo dobro !
0 ocene
od
Trava se pokosi, sabere se bilo kako i ostavi se da se osuši. Samo suva trava može napraviti djubrivo jer u protivnom, imaćete samo smrad i neprijatan miris ako sakupljate svežu travu u burad, kontejner, bilo gde....

Najbolje prirodno djubrivo (đubrivo) se proizvodi kada se pomeša trava, organski otpaci (jogurt, deterdžent, kore od banane, jabuke, dunje, kafa, otpaci od mesa i ostalo). Treba svemu malo dodati kreč (gašeni kreč) i po mogućstvu kada je vreme svinjokolja da se malo doda sukrvica ... to je najbolje djubrivo organsko provereno.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

0 ocene
0 odgovora 401 pregleda
postavljeno Dec 21, 2019 u Moja bašta od vocne-sadcnice-orezivanje
0 ocene
1 odgovor 410 pregleda
postavljeno Feb 12, 2021 u Automobili od auto delovi leminex
+4 ocene
12 odgovora 36.4k pregleda
...