+2 ocene
173k pregleda
u Razna iskustva od (14.8k poena)
izmenjeno od

Pravilno odzračivanje radijatora

Verovatno ste imali ili već imate problem sa radijatorom koji ne greje ? Dakle, u sistemu ima tople vode i do radijatora dolazi topla voda ali je radijator hladan iako je odvrnut ventil do kraja.

Gradska toplana nije kriva za vaš problem sa radijatorima jer je u podstanici u stambenoj zgradi sve kako treba. 

Pritisak vode u toplovodnim cevima u celoj zgradi je optimalan i sve je pravilno podešeno i testirano pre toplih proba a tople probe uglavnom ukažu na problem sa grejanjem pa se sve rešava u hodu dok ne krene punom parom da se zagreva ceo sistem.

Kako odzračiti radijator

Prvo, uverite se da vaše centralno grejanje radi i da topla voda dolazi do radijatora. Sledeće što trebate učiniti je da izvršite takozvano "odzračivanje radijatora". Može se kroz priču s ljudima često čuti i termin "ozračivanje radijatora", ali to je sasvim pogrešan termin jer se radijatori odzračuju, a ne ozračuju. Dakle, samo je ispravno odzračivanje radijatora - ispustanje viška vazduha. Ispustanje vazduha iz radijatora je veoma važno kako bi toplovod funkcionisao normalno.  Kako se ispusta vazduh iz radijatora ?

Na sledećoj fotografiji se vidi veoma pojednostavljen sistem dovoda tople vode kroz vertikalnu cev, koja prolazi kroz regulator toplote i odzračivač, a potom odvod hladne vode pomoću cevi koja paralelno dolazi odozdo odnosno odvodi hladnu vodu nazad. Da bi topla i hladna voda u radijatoru imale normalan tok, u radijatoru ne sme biti vazduha.radijator sa odzračivačem

Kako se odzračuje radijator ?

Novi sistemi i modeli radijatora na sebi već imaju dodatak koji se koristi za odrzračivanje i on je ugrađen u ventilu (regulatoru) gde podešavate nivo toplote radijatora. U par slika biće vam prikazan ovaj sistem kao i mesto gde se odzračuje radijator.


Naime, ako duže vremena ne podešavate nivo toplote (ne okrećete ventile), često puta se dogodi da igla - cilindar u ventilu  zapekne i tako onesposobi normalno funkcionisanje toplovodnog sistema u vašem radijatoru. Ispustanje viška vazduha iz radijatora je zapravo odzračivanje i znajte da svaki pa i najmanji deo vazduha u radijatoru remeti grejanje.

Kako se ispusta vazduh iz radijatora ?

U zavisnosti od toga kakvi su ventili, radijatore možete odzračiti ključem, odvijačem, kleštima ili ručno ako postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje.

Došla je zima, grejanje iz toplane kod svih stanara radi normalno, a samo vaši radijatori ne greju. Vreme je za akciju.

POSTUPAK ZA ODZRAČIVANJE RADIJATORA SA UGRAĐENIM ODZRAČIVAČEM

Postupak za odzračivanje radijatora nije komplikovan. Okrenite ventil za regulaciju na poziciju za odzračivanje (najčešće je označeno kao pahuljica snega) i nalazi se na desnoj strani radijatora. Praktično kao da hoćete da zatvorite dovod tople vode, zaokrenite regulator skroz udesno.

pozicija za odzračivanje radijatora

Sada na levoj strani radijatora, ispod ventila za ispustanje vazduha, podmetnite najpre posudu za vodu. Odvrnite polako plastični ili mesingani ventil za ispustanje vazduha (sa leve strane radijatora) i najpre će početi da izlazi vazduh a potom vazduh pomešan vodom i na kraju voda iz radijatora. Kada krene ujednačen mlaz vode na ventilu, zatvorite ventil. Ovime je postupak odzračivanja odnosno ispustanja vazduha iz radijatora završen. Ne treba da vas zbuni neprijatan miris vode koja je i zamućena, jer je to uzapravo ustajala voda koja se godinama greje i prolazi kroz  bakarne i čelične cevi kao i aluminijumske delove radijatora.

šraf za odzračivanje radijatora

Šta ako i dalje radijator ne greje i ne prima toplu vodu ?

Ako ovaj postupak odnosno odzračivanje - ispustanje vazduha nema efekta i radijator i dalje ostaje hladan - ne prima toplu vodu, morate proveriti odzračni ventil.

 Novi ventili sa odzračivačima imaju na svom kraju jednu iglu (klip) kojim se reguliše toplota. Kada igla bude potpuno pritisnuta, ova pozicija je u stvari za "odzračivanje". Dakle, vrlo je moguće da je igla zapekla i da ne funkcioniše njeno horizontalno pomeranje napred-nazad. Potrebno je da razradite iglu priručnim sredstvima.

Najpre skinite plastičnu kapu sa ventila odvrtajući metalnu navrtku koja ga drži. Budite pažljivi i gledajući sliku koja je ovde predstavljena tako i postupite kod demontaže kape ventila.Na sledećim fotografijama je detaljno predstavljena popravka odzračnog ventila i postupak demontaže plastičnog regulatora.

ventil na radijatoru

odvrtanje ventila na radijatoruskidanje ventila sa odzračivačem


 

ventil sa iglom za odzračivanjeglavni ventil radijatora

Dođite do iglice i sada je naprskajte recimo WD-40 sprejom. Posle par minuta laganim kuckanjem po njoj horizontalno, laganim čekićem ili kleštima, razradite iglu. Ona mora nesmetano raditi napred - nazad na pritisak. Ne sme ići lako već kada pokušate da je pritiskate ići će malo teže ali se i vraćati u prvobitan položaj.

Ovde je predstavljeno odzračivanje radijatora koji imaju već ugrađen odzračivač. U nekom narednom članku, biće detaljno opisan postupak odzračivanja starih radijatora kao i provera i popravka kvarova na toplovodnoj mreži.

Napomena:Ukoliko niste vešti kod demontaže i uopšte vam u praksi nije poznato funkcionisanje ssistema grejanja, možda je najbolje da ovaj posao prepustite stručnjacima za grejanje iz gradske toplane. Neadekvatan alat može oštetiti ventil ili zaštitne plastike, a neodmerena sila odvrtanja može prouzrokovati i pucanje ventila i neprijatnu situaciju u stanu. Zato postupite krajnje oprezno.

Takođe, vaše iskustvo i saveti sa odzračivanjem radijatora moglo bi biti od koristi ljudima. Očekujemo vaše komentare, predloge, savete i lična iskustva korisnika.

od
+1
Jao, ja sam ispustila nepaznjom oko pola litre vode
Da li bi to moglo napraviti kakav problem?
Hvala
od
+1
Prijatelju ja sam probao sve i ne vredi.Svi radijatori u kući greju samo jedan ne.Malo je mlak samo na vrhu.Cev za dovod je mlaka ,a odvodna hladna.Na ostalima za dovod je vruća,a za odvod mlaka i odlično greju.Pomoć :(
od
Ocigledno niste bili dosledni i niste proverili sve dovodne ventile. Takodje, ispustanje vazduha i kontinuiranje u napajanju toplom vodom se mora izvesti strucno, bez prekida jer se inace opet pojavi vazduh!
od
nakupio ti se mulj u radijatoru (rdja,prljavstina...) to + vazduh... zato samo gore i sa strana je topao radijator a dole pri dnu od sredine je hladan...
od
+1
Uspeli smo da odzračivanje uradimo po vašem receptu ... srećom su slični radijatori ali malo je voda prštala po zidu .. sada greju na max ... sve pohvale za blog moje iskustvo !

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

19 odgovora

0 ocene
od
Izvinite. Meni se polomio točkić koji reguliše od pahulje do 6 jačinu grejanja na radijatoru. Da li moram menjati ceo ventil ili se može uraditi popravka plastike ? Možda da postavim sliku da vidite kakav je kvar ?
0 ocene
od
Moji radijatori su novijeg datuma a zgrada iz 2008 godine. Tople probe su bile i jedva imamo grejanje. U susednoj zgradi se znoje od vrućine. Kad sam pozvao beo info, poslali su majstora koji je odvrnuo ventil u našoj podstanici i sad je sve ok :). Razočaran sam bio da sam sam odzračio radijatore i ništa.
0 ocene
od (14.8k poena)
Odzračivanje radijatora mi je bili neophodno do prošle godine a onda su uradili nešto novo u podstanici i od tada je grejanje ludački dobro. Ne znam šta su mogli da izvedu ali ti parnogrejci subaš neki majstori ... više ne moram ništa da podešavam, sve samo radi perfektno!
0 ocene
od
Brzo odzračivanje radijatora u kući je lako jer imamo pristup kotlarnici i svim ventilima. Nije potrebno veliko predznanje već samo znati koji ventil se zavrne a koji odvrne da bi vazduh izašao sam iz cevi i rebara grejnog tela.

Popularna iskustva


Šta jeiskustvo ? Dobro došli na sajt" Iskustva". Naš forum svakodnevno objavljuje nova online iskustva. Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Korisničko iskustvo treba da se podeli sa svima online !

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 24 pregleda
+1 ocena
4 odgovora 66 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 32 pregleda
postavljeno Sep 30, 2021 u Razna iskustva od Milena
+1 ocena
1 odgovor 73 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 256 pregleda
postavljeno Dec 21, 2019 u Razna iskustva od anonimno
...