Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Objavite svoje iskustvo ili razmenite iskustva sa svima online!
+1 ocena
6.5k pregleda

Poštovani, da li je moguće od sveže pokošene trave napraviti humus djubrivo za baštu ?

Pošto imam travnjak oko 5 ari i svaki put posle košenja moram travu baciti u kontejner jer ne smem paliti suvu travu, palo mi je na pamet da nekako travu skladištim i od nje napravim djubre. Komšija mi je rekao da on travu stavlja na selu u burad pa se ona pretvori u humus posle nekog vremena. Da li je to izvodljivo i kako bi najbolje bilo travu pretvoriti u prirodno djubre za baštu ?

u Moja bašta od | 6.5k pregleda

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

0 ocene

Poštovana, vi zapravo hoćete da napravite kompost, a ne humus od pokošene trave ? :)

Šta uraditi sa pokošenom travom ?

Kompostiranje je veoma korisna tehnika pravljenja organskog djubriva i poznato je još od davnina. Prvo i najvažnije je da nikako sveže pokošenu travu ne ubacujete u bure jer time ćete samo napraviti smrdljivu smesu, a taj smrad pokošene trave iz bureta će naterati komšije da vam zovu komunalnu policiju da vas kazni ili  će vas i sami kritikovati zbog toga. Sigurni smo da i vi sami ne želite da zagadite vazduh oko vas koji dišete. Znači, idemo redom, korak po korak kako se pravi kompost - djubrivo od pokošene trave – sena a da to bude bezbedno, ekološki i što bi se reklo domaćinski.

Seno odnosno sušena trava – suva trava je pogodno za pravljenje komposta. Košena trava je bogata azotom, fosforom i kiseonikom. U fazi košenja, kada se pokosi ona sadrći i do 80% vode. U takvom stanju nije pogodna za kompost pa se mora vlaga smanjiti bar za polovinu. Potrebno je da seno bude izloženo jakom suncu dan-dva. Na selu ljudi recimo mali stog sena kvase vodom onoliko puta koliko je potrebno da se seno ne pretvori u kompost, što je otprilike 2-3 meseca do primene djubriva, u zavisnosti od uslova. Preporuka je da se za pripremu komposta ne koristi samo sveže pokošena trava, već da se ista malo prosuši posle košenja a zatim da se pomeša da malo lišća i suvim grančicama. Na taj način se dobija vrlo kvalitetno đubrivo. Takođe, pokošena trava se može vrlo lepo iskoristiti i za pravljenje tečnog đubriva, za malčiranje ... itd.

Savršen kompost se ipak pravi malo duže i vreme potrebno da se napravi organsko đubrivo je oko 1 godinu. Pri tome, za kompostiranje se koristi i kreč. zatim kopriva, razno mesnato lišće, granje, ostaci hrane, masnoća, izmet (kokošinjci, balega, lajna ... itd). Proizvođači komposta koji se može naći i na pijacama ili u poljoprivrednim apotekama tačno znaju recept kako se brzo pravi đubrivo.

Na kraju krajeva, ako imate voćke u svom dvorištu onda je poželjno da obavite malčiranje sveže košenom travom. Oko voćki izriljajte ako niste već a zatim pokrijte kompletno sveže košenom travom. Na ovaj način ste zaštitili voće od korova, kvalitetno nađubrili i to dugoročnije jer se voće postepenim truljenjem trave odlično hrani i razvija. Bašta takođe traži malčiranje jer će paradajz recimo imati zdrav plod, patlidžani neće pucati kad je stablo malčirano. Takođe i vinova loza voli ovo djubrivo, ribizla, malina, kupina ... itd.

Najgore od svega je kada se košena trava osuši i spali jer se time zagađuje okolina, uništava djubrivo, a praktično se na taj način uništava korisna materija ... zato  smo srećni što i Vi želite da vaš travnjak učinite pravom malom oazom koja je samoodrživa !

od (13.4k poena)
+1
Meni je komunalna isnpekcija pisala kaznu zbog što sam palila travu u dvorištu ... kao navodno komšiji dim osušio smokvu. Naravno, cena svega toga je da sam se tek tada osvestila i više ne pallim travu već od nje pravim kompost - prosto je. Iskopala sam u zemlji 1 x 1 metar jedan riljač dubina i tu taze košenu travu metnem pa malo pospem hidratisanim krečom pa onda u vodi razmutim malo vuksal - tečno djubrivo pa poprskam i tako sloj po sloj. Komšinice su razglasile da imam najbolje organsko djubre za cveće u kraju ! Doduše, stvarno je vrh ... sobno cveće ali i vani samo tako napreduje.
0
Kako se pravi kompost od košene trave? Vrlo prosto ... pokosite travu, ostavite je da se osuši par dana, sakupite grabuljom i na jedan mali stog slažite svaki put kada kosite. Vlaga iz zemlje ce uciniti svoje da seno trune i tako se formira kompost na prirodan način.

Moja žena i ja svaki put kada pojedemo banane, kore od banane bacamo na djubre, kao i ostatke hrane, preko tog sena. Nije da nema smrada kada naidju vrucine ali sam ja ogradio malo mesto gde se pravi kompost. Takođe i kore od pomorandže i limuna kao i ljuštanke od krompira, tikvice, šargarepa, i sve što je kao otpad iz kuhinje ide u kompost. Mogu vam reći da ispada mnogo dobro !
0 ocene
Trava se pokosi, sabere se bilo kako i ostavi se da se osuši. Samo suva trava može napraviti djubrivo jer u protivnom, imaćete samo smrad i neprijatan miris ako sakupljate svežu travu u burad, kontejner, bilo gde....

Najbolje prirodno djubrivo (đubrivo) se proizvodi kada se pomeša trava, organski otpaci (jogurt, deterdžent, kore od banane, jabuke, dunje, kafa, otpaci od mesa i ostalo). Treba svemu malo dodati kreč (gašeni kreč) i po mogućstvu kada je vreme svinjokolja da se malo doda sukrvica ... to je najbolje djubrivo organsko provereno.
od

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

0 ocene
0 odgovora
postavljeno Dec 21, 2019 u Moja bašta od vocne-sadcnice-orezivanje | 160 pregleda
0 ocene
1 odgovor
postavljeno Dec 31, 2020 u Nekretnine, stanovi, kuće od Nenad | 152 pregleda
+1 ocena
2 odgovora
postavljeno Nov 14, 2016 u Internet, Web, Marketing od Web master | 591 pregleda
314 pitanja
827 odgovora
863 komentara
218 korisnika