Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanje, dajte odgovor ili učestvujte u komentarima.
+2 glasa/ova
143,728 pregleda 2 13

Verovatno ste imali ili već imate problem sa radijatorom koji ne greje ? Dakle, u sistemu ima tople vode i do radijatora ista dolazi ali on ostaje hladan.

Kako rešiti ovaj problem ?

KUPUJEM PRODAJEM OGLASIprodajem kupujem

Prvo, uverite se da vaše centralno grejanje radi i da topla voda dolazi do radijatora. Sledeće što trebate učiniti je da izvršite takozvano "odzračivanje radijatora". Može se kroz priču s ljudima često čuti i termin "ozračivanje radijatora", ali to je sasvim pogrešan termin jer se radijatori odzračuju, a ne ozračuju. Dakle, samo je ispravno odzračivanje radijatora - ispustanje viška vazduha. Ispustanje vazduha iz radijatora je veoma važno kako bi toplovod funkcionisao normalno.  Kako se ispusta vazduh iz radijatora ?

Na sledećoj fotografiji se vidi veoma pojednostavljen sistem dovoda tople vode kroz vertikalnu cev, koja prolazi kroz regulator toplote i odzračivač, a potom odvod hladne vode pomoću cevi koja paralelno dolazi odozdo odnosno odvodi hladnu vodu nazad. Da bi topla i hladna voda u radijatoru imale normalan tok, u radijatoru ne sme biti vazduha.radijator sa odzračivačem

Kako se odzračuje radijator ?

Novi sistemi i modeli radijatora na sebi već imaju dodatak koji se koristi za odrzračivanje i on je ugrađen u ventilu (regulatoru) gde podešavate nivo toplote radijatora. U par slika biće vam prikazan ovaj sistem kao i mesto gde se odzračuje radijator.Naime, ako duže vremena ne podešavate nivo toplote (ne okrećete ventile), često puta se dogodi da igla - cilindar u ventilu  zapekne i tako onesposobi normalno funkcionisanje toplovodnog sistema u vašem radijatoru. Ispustanje viška vazduha iz radijatora je zapravo odzračivanje i znajte da svaki pa i najmanji deo vazduha u radijatoru remeti grejanje.

Kako se ispusta vazduh iz radijatora ?

U zavisnosti od toga kakvi su ventili, radijatore možete odzračiti ključem, odvijačem, kleštima ili ručno ako postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje.

Došla je zima, grejanje iz toplane kod svih stanara radi normalno, a samo vaši radijatori ne greju. Vreme je za akciju.


 

POSTUPAK ZA ODZRAČIVANJE RADIJATORA SA UGRAĐENIM ODZRAČIVAČEM

Postupak za odzračivanje radijatora nije komplikovan. Okrenite ventil za regulaciju na poziciju za odzračivanje (najčešće je označeno kao pahuljica snega) i nalazi se na desnoj strani radijatora. Praktično kao da hoćete da zatvorite dovod tople vode, zaokrenite regulator skroz udesno.

pozicija za odzračivanje radijatora

Sada na levoj strani radijatora, ispod ventila za ispustanje vazduha, podmetnite najpre posudu za vodu. Odvrnite polako plastični ili mesingani ventil za ispustanje vazduha (sa leve strane radijatora) i najpre će početi da izlazi vazduh a potom vazduh pomešan vodom i na kraju voda iz radijatora. Kada krene ujednačen mlaz vode na ventilu, zatvorite ventil. Ovime je postupak odzračivanja odnosno ispustanja vazduha iz radijatora završen. Ne treba da vas zbuni neprijatan miris vode koja je i zamućena, jer je to uzapravo ustajala voda koja se godinama greje i prolazi kroz  bakarne i čelične cevi kao i aluminijumske delove radijatora.

Šta ako i dalje radijator ne greje i ne prima toplu vodu ?

Ako ovaj postupak odnosno odzračivanje - ispustanje vazduha nema efekta i radijator i dalje ostaje hladan - ne prima toplu vodu, morate proveriti odzračni ventil.

 Novi ventili sa odzračivačima imaju na svom kraju jednu iglu (klip) kojim se reguliše toplota. Kada igla bude potpuno pritisnuta, ova pozicija je u stvari za "odzračivanje". Dakle, vrlo je moguće da je igla zapekla i da ne funkcioniše njeno horizontalno pomeranje napred-nazad. Potrebno je da razradite iglu priručnim sredstvima.

Najpre skinite plastičnu kapu sa ventila odvrtajući metalnu navrtku koja ga drži. Budite pažljivi i gledajući sliku koja je ovde predstavljena tako i postupite kod demontaže kape ventila.Na sledećim fotografijama je detaljno predstavljena popravka odzračnog ventila i postupak demontaže plastičnog regulatora.

ventil na radijatoru

odvrtanje ventila na radijatoruvadjenje ventila sa odzračivačem


 

ventil sa odzračivačem - iglomodzračivač radijatora

Dođite do iglice i sada je naprskajte recimo WD-40 sprejom. Posle par minuta laganim kuckanjem po njoj horizontalno, laganim čekićem ili kleštima, razradite iglu. Ona mora nesmetano raditi napred - nazad na pritisak. Ne sme ići lako već kada pokušate da je pritiskate ići će malo teže ali se i vraćati u prvobitan položaj.

Ovde je predstavljeno odzračivanje radijatora koji imaju već ugrađen odzračivač. U nekom narednom članku, biće detaljno opisan postupak odzračivanja starih radijatora kao i provera i popravka kvarova na toplovodnoj mreži.

Napomena:Ukoliko niste vešti kod demontaže i uopšte vam u praksi nije poznato funkcionisanje ssistema grejanja, možda je najbolje da ovaj posao prepustite stručnjacima za grejanje iz gradske toplane. Neadekvatan alat može oštetiti ventil ili zaštitne plastike, a neodmerena sila odvrtanja može prouzrokovati i pucanje ventila i neprijatnu situaciju u stanu . zato oprezno.

Takođe, vaše iskustvo i saveti sa odzračivanjem radijatora moglo bi biti od koristi ljudima. Očekujemo vaše komentare, predloge, savete i iskustva.

u Razna iskustva od (12,410 poena) | 143,728 pregleda
   
0
Ne brinite, još uvek je ovo probni (test) takozvani i nije uopšte grejanje sa 100% več nekih 60-70% kako bi sistem proradio stabilno. Pojačaće vrelu vodu toplane s prvim hladnijim danima :). Drago nam je da smo Vam pomogli.
0
Jao, ja sam ispustila nepaznjom oko pola litre vode
Da li bi to moglo napraviti kakav problem?
Hvala
0
Prijatelju ja sam probao sve i ne vredi.Svi radijatori u kući greju samo jedan ne.Malo je mlak samo na vrhu.Cev za dovod je mlaka ,a odvodna hladna.Na ostalima za dovod je vruća,a za odvod mlaka i odlično greju.Pomoć :(
0
Ocigledno niste bili dosledni i niste proverili sve dovodne ventile. Takodje, ispustanje vazduha i kontinuiranje u napajanju toplom vodom se mora izvesti strucno, bez prekida jer se inace opet pojavi vazduh!
0
nakupio ti se mulj u radijatoru (rdja,prljavstina...) to + vazduh... zato samo gore i sa strana je topao radijator a dole pri dnu od sredine je hladan...

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

13 odgovora

0 glasa/ova
0
Poštovani,

Da li sada, kada je sezona grejanja počela, kada je sistem napunjen i pod pritiskom, mogu bezbedno (uz prethodno zatvaranje dovodnog ventila radijatora) da zamenim ceo ventil za ozračivanje, jer se glavica šrafa na postojećem ventilu izlizala, tako da ne mogu da gurnem šrafciger i da ga odvrnem ?
od
0 glasa/ova
0
Samo da se zahvalim autoru ovog članka. Od a do š precizno objašnjeno, onda sam sam  krenuo redom radijator po radijator i uspeo da rešim problem. Godišnje jednom pred sezonu kad se završe tople probe ali je bolje pre uradim mali servis radijatora, proverim sve ventile, podmažem ... i sve radi, greju radijatori.
od
0 glasa/ova
0
Problem sa odzracavanjem.

Od pocetka sezone grejanja radijatori ns najvisim spratovima pola topli pols hladni. Svake godine na pocetku grejne sezone, nrkih 15ak dana svakobjutro odzracim radijatore i onda sve hude regularno do kraja sezone.

Međutim ove godine se bukvslno nista ne cuje. tj vazduh ne izlazi. Nema onog sistanja. Posto se to desava na svih 5 radijstora, nemoguce dy jr taj ventil zaribao bas ny svim radijatorima.

Kao da nema dovoljno pritiska u sistemu.

U pitanju je Bezanijdks kosa, i da li ima neko slican problem, tj da li je problem u centralnom grejanju ili je moguce da mi se pojsvio mulj, mada mi cudno da se natalozio u svih 5 radijatora. Cetri su pols topli, pols hladni, jedan je skroz hladan. Ventili kao i svake godine su ostali u otvorenom polozaju. Takode se sećam da je u test fazi na samom pocetku imao pritisak i ponasao se normalno par dana, a sada bukvalno stoje otvorenih 9dzracnih ventils i nista se niti čuje niti desava
od

Sva iskustva na jednom mestu


Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je otvoreni direktorijum za razmenu iskustva, korisne ocene i sugestije čitaoca.

Slična pitanja

0 glasa/ova
0 odgovora
postavljeno Dec 21, 2019 u Razna iskustva od anonimno | 35 pregleda
0 glasa/ova
0 odgovora
postavljeno Dec 10, 2019 u Razna iskustva od Desa | 46 pregleda
+1 glas
1 odgovor
postavljeno Jul 19, 2019 u Razna iskustva od MIRKA (130 poena) | 98 pregleda
+1 glas
1 odgovor
postavljeno Mar 20, 2019 u Razna iskustva od Stanković Žofia | 253 pregleda
0 glasa/ova
0 odgovora
postavljeno Mar 9, 2019 u Razna iskustva od anonimno | 207 pregleda
253 pitanja
640 odgovora
815 komentara
235 korisnika