+1 ocena
3.3k pregleda
u Hrana i piće od

Zdravo živo. Pišem iz Leskovac pošto ovde verovatno pravi grčki giros nije isti ko u Beograd što se pravi sa prilozi djuture. Tako su mi pričali drugari koji tamo gore jedu navodno bolji giros. Nije da sam nezadovoljan sas giros ovde i necu da se utepujem sas padezi nego cu si pisem po naski - srpski, to jes leskovački.

Brate, kad odletim sas avijon na Krf jedem samo giros, i to samo giros. Tri puta dnevno mogu da ga jedem ko i što si doma ovde jedem pasulj. Znači, dobar je i ne mi škodi ič... zasitim se, želudac mi ga lepo vari. Doduše, pivo koje pijem je iz Lidl koj u Leskovac nema da se otvori nikad pošto Zlatan Trag ovde dominira samo tako. Na svaki korak mu dodje po jedan zlatan trag ... pa jasno vi je možda što u Leskovac, Lebane, Medveđu, Vlasotince i ostala mesta nema šanse da se probije ni DM, Maxi, Lilly, a lično znam gazdaricu da je iz naš kraj ... neće da raboti sas naši ljudi ovde ...

Da ne skrenem mnogo od temu koja je u naslov ... Giros pravi grčki recept

A bre, dal ne ovde stvarno zajebavav u Beograd pa nam prodavaju kompiri i GMO špricani levi pileći bataci sas  ili bez pridev - to jest prilog a to je crveni luk obavezno i paradajz u taj giros ?

Kad god sam ovde po beograd naručio giros pitali su me "a sta cete od priloga" ... sto me tolko nervira da mi se ne jede giros.

A bre, pal niste li zapamtili neko obavezno pravilo da u giros ide obavezno meso, pileće, svinjeće, po želji a preko ide caziki, crveni luk, paradajz i naravno se to sve smota u tortilju.Tortilja prava se lako pravi ... to je od testo, i malko brašno, voda, pecivo ili sodabikarbona, može i suvi kvasac, ili kisela voda da se malo sasvim nadigne testo i eto gu tortilja.

U stvari, ako nekom nije jasno, to je bukvalno palačinka. E sad, preko tu palačinku treba redom da se postupno poređa sve da bi giros bio pravi kaoi iz grčku. Prvo i najbitno je da se tortilja premaže sas maslinovo ulje, zatim sas caziki salata sos (tzatziki), onda ide malo pomfrit pamalo meso, pa opet pomfriti i mesa i na kraju paradajz i crven luk seckani na jako tanke kolutiće. Onda se tortilja umota i to u artiju, kao fišek i giros je spreman za jedenje.

Sad ću vi objasnim kako se postupno pravi pravi giros - da prste poližeš kolko je dobar:

Tortilja za giros

Tortilja se može nabavi i u bolje snabdeveni marketi po Beograd. Imate gi i u DIS, Maxi, Idea ... itd. Piše možda Mexicana tortilja, i ona ima malo kiselkast ukus pošto su gu natepali sas sirće pa zaudara - nema veze, mož da prođe. Ako nećete da se zajebavate sas gotove pituljice to je tortilje, mož i sami da si gi napravite vrlo lako i brzo, dok si reko giros.

Potrebni sastojci: brašno, belo, tip 500 za kolači, dosta će bude pola kilo = 500 grama brašno. Treba vam i pola kocka kvasac sveži ako nabavite, da ne bude baš smrdljiv ... znači 10 grama kvasca. Treba sad i čaša mlake vode od 200 grama. Ide u smesu obavezno i po jedna kačičica smedji šećer (žuti)  i sol, kuhinjska, bilo koja ima.

Fino umesite sve sastojke da dobijete testo kao za hleb, onda premesite i odvojite 10 loptica (jufke) pa ih istanjite kao da su palačinke (malo deblje). Tako istanjene listove pecite na suvom tiganju kratko dok se ne zarumene, i brzo sklonite i premažite sas maslinovo ulje. Tortilje su vam spremne za giros.

Idemo dalje ...

od
Icepio si ga recept. Čak i ja koj se ne vata za ništa drugo osim za kašiku i viljušku pa mislim da bi ga napravija :) Ali problem je sto niti znam koe je toj giros, mozda sam ga nekad i jeo ali se ne secam kako izgleda ... a kad bi se setio mozda bi ga i napravio orginal takav !

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

1 odgovor

+1 ocena
od

Vi gore ili dole u Leskovac imate čoveka koji mnogo voli "mesko" i ko je i doveo giros u Leskovac direktno iz Grčku smiley

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

+1 ocena
0 odgovora 17 pregleda
0 ocene
0 odgovora 39 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 81 pregleda
0 ocene
4 odgovora 6.5k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 4.9k pregleda
...