+1 ocena
617 pregleda
u Fakultet od

Imam malu nedoumicu u vezi izbora fakulteta za mog sina. Naime, iduće godine završava 1 Beogradsku gimnaziju i velika je dilema oko upisa fakulteta. Da li izabrati državni ili privatni fakultet ? Na državnom bi izbor otprilike bio elektrotehnički ili mašinski. Takođe, on bi više voleo da ide na privatni ali su finasije tu kočnica ako se želi nešto bolje. Nisam pametna kako da mu pomognem oko izbora. Singidunum, bivši Megatrend, onda ovi novi fakulteti za IT, dizajn ... itd. Ima raznih interesovanja, super mu ide matematika, fizika, tehnika ... pa šta bi ste mi savetovali ako ste imali slično iskustvo oko upisa na fakultet ?

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od
Trenutno je dobro upisati fakultet za IT, biti ajti stručnjak ili programer je već dobra plata ali malo slobodnog vremena. Mada, u dogledno vreme neće biti baš svejedno kad budemo imali mnogo IT stručnjaka a nimalo inženjera rudarstva, mašinstva, lekara, majstora za sve i svašta... itd. Nije dobro da svi budu doktori, pravnici ali ni ajti serviseri ili stručnjaci za robotiku i slično. Iz ugla mašinskog inženjera smatram da treba biti fakultetski obrazovan ali ne po svaku cenu studirati nešto što vam ne leži i za šta nemate afiniteta. Promašene studije su mnogo gore od loše izabranog zanata jer se zanatlije mnogo brže preorijentišu za neki drugi posao.

Prekvalifikacija recimo sa ekonomiste na programera može biti nemoguća misija, ali opet sve zavisi da li je u pitanju mlađa osoba i kakvu podlogu ima. Mnogi čak i stariji menadžeri i računovođe-kalkulanti vrlo lako ovladaju nekim novim tehnikama i prost unos podataka u neki sistem im nije problem. Ne kažemo da je programer lak posao ali postati programer znači roditi se sa predispozicijom da ti leži to nešto što je trenutno aktuelno a već odavno isplativo. Savet mladima je da se prilagode svojim znanjem i umećem prema svrsi i potražnji. To što je trenutno recimo najzastupljenije Java programiranje ili recimo PHP/MySQL, ne znači da za par godina Python ili još nešto što vodi ka veštačkoj inteligenciji neće biti unosan biznis za svakog mladog pa i starijeg senior programera.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
4 odgovora 8.7k pregleda
+2 ocene
1 odgovor 1.1k pregleda
+1 ocena
2 odgovora 5.8k pregleda
postavljeno Sep 29, 2022 u Grejanje od eonenergy
+1 ocena
1 odgovor 434 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 592 pregleda
...