+3 ocene
2.0k pregleda
u Ekonomija,banke,pošte,pijace od (16.7k poena)
ponovna kategorizacija od
Novi paket mera Vlade Republike Srbije za racionalizaciju troškova i uštede kao neminovnost donosi i povećanje PDV-a na računare i opremu. I, kao i uvek do sada, trgovci najverovatnije neće čekati 1. januar 2014. god., da povećaju cene proizvoda.

Porast PDV-a na računare početkom 2014  bi definitivno značilo još jedan direktan udarac na plitak džep građana Srbije. Novi paket mera koji je predstavila Vlada, koja je recimo računare nazvala "neegzistencijalnim dobrom" , prevešće iste iz niže u višu kategoriju. Što praktično znači poskupljenje računara i računarskih komponenti za oko 10%. Ako su računari luksuz i ako su neegzistencijalna dobra, čemu onda sva priča i o velikoj potrebi za IT stručnjacima kod nas? Čime će to država pomoći omladini da se zadrži u zemlji, računarski se opismeni i doprinese sveukupnom boljitku ?

Prema rečima ministra, povećanje PDV-a, ne samo na kompjutere, nego i na ostala (egzistencijalna) dobra je neminovnost. Međutim, svi dobro znamo da je PDV na mnoge proizvode već više puta povećan. Ovime će se samo nastaviti agonija u kojoj se nalazi stanovništvo koje je na ivici egzistencije.

 

Kakav je vaš komentar na ovakve poteze i pakete mera u vidu povećanja PDV-a  ?
od
PDV na računare i delove je nedopustivo. Čime smo mi to zaslužili da plaćamo kompjutere skuplje nego u EU ? Sve više mi ova zemlja liči na karantin sa dobrom izolacijom od pravih saznanja. Povećanje pdv-a nije opravdano ali ko to može da spreči  ?
od
Kada bi svi ovi vladari u vladi prestali da muzu naš narod i smanjili sebi astronomske plate, valda bi nešto ostalo i za nas. Prima se više plata, radi se u više odbora, mućka se sa svim i svačim i sve to - sav taj novac ide vani naravno jer niko nije lud da u Srbiju dočeka penziju sa sumnjivim parama. :D. Oprostite ako smeta što pišem ovako nepristojno i uvredljivo (obrišite komentar ako nije na mestu), ali mi nije jasno kako bre skoro 5 miliona ljudi ćuti i ne reaguje na poskupljenje, povećanje PDV-a, goriva, struje, grejanja, cene  hrane i životnih namirnica ? Mi izgleda zaista nismo normalna nacija ili smo pod jakom narkozom ?
od (640 poena)
Obična pljačka. A ionako je bila mala prevara jer nisu sve komponente bile na 8% već smao neke i celi računarski sklopovi, dobro netbook i laptopovi jesu. Nakupovala vlast za sebe i svoje, pa sad da dignu cene za sirotinju, pa kad budu trebali da menjaju opet će da spuste... bar se nadam.  :D
od
Pratim forume pa i ovaj ... i lično smatram da dranje naroda kroz PDV ubija svaku motivaciju da se krene napred. Oduvek su kompjuteri bili skupi ali čemu to dizanje PDV-a usred ovako loše finansije u državi ? Lepo je njima u fotelji, dobro ste rekli ali oni ne umeju da koriste laptop - valjda to primećujete i na TV-u. Gledaju u PC kao milka u trafostanicu :D
od
Ja cu svoje misljenje izraziti na izborima, posebno jer je ovo samo jedan u nizu mudrih poteza nove a uskoro vec bivse vlasti.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

228 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 545 pregleda
+1 ocena
4 odgovora 1.2k pregleda
+1 ocena
3 odgovora 1.0k pregleda
+1 ocena
0 odgovora 13.5k pregleda
...