+1 ocena
27.6k pregleda
u Bašta od

Zdravo. Problem je sa krpeljima jer krpelj je nešto od čega se zaista bojimo !

Živimo na periferiji Beograda gde je zelenilo, priroda ali i rizik da nas napadnu krpelji. Već smo pronašli jednog u kući, kako li je samo ušao, gde se provukao ... hmm ?

Doduše, travu nismo stigli da pokosimo pa smo to učinili eto danas. Verujem da postoji neko sredstvo (otrov za krpelje) pa da se celo dvorište prska i unište ti dosadni paraziti - jer najviše brinemo zbog dece koja su mala i ne smemo da ih izvodimo vani zbog invazija krpelja u ovom periodu.

Pročitajte još i Začinsko bilje u saksiji

Naš pas je već pokupio dva krpelja i uspeli smo da skidanje krpelja izvedemo u kućnoj varijanti dosta dobro pomoću pincete i acetona. Iako smo psu stavili ogrlicu Bayer-ovu protiv krpelja a pre toga i na koži nakapali tečnost iz ampule protiv krpelja ... ipak ne postoji 100% zaštita.

Koje sredstvo se koristi za prskanje dvorišta -trave i ograde, zelenila da bi se uništili krpelji ? hvala

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

+1 ocena
od

Postovani, po meni je najbolje protiv krpelja koristiti provereno sredstvo sa sertifikatom kao što je ICON (ajkon), koje je veoma efikasno u borbi protiv krpelja, mrava i ostalih buba. Kod nas ga koliko znam prodaje Ekosan a više informacija o sredstvu možete dobiti na linku  http://www.ekosan.co.rs/proizvodi/icon/

+1 ocena
od

Krpelji su ektoparaziti koji se hrane krvlju domaćina, a to mogu biti svi sisari, ptice a ređe gmizavci i vodozemci. U prirodi se krpelji najčešće mogu naći u visokoj travi, gde vrebaju potencijalnog domaćina. Najčešće navale krpelja su u proeleće i početkom leta, kada počinje toplije vreme i ima dosta vlage. Razvojni ciklus krpelja se sastoji iz tri faze: larva, nimfa i odrasli oblik (adult).

U svakoj fazi razvoja neophodan je obrok krvi. Ženka se češće može sresti kao napasnik, može položiti jaja samo ako se nasisa krvi. Veličina krpelja razlikuje se u zavisnosti od razvojnog oblika: larva oko 1 mm, odrasla ženka oko 4-5 mm. Kada se nasisa krvi može dostići veličinu zrna graška i veće. Žive oko godinu dana, ređe duže. Krpelji imaju složen usni aparat, koji im omogućava da se čvrsto zabodu u kožu domaćina i tako ostanu sve dok se ne nasisaju krvi i sami otpuste.

U velikom broju, krpelji mogu da izazovu ozbiljne anemije kod domaćina. Pored anemija, krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi i domaćih životinja, poput: lajmske bolesti, virusnog meningoencefalitisa, Q-groznice, tularemije, babezioze, erlihioze, anaplazmoze, itd. Krpelji su podeljeni u 3 familije:

  • Tvrdi krpelji (Ixodidae)
  • Meki krpelji (Argasidae)
  • Nuttalliellidae, koji sadrže samo jednu vrstu, Nuttalliella namaqua

Kontrola krpelja je neophodna, da si se sprečila pojava ovih bolesti. To podrazumeva tretiranje domaćih životinja, ali i tretiranje zelenih površina (parkova, šetališta, izletišta, itd.) akaricidima, kao i održavanje zelenih površina. Najbolje je pozvati firme koje se bave dezinsekcijom i imaju iskustva sa uništavanjem krpelja. Na svoju ruku je teško postići zadovoljavajuće rezultate, a radi se o opasnim insektima tako da ne treba eksperimentisati. 

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

+1 ocena
1 odgovor 147 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 72 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 292 pregleda
0 ocene
2 odgovora 16.7k pregleda
...