+1 ocena
457 pregleda
u Društvo od

Svedoci smo sve češće da mnogo vozača i pešaka strada na putevima u Srbiji. S jedne strane, napori saobraćajne policije odnosno stručnjaka saobraćajne struke da kaznama podignu bezbednost na viši nivo kao da ne daje rezultata. Zapravo, kako mi se čini kao iskusnom vozaču, najveći problem i pretnju za vozače predstavljaju katastrofalno loši lokalni, magistralni putevi kao i sam auto put koji je rizičan za vožnju preko 100 km/h.

Realno, podizanje ograničenja sa 120 na 130 km/h dovodi do ozbiljnih posledica i nezgoda u šta smo se uverili u poslednjih par meseci. Kompletno je auto put E75 otvoren za vožnju na 130 km/h. Moje bi pitanje bilo, u redu, a da nije malo ironično kada iz pravca Kelebije, odnosno idući iz Subotice ka Beogradu vozimo kao po makadamu pri čemu auto skače preko rupa i pri brzini od 70 km/h ? Koji je pametnjaković mogao tako nešto da odobri kada je poznato da taj deo autoputa nije za upotrebu !!! Naravno, putarina radi i uredno ćemo platiti korišćenje nazovi auto puta koji nema  ni a od puta.

Šta su po meni problemi na putevima:

  1. Potpuno loše ili uopšte ne-obeležena potencijalno opasna mesta na putevima.
  2. Na delovima auto puta gde postoji rizik od proklizavanja, iskakanja iz trake ili bilo koji drugi problem treba staviti ograničenje na 80-100 km/h.
  3. Neobeležena mesta na putu gde se izvode radovi. Zapravo, odjednom se ispred vas nađu prepreke i radnici na autoputu a da na par kilmetara pre toga nema jasnog obeležja niti znaka da se vozači blagovremeno pripreme za tako nešto.
  4. Rupe i kolotrazi su na našim putevima česta pojava na šta stranci najviše kukaju ali to za nas nije problem jer naši automobili gaze rupe bez problema. Velika amotrizacija nosećih delova auta i guma dovodi do kvara i nezgoda na putu!
  5. Potpuno loše rešena uključenja i isključenja u vidu kružnih tokova kao na primer kod isključenja za Boljevac između paraćina i Zaječara gde ladno može neiskusan vozač da se zakuca u ostrvo na sred puta !!!
  6. Širina trake na autoputu i magistralnom putu, suženja, nepredvidive cake ... kao da su naši putevi pravljeni i ostali na nivou za brzine do "jurimo 30 na sat, ne može brže". Krivudavost, duga svetla u sumrak jako smetaju i zaslepljuju vozača jer je nivo puta u ravni, nije napravljen po propisu ali nisu ni izrađene zaštitne barijere koje umanjuju efekat slepila zbog upotrebe dugih svetala na autoputu.
  7. Jako loša signalizacija odnosno znakovi pored puta su iskrivljeni ili ih uopšte nema ili su na pogrešnom mestu. Samo u Srbiji postoji fenomen da recimo prvo ugledate znak za isključenje za Čačak, pa tek onda za Grocku i Smederevo (Bubanj Potok). Katastrofa kako naši saobraćajni stručnjaci nemaju osećaj za korisnost znakova i obavezu da se znak postavi i bude jasno vidljiv i nedvosmislen.

Naravno, ima mnogo grešaka i samih vozača, nepoznavanje propisa, pre-brza vožnja, neprilagođeno kočenje, prenaglo kočenje je ubitačno, zaustavljanje pod sva četiri svetla na otvorenom putu, u magli se moraju upaliti svetla predviđena za maglu napred i pozadi, a ako se zaustavi auto prinudno onda izaći iz auta i skloniti se na bezbedno mesto van kolovoza, ne-reagovanje u opasnim situacijama kada moramo gledati ne samo ispred nas već i iza nas šta se dešava, sečenje trake na kvarno, ne-davanje žmigavca (migavca) što najčešće aludiram na taksiste jer su generalno najgori i opasni vozači koje treba posebno sankcionisati zbog ludačke i opasne vožnje što u gradu, što van grada. Ima mnogo toga u vezi greške vozača na putu, a o čemu ću napisati u nastavku, ali ako vi imate da dodate još nešto na ovu temu, baš bih voleo da čujem i vaše mišljenje i probleme koje kao vozači primećujete.

Iskoristio bih ovu temu da redovno postavljam fotografije sa adresom gde se nalaze rupe na putu a koje predstavljaju veoma opasne tačke koje često dovode do velikih saobraćajnih nezgoda i nesreća. Takođe, bilo bi dobro što ćešće objavljivati vesti o tome šta i gde na putu predstavlja opasnost i kako da se vožnja učini bezbednijom. To na primer u nemačkoj svakog jutra i tokom dana možete slušati na radio ANTENA BAYERN, gde vam tačno i precizno kažu kako da vozite, šta vas očekuje na svakom kilometru puta ... itd. Rano obaveštavanje o dešavanjima na putevima kod nas nije praksa i trebalo bi da se uvede, što kroz reklame, marketing, bilo šta ... flajeri na pumpama, u marketima, da vozači shvate da nisu sami i da neko ipak o njima brine na tom putu.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od
Upravo čitam vesti o nesrećama koje su se dogodile na autoputu. I sam kao vozač se naježim i razmislim doooobro šta bih ja kao vozač uradio da uletim u gustu maglu odjednom ? Prvo i prvo da se razumemo, na tom delu puta sam do sada prošao bezbroj puta i znam da je vrlo mala preglednost zbog mosta jer bilo s jedne, bilo s druge strane je uzvišenje i tamo iza ne znam šta me čeka ! Što znači da je to mesto potencijalna crna tačka. Crnih tačaka na putevima u srbiji ima mnogo, obratite pažnju dragi vozači ... mnogo.

Sudbina, ili nešto drugo ?

Ko veruje u sudbinu taj u ovom slučaju greši jer ovde se radi ipak o nečemu što se poredi sa horor filmom u kome učestvuje mnogo vozača/vozila. Jasno je da ćemo da okrivimo sve drugo samo ne nas, vozače, obzirom da svako za sebe misli da je najbolji vozač na svetu.

Ako sagledamo ovo što se desilo kod prelaza preko Morave, jasno je da je u pitanju lančani sudar, ali taj sudar je mogao biti izbegnut samo da je taj prvi neko skroz desno pomerio svoje vozilo, možda. To tek treba da se utvrdi šta je bilo i kako ali je pravilo da se vozilom u magli krećete krajnje desno i ako usporite, ne smete da se zaustavite tek tako. Svako zaustavljanje na autoputu može biti opasno čak i u idealnim vremenskim uslovima.

Nepoštovanje propisane brzine (npr. u magli i po kiši 80 km/h), nisam primetio znak nigde kao što to postoji na autoputevima u Nemačkoj recimo. To kod nas ne postoji, pa ako tako dugo ne postoji kao znak, jasno je da ga vozači neće ni registrovati neki novi znak. Znači, vozi se rutinski i ako već znamo autopu u prste, nema razloga za brigu. I baš u tome je problem - treba jasno i blagovremeno upoznati vozače da može da nastane problem, postaviti znakove za usporavanje i pripremu za eventualije.

Veoma  mi je žao zbog svega što je sada Srbija izgubila, mnoge nevine živote i mnogo štete na putevima upravo zbog toga što država nije kadar da bar malo osposobi puteve da budu bezbedniji. Policija koja kažnjava pojedinca zato što je popio pivo ili jednu rakiju a ništa nije nažao učinio, niti je napravio problem u saobraćaju, dok s druge strane se prašta bahata vožnja u trezvenom stanju postavlja novo pitanje - da li se u pravom smeru kreće ideja o bezbednosti na putevima u Srbiji ?

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
4 odgovora 848 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 247 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 891 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 2.0k pregleda
...