Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanje, dajte odgovor ili učestvujte u komentarima.
0 glasa/ova
599 pregleda
Poštovani, kupio sam novi laptop ASUS ROG, i uz njega i Windows 10 pro pa sam pokušao da ga instaliram sa CD-a koji sam dobio ali postoji problem. Moj laptop nema CD/DVD čitač, nije bitno, povezao sam eksterni DVD čitač Toshiba. Kada uđem u bios i podesim da butuje sa DVD čitača on krene da čita i u momentu kad treba da krene instalacija sistema samo vrati na početak.

Pokušao sam da sa DVD-a windows 10 upakujem kao ISO fajl preko programa MagicISO, zatim da to narezem na disk opet kao bootable ali ne ide, pa sam probao i da po preporuci napravim butabilni USB preko Rufus-a. Međutim, iako je moj Wndows 10 inače 64 bita i sve sam uradio kako treba, ne mogu da instalram sistem. Ne koristim SSD već klasičan hard diak od 2,5 inča. U čemu može biti problem ?

Čitao sam već da postoji problem oko UEFI podešavanja da se isključi secure boot ali toga kod mene nema, ja nemam opciju da isključim secure boot ili da uključim uefi boot, nego da samo preko F12 izaberem boot opcije. Ja znam kako ući u bios na Asus laptopu i podesiti opcije za pokretanje (butovanje) ali to ne pomaže. Pitam se kako instalirati sistem windows a da ne moram da idem u IT školu samo za to :)

Napomena: Moj USB fleš 16 GB Verbatim sa windows 10 se ne vidi prilikom butovanja iako bios vidi taj usb fleš :(. Nisam pameta šta treba da uradim a kupio sam licencirani Windows 10 operativni sistem ? Molim za pomoć ako neko zna.
postavljeno u Operativni sistemi (OS) od | 599 pregleda
   
Instalacija sistema Windows 10, 8, 7, XP se moze podesiti lako u Biosu laptopa samo je podesavanje komplikovano jer neki biosi traze da se najpre iskljuci security mod i tek onda da se ukljuci legacy. Negde ne trazi to. Moje iskustvo je sledece: skinite windows uefi najnoviji install sa sajta microsofta i pokrenite instalaciju a onda samo ubacite kod i resena stvar

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):

Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

1 odgovor

0 glasa/ova
Poštovani, originalni Windowws 10 pro dolazi sa podrškom za UEFI. Pre svega, u BIOS-u na lapptopu morate podesiti da se instalacija sistema pokreće sa USB fleške. Ako vam nije omogućena ta opcija, moraćete da proverite jel isključen "Security Boot". Ako je uključen, nećete moći birati opcije za butovanje.

Kada je sve podešeno kako treba, morate da skinete sa Microsoft-ovog sajta alat za kreiranje USB / DVD instalacionog medija. Trebaće vam oko pola sata do 45 minuta da se preuzme i instalira. Vidimo da mnogi koriste program Rufus koji je takođe odličan za pravljenje butabilnog USB fleša ili DVD instalacije. Bilo kako, treba vam dakle najnovija verzija Windows 10, otprilike je to 1709 koji ima pordšku za UEFI i naravno, ISO fajl mora biti x64 bit kako bi uošte UEFI bio podržan. To je sve.
odgovoreno od (11,860 poena)

Sva iskustva na jednom mestu


Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Zato nam pošaljite vaš sajt za razmenu linkova. Hvala.
eXTReMe Tracker

Slična pitanja

+2 glasa/ova
7 odgovora
+1 glas
1 odgovor
0 glasa/ova
1 odgovor
0 glasa/ova
0 odgovora
postavljeno Okt 15, 2017 u Operativni sistemi (OS) od JANOS KASPER | 44 pregleda
206 pitanja
411 odgovora
696 komentara
365 korisnika