+2 ocene
1.5k pregleda
u Saobraćaj od (16.7k poena)
izmenjeno

Svakodnevno na srpskim putevima, bulevarima i saobraćajnicama možemo videti dobra rešenja za regulisanje saobraćaja. Nije lako napraviti funkcionalan, jeftin i bezbedan put . Međutim, šta se dešava kada se takoreći prav magistralni put uredi tako da postane kriv i još i potencijalni  izazivač saobraćajnih nezgoda ? Ko je kriv za smešna i opasna rešenja srpskih saobraćajnih stručnjaka ? U pitanju mogu biti samo  neiskustvo, neznanje ili nemar. Sve ostalo je izgovor za malu decu.

VOZILI SMO PUTEM PARAĆIN - ZAJEČAR  (E- 761)

Posle ovog uvoda idemo odmah na konkretno genijalno rešenje saobraćaja - skretanja za Boljevac (BO) sa magistralnog puta Paraćin - Zaječar (E-761).

Iza jedne ne tako blage desne krivine, sačekalo nas je nešto nalik ulasku u aerodrom. Jarko žuti znakovi, treptajući crveni obeleživači i pokazivači obavezne brzine od 50 kmh, uz dva jedva vidljiva ostrvca koja su tu postavljena da bi se valjda razdvojio izlaz za Boljevac - desno sa glavnog puta, i ostavili mogućnost da se na svega 70 m pojave tri trake od kojih su sada sve tri jednosmerne. Da bi smo lakše objasnili ovo genijalno saobraćajno rešenje, evo fotografije na kojoj se iz pravca Paraćina i ulazu u Boljevac vidi svo umeće na delu:

put-paraćin-zaječar-bor-isključenje-za-boljevac

Opis znakova: Velika žuta tabla koja pokazuje da smo na dobrom putu, i da do Zaječara imamo još 38 km a do Bora još 39 km, iako od Zaječara do Bora ima još oko 25 km - nema veze. Ispod piše na znaku da do Boljevca ima još 5 km, a već smo u Boljevcu, samo skrenemo s puta i eto nas. Malo su se kilometri puta smanjili, pošto je asfalt skup.  I naravno, po srpski,  piše na znaku još nešto ispod, ali to ne bi smo da komentarišemo sada jer to nije direktan uzrok najavljenoj opasnosti od usamljenih ostrva. Ili možda jeste ?  Šala na stranu !

Dragi vozači, u pitanju je "Veoma opasan deo puta" ! Obratite pažnju u oba smera puta, skoncentrišite se na upozorenja i najave da vam se približava Boljevac. Biće po jedna tabla koje obaveštavaju da se približava Boljevac, međutim, brzina vožnje ne bi smela da bude iznad 40 kmh, kako bi ste na vreme reagovali i izbegli nagaznu minu - ostrvo iz vedra neba. Ostrvo je postavljeno tako da je skoro nevidljivo, oivičeno visokim sivim betonskim ivičnjacima. Iz pravca Paraćina, najpre na znak za ostrvo skrenite malo udesno i onda odmah kod sledećeg ostrva ulevo, jer ako nastavite desno odoste u Boljevac. Iz pravca Zaječara ka Paraćinu situacija je ista. Takođe, ako vozite brzo, na ovom delu puta je zimi klizavo i mala nepažnja vas može koštati teških havarija auta - nasađivanje auta na ostrvo, ali i života.

Znakovi pored puta

Znakovi koji se koriste na ovom delu puta su jarko - fluorescentno žute boje, sa semaforima koji stalno trepte, baš kao na ulasku u aerodrom. Ne plašite se, ovo je samo obično isključenje za Boljevac koje je trebalo da ostane po starom - obično isključenje sa magistrale. Međutim, posle radova na putu PA - ZA i dalje, uz proširenje puta i obeleživače visine snega, postavljeni su i znakovi koji nisu baš tačni. Uočićete sami sve nepravilnosti ako prolazite tuda.

Želeli smo da pozovemo saobraćajni institut i upozorimo na zaista opasan deo puta koji je napravljen po ideji nekoga kome se učinilo da će sa ostrvima rešiti isključenje i pokazati kako se na jedno obično isključenje može potrošiti dosta para na obeležavanje, skretanje i održavanje. Bezveze, vidi ovo, smeh ... ali i jeziv osećaj kada izbegnete ostrvo koje vas mami da se navučete na njega jesu reakcije vozača i suvozača.

Uz savet za opreznu vožnju, molimo vas da i Vi date svoj komentar ako ste uočili ovo genijalno rešenje saobraćajnih stručnjaka Srbije.

od
Moje iskustvo na ovom delu puta je bilo skoro pa pogubno. Proslog decembra sam umalo prosla po sred ovog ostrva, jer je padao sneg, kolovoz je bio klizav a ostrvo iz pravca Paracina neobelezeno. Tako da sam se odlicno provela, izbusivsi samo gumu, ali moglo je biti mnogo mnogo gore. Zato obratite paznju na ovom delu puta, jer su nasi saobracajni pametnjakovici to jako lose osmislili !!! Pozdrav i Srecan Bozic svima.
od
Opasno mesto ! Teško uočljivo, jedva vidljivo, zamka za neiskusnog vozača. Pri brzini od 60 km na sat, a često i magla zna da bude problem, nema šanse a da se ne nasuče neko na ostrvo. Mislim da se neko ovde grdno zaje (čar) o kad je napravio ovakav propust. Savet iz iskustva: pazite se vozači !

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

0 ocene
od (640 poena)

Prvo nisam u sukobu interesa da se odmah razumemo, ali malo ste nafilovali priču. Komentari na Vašu priču su krajnje realni i dobri pa su mi malo pomogli da shvatim situaciju.

Prva stvar, morate pregledati ovu deonicu malo dalje, a ne smao konkretno ovo mesto, znači moralo bi biti na još jednom ili dva mesta pre ovoga znakom obeleženo skretanje i da mu se približavate. Opet takav znak neće upozoriti na ostrva koja su ovde jedini problem, ali smao ona neobeležena, ovo prvo je propisno obeleženo.

Imajte u vidu da se ovde neko potrudio da reguliše saobraćaj što je bolje moguće, a sad niko nije savršen. problem možete prijaviti nadležnima što bi bilo najpametnije, kao što tamo možete izložiti i svoje ideje i verujte saslušaće Vas.

Ideja onog neobeleženog ostrva je po mojoj proceni bila da razdvoji priključenje iz Boljevca od onih koji ovuda smao prolaze suprotnim smerom od ovog sa slike. Znači da njihov tok ne bude ometan od priključenja, onaj ko se priključuje ide sa leve strane neobeleženog ostrva, oni koji su u tranzitu sa desne strane. Gospođa koja je ostavila komentar na žalost zbog snega nije bila u mogućnosti da oceni širinu trake i desnu ivicu, pa je išla nekako sredinom i naletela na ostrvo. Ivicu Vam određuju bandere odnosno ukazuju na nju pa Vi treba da procenite odtsojanje trake ili desnu ivicu, ako se naravno ne vidi već čuveni krajputaš čije u stvari to posao. Ovde se jasno vidi da postoji krajputaš kao obeležje. Na banderu se takođe može postaviti i žuti svetlosni signal koji će je jasno označiti, kao i reflektujući materijal u raznim oblicima.

Jedina mana ovde je to drugo neobeleženo ostrvo, dakle na njega su se trebali postaviti znaci koji ga obeležavaju. Što se tiče udaljenosti Bora i Zaječara iskreno nemam pojma, ali na prvi pogled shvatio bih da postoji prečica do Bora koja zaobilazi Zaječar, znači dva različita puta čije raskršće tek sledi. Vi već znate da li je na terenu tako ili nije. Što se tiče oznake 5km za Boljevac, ta razdaljina se meri od centra naselja, znači Boljevac jeste tu odmah čim skrenete, ali do centra(administrativnog) bi trebalo voziti ili ići još 5km.

od
Potpuni promašaj tog stručnjaka. Ovde je put bio sasvim dobar, bila je blaga krivina i samo odvajanje za Boljevac. Ova izmišljotina je smešna i opasna po vozače koji prvi put prolaze ovuda. Pošteno govoreći, ja sam se zimus nasuko na ostrvo - a znam da je tu - pri brzini od 50 km/h nisam mogao da ga izbegnem jer je bilo klizavo. Strašno ! A ovo na znaku što piše "***** istoka", to je odraz naše kulture i čist bezobrazluk.
od (640 poena)
Raskrsnice će se morati urediti prema standardima EU u narednih nekoliko godina, pa eto ostaje nam da budemo strpljivi i pažljivi.
Vi jeste u pravu sa tvrdnjom kada kažete da ste se držali ograničenja brzine i pri tome naleteli na ostrvo, ali samo iz jednog ugla. Iz drugog dužni ste prilagoditi brzinu kretanja uslovima i okolnostima na putu, što znači u ovom slučaju da to prilagođavanje ne sme iznositi preko 50km/h, a može biti i 1km/h ukoliko to uslovi nalažu, znači da gurate svoj automobil. Znači ako bi išli da tužite kreatora ove raskrsnice po tom pitanju ne bi dobili spor jer bi Vam isti predočio da se niste držali propisa i da niste prilagodili brzinu uslovima na putu.
U slučaju gospođe koja je naletela na to ostrvo recimo nekom prilično malom brzinom, ali opet dovoljnom da joj iscepa gumu moglo bi se izvući nešto na ime odštete jer to ostrvo u zimskim uslovima nije uočljivo već je zatrpano.
Dakle ovako, najpametnije je da sami rešite svoje probleme tako što ćete zatražiti od nadležnih u Vašem mestu za ovu deonicu puta, da ta ostrva obeleži znacima i da ih ogradi zaštitnom ogradom jer se ne mogu uočavati u zimskim uslovima. I to će Vam oni rado udovoljiti jer se tako troše parice.
Ako bi ih napali i rekli da su nepotrebno trošili parice, što ja Vama lično verujem i gradili raskrsnicu gde možda nije bilo potrebe za njom onda bi to bilo na političkoj osnovi i ne znam kako bi se završilo, ali korektno i na obostranbo zadovoljstvo sigurno ne bi.
Oni moraju da troše pa moraju to Vam je valjda jasno jer tako sebi pune džepove, e nama ostaje da pokušavamo građanskim inicijativama da usmerimo to trošenje na ono od čega ćemo imati bar neke koristi. To znači da bi oni bili mnogo srećni kada bi im građani predlagali šta da uređuju, zidaju, grade i slično jer bi imali opravdanje za "lopovluk".

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 807 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 371 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 733 pregleda
postavljeno Dec 6, 2019 u Saobraćaj od Milan Jovanovic
0 ocene
6 odgovora 21.6k pregleda
...