Vremenska prognoza Srbija

Vremenska prognoza Beograd, Srbija


Vreme danas - vremenska prognoza za narednih 36 sati

U Beogradu se sneg očekuje sredinom decembra 2022. Postojaće uslovi za češće padavine u svim delovima Srbije. Nešto oštrija zima nego inače ali opet u granicama prosečnih temperaturnih vrednosti.


Vremenska prognoza za sve gradove i destinacije !

Šta je vremenska prognoza ?

Kako piše Wikipedia, Vremenska prognoza predstavlja predviđanje promene atmosferskih prilika na određenom prostoru, u toku nekog vremenskog perioda. Osnovni činioci koji označavaju stanje atmosfere na nekom području (Vreme u meterološkom smislu) su: temperatura, vlažnost vazduha i padavine, atmosferski pritisak, brzina i pravac vetra. Od ovih osnovnih činioca zavise i ostali kao što su npr. oblačnost, atmosfersko zagađenje i sl. Na osnovu vremenskog perioda za koji se radi prognoza može biti kratkoročna i dugoročna.

Kratkoročne vremenske prognoze su preciznije, dok su dugoročne manje precizne. Ukratko rečeno, vremenska prognoza može biti tačna u narednih 2 dana maksimalno. Predviđanje i nagađanje kakvo će vreme biti je davna prošlost. Iz satelita se sve vidi i nije potrebno nagađati kakvo će vreme biti već samo pogledati kakvo je stanje u atmosferi u okruženju. Naši meteorolozi i dalje kao da gataju i gledaju u pasulj pa se prognoze objavljene na TV-u i internetu iz minuta u minut razlikuju drastično. Biće kiše, biće lepo vreme ili sneg već pada a nije najavljeno nit je iko to mogao da predvidi.

Dakle, nagađanje i prognoza možda ima smisla u sportu - sportska prognoza. Kada su vremenske prilike u pitanju tu nema potrebe prognozirati već gledati u satelitske promene i kretanje oblaka, vetra ... itd. Pogrešna vremensna prognoza može imati nesagledive posledice po poljoprivredu i sl. Pitate se možda: "čemu onda meteorološki zavod ako se sve može pratiti preko satelita" ? Odgovor je već davno poznat, a postoje i specijalni voditelji na TV-u koji će nam pred kraj vesti ili dnevnika obavezno objasniti kolika je trenutna temperatura u gradu, dal ima poledice, magle, vetra ... Naravno da se najčešće događa da kažu: "mestimično kiša", a kiše nema nigde. Mestimično oblačno ... promenljivo oblačno ... itd.

Najbolji sajtovi za vremensku prognozu

Republički hidrometeorološki zavod

Republički hidrometeorološki zavod RHMZ je najkompetentniji što se tiče vremenske prognoze u Srbiji a i šire. Svakodnevno se prate vremenske prilike u regionu a dobijeni podaci se obrađuju redovno pa tako imamo trenutnu prognozu. Takođe su dnevna i nedeljna prognoza vremena prilično tačne. Kako i sami ističu u RHMZ-u, mesečna i godišnja prognoza mogu biti relativno tačne ali sve preko 7 dana je ipak samo statistika. RHMZ ima i svoju aplikaciju za mobilne telefone. Možemo sigurno reći da je relevantnost podataka što se tiče Srbije i svih gradova i mesta u Srbiji odlična!

Weather2Umbrella.com

Sajt Weather2Umbrella je daleko pregledniji od našeg domaćeg sajta RHMZ-a. Takođe, ima i neke posebne opcije i korisne informacije. Što se tiče tačnosti podataka, vremenska prognoza je prilično tačna i jasno je da je dobar izvor za sve nas, medije pa i same meteorologe koji svoje podatke upoređuju sa podacima na W2U.

AccuWeather.com

AccuWeather smo postavili na vrhu stranice o vremenskoj prognozi, ne zato što smatramo da je najbolji, već nam se najviše dopala prilagodljivost koda za webmastere. Ova vremenska prognoza je jako dobro optimizovana za našu lokaciju kao i sve ostale, ima precizno lociranje mesta odakle želimo da nam se prikažu podaci o trenutnom vremenu (vreme danas). Parametri koji su nam uvek bitni su: najviša temperatura, najniža temperatura, padavine, vetrovi, UV indeks.

Weather Underground

Što se tiče ovog sajta, veoma nas je obradovala njegova funkcionalnost i prilagodljivost za webmastere. Podaci koji su veoma tačni se redovno ažuriraju i dolaze uz mnoštvo dodatnih korisnih informacija kao što je na primer foto situacija vremena u određenom mestu. Podešavanje prikaza ifo vremena je na naprednom nivou.

Potoji još mnoštvo sajtova na kojima se može pratiti vremenska prognoza i još mnogo toga. U principu, svi rade po nekom sličnom principu a, nas je zanimalo par bitnih stvari koje su nam potrebne na sajtu o vremenu.

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA

Dugoročna prognoza vremena nije pouzdana. Tu se barem slažu svkoro svi meteorolozi. A i sami smo svedoci da se uglavnom izjalovi bilo kakav plan ako verujemo prognozi za narednih više od 7 dana. Maksimalno se vremenske prilike mogu precizirati za nakih par dana do nedelju. Mesečna i dugoročna prognoza nemaju nekog uspeha niti opravdanog dokaza da su tačne. Što bi se reklo, to je čisto nagađanje vremena.

 

Tagovi: vremenska prognoza, prognoza vremena, vreme danas, trenutno vreme, vreme srbija, vremenska beograd, vreme sutra, vreme za vikend, kakvo će biti vreme, vremenska prognoza za januar, vremenska prognoza za februar, vremenska prognoza za mart, vremenska prognoza za april, vremenska prognoza za maj, vremenska prognoza za jun, vremenska prognoza za jul, vremenska prognoza za avgust, vremenska prognoza za septembar, vremenska prognoza za oktobar, vremenska prognoza za novembar, vremenska prognoza za decembar 2021. Tagovi: Beograd. Vremenska prognoza Beograd, Srbija. Vremenska prognoza za narednih 7 dana Beograd. 2021. Dugorocna prognoza vremena 10 dana 15. Vremenska prognoza zima 2022. Temperatura mora proleće 2023. Vremenska prognoza 2022/2023, decembar prognoza trenutna temperatura. temperature vazduha 2022. Grčka vreme leto 2022

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

362 pitanja

972 odgovora

938 komentara

220 korisnika

...