menu search
brightness_auto
more_vert

Kako se pravi proja sa sirom ?

Ako ste ljubitelj proje koja je inače veoma zdrava za probavni sistem, evo prilike da naučite kako da brzo i lako napravite proju od domaćeg belog (kukuruznog) projinog brašna. Potrebno je da samo nabavite na pijaci domaće projino brašno i priprema može da počne.

RECEPT ZA PROJU

Recept za proju je veoma jednostavan, i važi za pripremanje proje u plehu sa modlicama (izdeljeni pleh za pečenje - kalup) . Modlice su praktične i preporučujemo vam ih iz razloga što se proja ujednačeno peče sa svih strana i ima lepe hrskave rubove. U tepsiji se proja peče neravnomerno i uglavnom sredina bude nedopečena i gletava.

Potreban materijal za proju (Mera - šoljica = šoljica za kafu):

  • 6 šoljica projinog brašna
  • 3 šoljice belog brašna
  • 1,5 šoljica zejtina
  • 3 šoljice mleka
  • 3 šoljice kisele vode
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kafene kašičice soli
  • Po potrebi mrvljeni sir, salama, spanać ...

PROVEREN RECEPT ZA PROJU SA SIROM I SPANAĆEM

U posudu u kojoj ćemo spremiti smesu za proju najpre sipemo 3 šoljice mleka, a zatim ubacimo i brašno (6 šoljica projino i 3 šoljice belo - meko TIP 500 brašno). Sada ubacimo pecivo i so i promešamo. Zatim polomimo i ubacimo 3 cela jajeta i opet sve promešamo.  Sada ubacimo 1,5 šoljice zejtina i mrvljen sir (recimo 3 šoljice) i ako imamo, ubacimo i sitno iseckan opran (svež) spanać. Umutimo celokupnu smesu kašikom i pustimo 5 minuta da odstoji. Za to vreme ćemo pripremiti rernu i tepsiju.

Sada pripremimo tepsiju odnosno pleh sa modlicama u kojoj ćemo peći proju (projice). Podmažemo pleh kompletno iznutra zejtinom i kašikom polako smesu iz posude vadimo i punimo modlice ili pleh malo ispod vrha zato što će proja narasti prilikom pečenja.

U zagrejanu i vrelu rernu na oko 200 C, ubacimo pleh sa projom. Pratimo kako napreduje pečenje. Proja najpre narasta i počinje da rumeni. Za oko 20 minuta od momenta ubacivanja u rernu,  proja je gotova.

A evo kako izgleda proja na kraju ...

proja sa sirom i spanaćem na tanjiru

proja u modlicama za proju

Preporučujemo vam hladno roze vino uz sifon soda voda, ili mineralnu vodu Vrnjci. Ako nema vina u frižideru, dobro će doći i pivo. Ako baš nema ništa onda i ne treba ništa više :).

Prijatno!

thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Proja sa sirom mnjam mnjam ... idealna hrana ! Brzo se sprema, a ako se doda obaren spanać ili meso, proja može biti i glavno jelo. U kalupu - modlicama je proja naravno mnogo bolja i zapeče se brže i lepše. Proja može biti i sa pečurkama, ali pečurke moraju biti ukusne, sveže, lepo dinstane i mekane.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Proja sa 3 jaja je odlična. Preporučujem da je pravite što tanjom kako bi se onako prepekla i bila hrskava. Susam odozgo daje odličan ukus. Ne škrtarite sa dodacima i proja mora biti slana.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Jel može neko da postavi video kako se sprema proja ? Mislim da bi puno koristilo svima koji po prvi put spremaju ovaj specijalitet domaće zdrave kuhinje ! Hvala
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Dragana, planiramo da pravimo proju za vikend, pa ćemo okačiti i video za pripremu proje. Kako se pravi proja ? Prosto. Nikakva posebna tehnika nije potrebna,  a veoma zdrava večera ili doručak predstavlja proja sa sirom. Kombinovanje belog, crnog i brašna od heljde je poseban praznik za naš organizam pa vam toplo preporučujem da isprobate ovaj recept.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 4 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
...