Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanje, dajte odgovor ili učestvujte u komentarima.
0 glasa/ova
5,538 pregleda
Poštovani, želim da podelim sa vama moje iskustvo sa uništavanjem žiška, crva i leptira koji grizu, jedu, krckaju parket sve vreme. Naime, pre nekoliko godina sam postavi parket u sobi. Pri tome je parket bio star skoro 25 godina i u sebi je imao žižak. Paketi sa parketom su bili složeni u sobi i moglo se čuti kako žišci krckaju non-stop. Šta sam uradio ?

Prvo, taj parket sam tako u paketima preventivno isprskao žižolom. Zatim sam ga postavio na lepak. Onda sam parket ponovo natopi žižolom. Posle 7 dana je usledilo hoblovanje-šlajfovanje parketa. Usledilo je još jedno dobro natapanje parketa žižolom. četkom.

Posle 7 dana je usledilo lakiranje parketa. Od tada više se nikada nije moglo čuti da nešto krcka, što znači da je žižak ipak pobediv. Iako se na raznim forumima piše sve i svašta, kako se parket koga je napao žižak ne može zaštititi, smatram da ipak trebate da stvar uzmete u svoje ruke i rešite se ovih napasti.

Inače, neko vreme je sredstvo "žižolin" bilo zabranjeno u prodaji ali vidim da ga sada ima opet.

Znači, bitno je da se parket dobro natopi otrovom pre hoblovanja, da odstoji i osuši, zatim sledi hoblovanje pa kada se sva prašina usisa onda se još jednom dobro pređe sredstvom protiv žiška, moljaca i ostalih štetočina.

Takođe, imajte u vidu da se lakiranjem ne uništava žižak jer je on u parketu otporan na sve, do momenta dok ne dođe direktno u kontakt sa otrovom.
postavljeno u Sam svoj majstor od | 5,538 pregleda
   

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):

Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

1 odgovor

0 glasa/ova
Žižol je jedino sredstvo koje uspešno uništava grickalice drveta. To znači da sve gljivice, sipce i moljce, crve koji jedu i buše drvo permanentno ubija. Ako je drvo sirovo, polusirova građa, daske, grede, fosne, parket, dovoljno je isprskati žižolom. Međutim, ako je drvo već napadnuto i trpi oštećenja u vidu rupica, rupa, kanala gde se na površino mogu videti kupe piljevine-trine kao da je krtičnjak, onda se zaštita obavlja na sledeći način:

Moje iskustvo sa zaštitom parketa koji je napadnut i izgrižen podosta pri čemu se primećuju rupice na površini parketa svakodnevno sa prahom drveta, a čuje se i grickanje ovde-onde je sledeće:

Parket se mora najpre (ako je lakiran) šlajfovati (hoblovanje - šmirglanje parketa). Kada se dođe do zdravog parketa, kada je drvo čisto i bez prašine i piljevine direktno ćemo većom četkom nanositi, natapati žižolin kompletno da drvo što bolje upije otrov. Kada celu površinu premažemo i kada je parket tretiran žižolom, kompletno preko stavimo PVC foliju, najlon da zadihtujemo što bolje da se čak i neprijatan miris žižola kompenzuje a drvo-parket što efikasnije natopi.

Posle par dana skidamo najlon, i ako je potpuno suv, šlajfujemo još jednom parket, obavimo fugovanje, korekcije, sve što treba i onda ponovimo postupak sa žižolom. Dobro se natopi četkom parket, nema štedenja otrova jer su žišci, crvi, crvotočine vrlo uporni organizmi koji se moraju prevetnivno i naknadno tretirati sredstvima koja imaju odloženo dejstvo, bar 1-3 godine.

Pošto se parket osušio posle dva tretiranja žižolom, sledi fino poliranje i lakiranje.
odgovoreno od

Žižak u parketu brzo napreduje, buši, gricka i na kraju uništi parket do te mere da ga je potrebno kompletno zameniti novim. Znam da je skupo i cena parketa nije mala, naročito kada je potrebno podići, skinuti stari parket sa lepka, sve opet nivelisati a onda jovo nanovo. Parket je veoma zahvalan za ugradnjuu i održavanje i kasnije osvežavanje ako se rukovodimo logikom da se samo parket prve/druge klase postavlja pravilno i da se uradi zaštita parketa protiv žižaka, moljaca, crva, buba, sipaca preventivno. Na taj način ste mirni barem 30 godina. Bude li se pojavio žižak jednom u parketu, biće to mukotrpna borba isterati ga ili uništiti permanentno a da se ne upotrebe jaki otrovi koji godinu-dve polako iščezavaju iz drveta. Znači, birajte samo kvalitetan parket, cena parketa ne kora da bude presudna ali je važno da vam majstor postai parket lepo, sigurno i zaštiti na vreme od prevremenog oštećenja.

Sva iskustva na jednom mestu


Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Zato nam pošaljite vaš sajt za razmenu linkova. Hvala.
eXTReMe Tracker

Slična pitanja

+1 glas
1 odgovor
+2 glasa/ova
1 odgovor
206 pitanja
426 odgovora
708 komentara
176 korisnika