menu search
brightness_auto
more_vert

Želim da dam jedan savet  i odgovorim na pitanje budućim mamama: Da li je dozvoljena dijeta u trudnoći ?

 

Obzirom da je za rast ploda tokom 9 meseci trudnoće neophodna kvalitetna ishrana ali i predispozicija da se majka i pre trudnoće dobro hranila jasno je da je dijeta u trudnoći opasna po zdravlje ! Statistika kaže a i nauka potvrđuje da su sve neuhranjene majke pre trudnoće ušle u izvesne probleme tokom trudnoće. Problemi su se pre svega odnosili na usporen rast ploda, komplikacija kod održavanja trudnoće pa i nakon porođaja.

 

Da, po zdravlje majke i pre svega deteta koje jede samo ono što majka unosi u svoj želudac tokom 9 meseci trudnoće.

Znači, zaboravite na dijetu u trudnoći i skoncentrišite se na što bolju ishranu sa što više kalorija.

Dijeta se može otpočeti posle porođaja i biće dovoljno vremena da sa smanje kilogrami.

Život kakvim danas živimo, koji nas primorava da se neredovno hranimo, preskačemo obroke, žurimo i na poslu trpimo stres, samo je opomena da moramo da održimo snagu - a snaga ulazi na usta !

Često su nove mame u dilemi da li da smanje unos masti u organizam tokom trudnoće kako bi ostale vitke i koliko toliko prikrile gojaznost. Ovde odmah sledi opomena i napomena da je gojaznost obavezna u trudnoći jer tako je priroda to htela. Neophodno je da se žena tokom trudnoće ugoji. Povećanje težine delimično ide na težinu bebe, a ostatak na placentu (posteljicu), amnionsku tečnost, rezerve masti i povećanje tečnosti u cirkulaciji.

S druge strane, prekomerna ishrana tokom trudnoće je isto nepoželjna a naročito kod žena koje su u predispoziciji da se na njih sve lepi što pojedu. Ishrana mora biti jako dobro izbalansirana i programirana. Veoma je važno da se za vreme graviditeta konzumira kvalitetna hrana, uz umeren unos kalorija.

 

 

Bebi je potreban unos proteina

 

Jesti manje proteina je daleko štetnije nego jesti više masti i šećera. Bez proteina nema zdravog ploda ni bebe. Zato, pored proteina, unosite gvožđe (recimo cvekla)  kako bi ste izbegli anemiju. Kombinovani nedostatak proteina i gvožđa u trudnoći može dovesti do prevremenog porođaja, pobačaja i ostalih komplikacija. Zbog toga su medicinski eksperti  protiv dijete tokom trudnoće. Hormoni u tom periodu menjaju metabolizam buduće mame, što rezultira bržom pojavom ketona (razložene čestice masti koje telo koristi kao «gorivo» umesto glukoze) - toksičnih za fetus kada dođe do restrikcije kalorija. Dakle, zaboravite na dijetu.

 

Šta ako sam na dijeti a ostanem trudna ?

 

Ako ste na dijeti, prekinite je kada ustanovite da ste trudni. To je period u kome treba da jedete zdravije i bolje nego ikada u životu. Normalno je da ćete u trudnoći nabaciti oko desetak kilograma ali je to znak zdrave trudnoće. Koliko ću se ugojiti u trudnoći ? To najviše zavisi od težine pre perioda graviditeta. Žene koje su imale optimalnu težinu, trebalo bi da se ugoje 11,5-16,5 kilograma. Žene koje su u trudnoću ušle sa manjom težinom, mogu da se ugoje 13-18 kilograma, dok žene koje su imale prekomernu težinu, trebalo bi da dobiju 7-11,5 kilograma.

Težina će se polako povećavati kako trudnoća odmiče i u tom periodu treba ispoštovati normalan unos hrane. Ako ste u prethodnoj dijeti unosili manje ugljenih hidrata, sada morate pojačati taj unos ali takođe i duplirati unos kalcijuma u organizam. Tu će vam pomoći mleko i mlečni proizvodi, uz napomenu da mleko i mlečni proizvodi sa manje masnoće imaju više kalcijuma a manje kalorija. Slatkiše i sokove treba svesti na najmanju moguću meru. Takođe, bitno je napomenuti da su poželjni mali, a česti obroci, koji će da preveniraju mučninu i gorušicu, ali i da održavaju stalan energetski nivo. Međutim, kalorijska restrikcija nije poželjna.

Postoji niz mogućih problema koji mogu nastati tokom trudnoće ako se žena nepravilno hrani ili još gore drži dijetu. Dijeta je, da zaključimo zabranjena u trudnoći !

Dalje, ako ste pomišljali na tablete za mršavljenje tokom trudnoće, znajte da se igrate životom svog deteta i svojim životom. Obzirom da se u prvom trimestru kod bebe formiraju srce, mozak i nervni sistem,  potpuno se opustite i ne razmišljajte o svom izgledu već samo o svojoj bebi i sebi, zdravo i pametno !

 

Kada je u pitanju VTO, stručnjaci će vam dati sve neophodne savete i čak isplanirati ishranu tokom trudnoće.

 

Pozivamo vas da učestvujete u ovoj temi koja može doneti vrlo zanimljiva iskustva trudnica sa dijetom:

  • Da li i Vi imate svoje iskustvo sa dijetom u toku trudnoće ?
  • Kako ste se hranile u trudnoći ?
  • Kako ste prevazišle višak kilograma nakon trudnoće ?
  • Da li je vaša dijeta nakon trudnoće skinula kilograme nastale u trudnoći ?

 

 

 

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Posle porođaja, vratila sam se u normalu za nešto manje od godinu dana. Znam, čini se dug period ali sam ja inače sklona gojenju. Nikada nisam držala dijetu, da smršam nije bilo šanse ali ni da se nešto posebno popravim ... uvek tu negde oko 70 kg. Jedino me trudnoća malo više popravila. Ne opterećujte se kilogramima, jer su oni dokaz da ste zdravi. Što se tiče trudnoće, u toku održavanja sam slušala savet lekara, šetala sam baš puno. Hranila sam se malo više zelenišima, mislim više povrća (grašak, spanać, boranija, pasulj ...), slatkiše povremeno a od sokova samo šargarepa, limun, pomorandža, borovnica ... Znači sve ono što sam inače jela oduvek. Sve zdravo sve u redu !
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Zdrava dijeta je kupus dijeta bez dileme. Posebno ako uspete da zavolite rasol. Rasol podstiče mršavljenje ali ne u toj meri da će vam pozliti. Recimo ja sam za 7 dana ispela da skinem skoro 2 kg, tako što sam po ceo dan jela samo kiseli kupus i pila rasol sa malo polubelog / polucrnog hleba.  Pila sam najnormalnije kafu, vodu, nektarine ... itd. Kad god ogladnim ja naseckam kiseli kupus. Začinila sam ga uvek sa kurkumom i čilijem i to mi je davalo osećaj da sam sita. Probajte,  sigurno pomaže.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

more_vert
Najpre, ono što znam na osnovu iskustva jeste da pre VTO -a treba smršati. To znači da svakoj ženi pre početka tretmana odnosno pre ulaska u fazu "vantelesna oplodnja" savetuje da malo smanji kilažu ako je ima iznad neke granice - proseka. E, u tom smislu, mršavljenje se sprovodi prirodno, bez upotrebe lekova koji skidaju kilograme. Dakle, treba da se koristi proveren način za skidanje sala - težine. To su vežbe, hodanje, trening (pilates, fitnes), ujutro limun i med, dosta vode ... itd. Ako želite da zatrudnite morate biti vitke ! Kad sam ja htela da zatrudnim bukvalno sam sa 62 kg za samo dva meseca smanjila kilažu na 52 kg i uspelo je a pre toga je bilo uvek nekih komplikacija.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

228 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 4 like thumb_down_off_alt 0 dislike
12 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
6 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
...