+2 ocene
200k pregleda
u Grejanje od (16.7k poena)
izmenjeno od

Odzračivanje radijatora

Verovatno ste imali ili već imate problem sa radijatorom koji ne greje ? Dakle, u sistemu ima tople vode i do radijatora dolazi topla voda ali je radijator hladan iako je odvrnut ventil do kraja. To znači da je u radijatoru problem “zrak” odnosno vazduh koji se prirodno nakuplja cirkulacijom vode kroz sistem CG ili ET grejanja.

Sigurno se pitate da li samostalno možete obaviti ispustanje vazduha iz sistema ? Naravno da je moguće samostalno odzračivanje sistema centralnog odnosno etažnog grejanja. Uz vodič koji vam predstavljamo, korak po korak možete poboljšati grejanju u svom stanu i kući. 

Gradska toplana nije kriva za vaš problem sa radijatorima jer je u podstanici u stambenoj zgradi sve kako treba. 

Pritisak vode u toplovodnim cevima u celoj zgradi je optimalan i sve je pravilno podešeno i testirano pre toplih proba a tople probe uglavnom ukažu na problem sa grejanjem pa se sve rešava u hodu dok ne krene punom parom da se zagreva ceo sistem.

Kako se odzračuju radijatori

Odzračivanje znači ispustanje vazduha iz sistema centralnog grejanja

Prvo, uverite se da vaše centralno grejanje radi i da topla voda dolazi do radijatora. Sledeće što trebate učiniti je da izvršite takozvano "odzračivanje radijatora". Može se kroz priču s ljudima često čuti i termin "ozračivanje radijatora", ali to je sasvim pogrešan termin jer se radijatori odzračuju, a ne ozračuju. Dakle, samo je ispravno odzračivanje radijatora - ispustanje viška vazduha. Ispustanje vazduha iz radijatora je veoma važno kako bi toplovod funkcionisao normalno.  Kako se ispusta vazduh iz radijatora ?

Na sledećoj fotografiji se vidi veoma pojednostavljen sistem dovoda tople vode kroz vertikalnu cev, koja prolazi kroz regulator toplote i odzračivač, a potom odvod hladne vode pomoću cevi koja paralelno dolazi odozdo odnosno odvodi hladnu vodu nazad. Da bi topla i hladna voda u radijatoru imale normalan tok, u radijatoru ne sme biti vazduha.radijator sa odzračivačem

Kako se odzračuje radijator ?

Novi sistemi i modeli radijatora na sebi već imaju dodatak koji se koristi za odrzračivanje i on je ugrađen u ventilu (regulatoru) gde podešavate nivo toplote radijatora. U par slika biće vam prikazan ovaj sistem kao i mesto gde se odzračuje radijator.


Naime, ako duže vremena ne podešavate nivo toplote (ne okrećete ventile), često puta se dogodi da igla - cilindar u ventilu  zapekne i tako onesposobi normalno funkcionisanje toplovodnog sistema u vašem radijatoru. Ispustanje viška vazduha iz radijatora je zapravo odzračivanje i znajte da svaki pa i najmanji deo vazduha u radijatoru remeti grejanje.

Kako se ispusta vazduh iz radijatora ?

U zavisnosti od toga kakvi su ventili, radijatore možete odzračiti ključem, odvijačem, kleštima ili ručno ako postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje.

Došla je zima, grejanje iz toplane kod svih stanara radi normalno, a samo vaši radijatori ne greju. Vreme je za akciju.

POSTUPAK ZA ODZRAČIVANJE RADIJATORA SA UGRAĐENIM ODZRAČIVAČEM

Postupak za odzračivanje radijatora nije komplikovan. Okrenite ventil za regulaciju na poziciju za odzračivanje (najčešće je označeno kao pahuljica snega) i nalazi se na desnoj strani radijatora. Praktično kao da hoćete da zatvorite dovod tople vode, zaokrenite regulator skroz udesno.

pozicija za odzračivanje radijatora

Sada na levoj strani radijatora, ispod ventila za ispustanje vazduha, podmetnite najpre posudu za vodu. Odvrnite polako plastični ili mesingani ventil za ispustanje vazduha (sa leve strane radijatora) i najpre će početi da izlazi vazduh a potom vazduh pomešan vodom i na kraju voda iz radijatora. Kada krene ujednačen mlaz vode na ventilu, zatvorite ventil. Ovime je postupak odzračivanja odnosno ispustanja vazduha iz radijatora završen. Ne treba da vas zbuni neprijatan miris vode koja je i zamućena, jer je to uzapravo ustajala voda koja se godinama greje i prolazi kroz  bakarne i čelične cevi kao i aluminijumske delove radijatora.

šraf za odzračivanje radijatora

Šta ako i dalje radijator ne greje i ne prima toplu vodu ?

Ako ovaj postupak odnosno odzračivanje - ispustanje vazduha nema efekta i radijator i dalje ostaje hladan - ne prima toplu vodu, morate proveriti odzračni ventil.

 Novi ventili sa odzračivačima imaju na svom kraju jednu iglu (klip) kojim se reguliše toplota. Kada igla bude potpuno pritisnuta, ova pozicija je u stvari za "odzračivanje". Dakle, vrlo je moguće da je igla zapekla i da ne funkcioniše njeno horizontalno pomeranje napred-nazad. Potrebno je da razradite iglu priručnim sredstvima.

Najpre skinite plastičnu kapu sa ventila odvrtajući metalnu navrtku koja ga drži. Budite pažljivi i gledajući sliku koja je ovde predstavljena tako i postupite kod demontaže kape ventila.Na sledećim fotografijama je detaljno predstavljena popravka odzračnog ventila i postupak demontaže plastičnog regulatora.

ventil na radijatoru

odvrtanje ventila na radijatoruskidanje ventila sa odzračivačem


 

ventil sa iglom za odzračivanjeglavni ventil radijatora

Dođite do iglice i sada je naprskajte recimo WD-40 sprejom. Posle par minuta laganim kuckanjem po njoj horizontalno, laganim čekićem ili kleštima, razradite iglu. Ona mora nesmetano raditi napred - nazad na pritisak. Ne sme ići lako već kada pokušate da je pritiskate ići će malo teže ali se i vraćati u prvobitan položaj. Budite veoma pažljivi i nežni kod kuckanja po igli jer može se oštetiti membrana unutar ventila i onda imamo novi veći problem!

Ovde je predstavljeno odzračivanje radijatora koji imaju već ugrađen odzračivač. U nekom narednom članku, biće detaljno opisan postupak odzračivanja starih radijatora kao i provera i popravka kvarova na toplovodnoj mreži.

Napomena:Ukoliko niste vešti kod demontaže i uopšte vam u praksi nije poznato funkcionisanje ssistema grejanja, možda je najbolje da ovaj posao prepustite stručnjacima za grejanje iz gradske toplane. Neadekvatan alat može oštetiti ventil ili zaštitne plastike, a neodmerena sila odvrtanja može prouzrokovati i pucanje ventila i neprijatnu situaciju u stanu. Zato postupite krajnje oprezno.

Takođe, vaše iskustvo i saveti sa odzračivanjem radijatora moglo bi biti od koristi ljudima. Očekujemo vaše komentare, predloge, savete i lična iskustva korisnika.

od
nakupio ti se mulj u radijatoru (rdja,prljavstina...) to + vazduh... zato samo gore i sa strana je topao radijator a dole pri dnu od sredine je hladan...
od
+1
Uspeli smo da odzračivanje uradimo po vašem receptu ... srećom su slični radijatori ali malo je voda prštala po zidu .. sada greju na max ... sve pohvale za blog moje iskustvo !
od
+1
Žuborenje vode u samo jednom radijatoru i to na prvom spratu sam jedva rešio i to na sledeći način: Čitajući razna iskustva i predloge sa sam svoj majstor i još par foruma, odlučim da se sam zezam sa problemom. Najpre nabavim "miki maus" ključić za odzračivanje. Sve radijatore osim onog koji žubori, stavim na 0, dakle ne na odzraku onu pahuljicu već na 0 - zatvoreni svi radijatori u sistemu osim ovog koji je problem. Uključim "Grundfos" pumpu na 3 brizine i krenem sa ispuštanjem vazduha ... Kako sam sve u krug radijatore obišao par puta, ovaj koji žubori se verovatno potopio kompletno i više nema da kapljuca voda u njemu. Inače to kapljucanje vode u radijatoru može biti posledica i još nekih sitnih nedostataka u sistemu centralnog grejanja ali se sve lako popravi i podesi po želji. Uglavnom, treba imati nekog majstora ko se dobro razume u sve te problematike i njegov savet i iskustvo će vam mnogo značiti kada nastane bilo kakav problem sa grejanjem.
od
+1
Meni takodje treba pomoc nije mi jasno zasto me zeza jedna cev za dovod vrela a ova za odvod mlaka donekle od spoja sledeceg ladna sta nije ok
od (16.7k poena)
Proverite navijak, donji ventil zavrnite do kraja i odvrnite ga recimo par krugova. Ukoliko je začepljen ili mu je smanjen protok može biti uzrok.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

19 odgovora

+1 ocena
od

Odzračivanje radijatora je uspelo ! Vrlo sam zahvalan na ovom lepom tekstu. Dugo sam tražio način da popravim radijatore da greju kako treba. Čak mi je jednom i majstor dolazio i nešto lupao po rebrima ali nije pomoglo. Sve pohvale za ovaj tekst majstori 

od (16.7k poena)
Nikad više ne dajte da vam majstori lupaju po rebrima ... nego vi njih izlupajte po dupetu :). Šala na stranu, sve se da srediti ako postoji dobra volja!
+1 ocena
od
Mene zanima kako da odzracim radijator ako je topao u goornjem delau a hladan od polovica nadole?
od (16.7k poena)
Poštovani, da li je u pitanju radijator u stambenoj zgradi (priključen na gradsi toplovod) ili je isti priključen na mrežu za kućno centralno grejanje ?
od
Zavrnite ventil na radijatoru na 0. Zatim odvrnite polako šraf za odzračivanje i ispod podmetnite posudu za vodu. Ispustite 5-7 litara vode. Zatim odvrnite radijator na 6 (na maksimum) i trebalo bi da sada greje lepo. Dešava se da se stvori vazdušni čep duboko unutar cevovoda i sve dok ne izbije taj mehur nema tople vode dole u radijatoru dok gore greje ali smanjenim intenzitetom.
0 ocene
od
Radijatori su mi uglavnom hladni,a ovi sto rade malo su topli a malo hladni. Cevi isto tako, jedna topla, a druga hladna. Odzracio sam sve radijatore nekoliko puta, ali stanje ostaje isto... Ako moze neko da pomogne?
0 ocene
od
Mene zanima jedna stvar. Ja imam aluminijumske radijatore i obican jedan ventil i jednu prigusnicu na svakom radijatoru. Kad totalno zavrnem ventil nije mi jasno zasto voda i dalje susti u radijatoru. Ako totalno zavrnem prigusnixu da li ce prestati?
od
+1
Hmm. U tom slučaju možda je ventil problematičan. Trebalo bi da ste sigurni da nemate vazduha u krajnjim radijatorima. Znači, proverite u prostoriji sve radijatore (odzračite ih) i problem sa šuštanjem bi trebao da nestane. Prigušnice služe za regulaciju (balans) toplote ali i prekid dovoda toplote pa bi zavrtanjem poremetili taj odnos a šuštanje bi nestalo. Međutim, ne verujem da vam je to cilj ? :)
od
Hvala na odgovoru. Majstor mi je danas stavio na jednom odzracan ventil. I ispustao vodu. Al sve je isto. To sustanje pojacanog inteziteta se cuje i cevima al u radijatoru dolazi do izrazaja. Nisam mislila da zavrnem skroz prigusnicu nego malo da je zavrnem dal bi to pomoglo da manje susti. Bukvalno je takav zvuk kao voda u cevima kad se pusti na cesmi.
od (16.7k poena)
Uvek najpre krenemo od odzračivanja radijatora i podešavanja svih ventila za regulaciju. Međutim, dešava se da se u sistemu šuštanje kroz cevi prenosi iz toplotne podstanice u zgradi. To je već problem manjka vode u sistemu a koji bi morali i smeli da reše jedino stručnjaci iz toplane (ako je reč o priključku na gradsku toplanu). Taj zvuk (konstantno šištanje) ume da bude neprijatan.
+1 ocena
od
Evo,odzračio sa mnogo radijatora i nikakve probleme nisam imao,sve do sada.Imam 2 aluminijasta radijatora sa priključkom iz estriha i nikako da griju.Ustvari grije se samo prva dva rebra savršeno,a ostalo nikako.Probavao na razne načine,čak sam skidao radijatore i otvarao čepove da vidim dali je tvornička greška ili nešto u njemu,ali redijatori su novi i ispravni.Izgleda da me ipak zrak u njemu hebe.Napominjem da protok preko pumpe ima  bez zraka,a griju samo prva dva rebra(dolaz i odlaz cijevi tople).Kako da ovo odzračim pošto sam ispustio vodu iz njih preko 20 litara,a ni traga zraku.Radijatori su u vagi tako da nije problem kamo visi.
od (16.7k poena)
Može se rešiti problem. Da li bi ste mogli da nam ovde postavite slike vašeg radijatora ... konkretno i ventila na njemu ?
0 ocene
od
Postovani, imam problem sa jednim radijatorom koji je u donje dve trecine leden. Dovodna cev je vrela a radijator ne greje. Ispustili smo svu vodu pa ponovo sipali u sistem i taj radijator liftirali ali izlazi voda iz njega a ne vazduh. Imate li ideju kako da resim problem? Hvala unapred
od (16.7k poena)
Poštovani Marko, pošto je dovodna cev vruća a toplota dalje ne ulazi u radijator, najverovatnije je problem u regulacionom ventilu. Pokušajte da ga razradite WD-40 sprejem, Možda je zgodno da postavite ovde sliku tog ventila da pogledamo o kom tipu je reč.
0 ocene
od
Odvrnem ventil za ozdzracivanje i ispustom sav zrak ali nema vode

Sta da radim sta je problem?
0 ocene
od
Radijator je radio odlično i mama ga zavrnula.Bio je zavrnut tako jedan dan, danas kad smo pokušali da odvrnemo izlazi hladna voda. Da li da izbacimo svu vodu? Šta da radimo?
od (16.7k poena)
Poštovani, ako je vantil ispravan, samo ispustite vazduh iz radijatora prema opisu. Dakle na suprotnoj strani od ventila postoji mali šrafić koji kada se malo zaokrene u levo počinje da pusta vazduh a zatim i vodu. Pre nego sto se sasvim malo odvrne taj šraf, ventil mora biti u položaju za "odzračivanje radijatora".

Pokušajte pre svega da više puta uzastopno ventil odrvćete i zavrćete do kraja čisto da bi bili sigurni da nije došlo da nekog začepljenja.
0 ocene
od
Postovanje....ispustio sam 2litra vode odzracio radiator medjutim i dalje negrije dobro...vrh radiatora je mlak a dole hladan...nznm kako rjesit problem...radiator je panelni,etazno grijanje...molim ak mozete pomoci??
0 ocene
od
Vecer prijatelju

znam da je kasno jedno godina dana nadam se da si rijesio problem , nisam majstor al vidim da nitko nije odreagirao znak pahuljice na termoventilima nije za odzracivanje nego ako recimo ostane prozor otvoren zaboravimo a voda u centralnom da se ne smrzne na toj pahuljici voda je 6 stupnjeva provjetravamo prostoriju a da ne grijemo vani zavrnemo ventil

jesi se probao igrati sa balansiranjem protoka vode imas na radijatoru prigusnicu i reguliras protok vode blize peci smanjis najprije dobije toplu vodu tako da zadnji u liniji ima protok

uglavnom ukratko opet godina prosla nadam se da si se grijao

lp
0 ocene
od
Poštovani,

Da li sada, kada je sezona grejanja počela, kada je sistem napunjen i pod pritiskom, mogu bezbedno (uz prethodno zatvaranje dovodnog ventila radijatora) da zamenim ceo ventil za ozračivanje, jer se glavica šrafa na postojećem ventilu izlizala, tako da ne mogu da gurnem šrafciger i da ga odvrnem ?
0 ocene
od
Samo da se zahvalim autoru ovog članka. Od a do š precizno objašnjeno, onda sam sam  krenuo redom radijator po radijator i uspeo da rešim problem. Godišnje jednom pred sezonu kad se završe tople probe ali je bolje pre uradim mali servis radijatora, proverim sve ventile, podmažem ... i sve radi, greju radijatori.
0 ocene
od
Problem sa odzracavanjem.

Od pocetka sezone grejanja radijatori ns najvisim spratovima pola topli pols hladni. Svake godine na pocetku grejne sezone, nrkih 15ak dana svakobjutro odzracim radijatore i onda sve hude regularno do kraja sezone.

Međutim ove godine se bukvslno nista ne cuje. tj vazduh ne izlazi. Nema onog sistanja. Posto se to desava na svih 5 radijstora, nemoguce dy jr taj ventil zaribao bas ny svim radijatorima.

Kao da nema dovoljno pritiska u sistemu.

U pitanju je Bezanijdks kosa, i da li ima neko slican problem, tj da li je problem u centralnom grejanju ili je moguce da mi se pojsvio mulj, mada mi cudno da se natalozio u svih 5 radijatora. Cetri su pols topli, pols hladni, jedan je skroz hladan. Ventili kao i svake godine su ostali u otvorenom polozaju. Takode se sećam da je u test fazi na samom pocetku imao pritisak i ponasao se normalno par dana, a sada bukvalno stoje otvorenih 9dzracnih ventils i nista se niti čuje niti desava
0 ocene
od
Hvala na savetu. Upravo sam zahvaljujuci Vama resio problem. "Zapekla" iglica. Malo WD-a i sad radi savrseno
0 ocene
od
Kao stari majstor i postovaoc vaseg portala moram da primetim da vam dripci kradu tekstove i slike ... pratimo šta se radi, ali proverite i opomenite dotične koji se bave krađom intelektualne svojine ... recimo evo linka gde su postavili novosadski lopovi

houseman.rs to radi bezobrazno

Kad komšije uklone to onda cu skinuti ovo
od
+1
Poštovanje!

Koliko puta treba da se ozrači jedan radijator?
od (16.7k poena)
Odzračivanje radijatora se obavlja zavisno od sistema, jednom mesečno ili kraće ako se češće vrši dopuna sistema vodom. U principu je poželjno nedeljno kontrolisati prisustvo vazduha u radijatorima koji su najdalje od kotla kao i u kupatilu gde radijator ima odzračno lonče. I najmanja količina vazduha bitno remeti rad centralnog grejanja a radijatori ne mogu da isporuče potrebnu toplotu usled čega se kotao preopterećuje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
2 odgovora 1.6k pregleda
+1 ocena
7 odgovora 3.1k pregleda
+2 ocene
1 odgovor 1.3k pregleda
...