+1 ocena
24 pregleda
u Razna iskustva od

Koje grejanje je najisplativije trenutno? Kupili smo kuću koja ima cg sa starim gusanim radijatorima. U funkciji je sada grejanje na pelet - kotao (centrometal 48 kw) ali ga moram vratiti vlasniku po završetku grejne sezone. Medjutim, iako se loži svaki treći dan, ima malo pepela i deluje vrlo komforno, ipak je cena jaka. Cena peleta je u porastu jer ide za izvoz. Imam kotao na drva i ugalj kao i cisternu i gorionik za lož ulje-mazut. E, sad, treba zagrejati i grejati u sezoni oko 100 kvadrata.

Šta je po vama isplativije i da li razmišljati u pravcu jačeg klima invertera umesto nabrojanih opcija?

Kakva su vaša iskustva sa peletom i pećima za pelet?

Čuo sam da postoje i neke toplotne pumpe zemlja, voda, vazduh pa uz dodatak solarnih panela za toplu vodu to može biti pun pogodak ali je investicija malo skuplja.
Noviji tip norveških radijatora isto hvale i kažu da akumulira toplotu slično kao TA peć.
Svaki savet je dobrodošao.

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

1 odgovor

0 ocene
od
Grejati se na pelet uz noviji tip peći znači gospodski način ali ne i jefino grejanje. Pepela ima vrlo malo i nema potrebe za stalnim čišćenjem. Po sezoni vam za 100 kvadrata može koštati i do 1000 eura po sezoni!

Drva i ugalj zahtevaju da zaposlite nekog u kotlarnici tipa lični Pera ložač :). Gde ćete skladištiti pepeo? Po sezoni vam treba oko 15-20 kubika drva ili kombinovano ugalj 1 tona i drva. Cena ovog tipa grejanja bi bila okvirno 500 eura po sezoni.

Klima inverter troši struju i ako imate dobru izolaciju na kući sa pvc ili alu stolarijom, trebalo bi da vam inverter koji pokriva 120 kvadrata završi posao  uz račun za struju mesečno oko 10.000 dinara. Naravno, treba voditi računa da se ne udje u plavu ili crvenu zonu jer tada račun za struju ide i duplo.

Lož ulje se ne isplati jer košta 9 eura po litru. Treba vam oko 20 litara dnevno za 100 mkv. Dakle mesečno 600 litara x 0,9 eur = 540 eura * 6 meseci = 3240 eura po sezoni.

TA peć, norveški radijatori, uljni radijator, grejalice duvaljke, kvarcne štapne grejalice… itd nije potrebno komentarisati jer to možete uvek probati jedan mesec i u skladu sa računom za struju možete se opredeliti za pravo grejno telo na struju.
od
Mislim da je zabranjeno grejanje na lož ulje pa ako imate takav sistem, bolje prodajte cisternu i gorionik nekome i fokusirajte se na pelet ako ste pri parama da izdvojite oko 2000 eura za originalni sistem i dodatnih 500-800 eur za sezonu grejanja. Drva su sve skuplja a ugalj vidite kakvog je kvaliteta-0, pa kad sve saberete i podelite na 6 meseci koliko traje grejna sezona onda se ulaganje isplati.

Struja je još uvek kod nas u Srbiji jeftina i grejanje na struju dodje na rate, čisto, nema cimanja pa uz jači inverter možete proći jeftinije.

A i zime više nisu jake pa zato ne treba preterivati sa kombinovanim sistemima grejanja. CG ima svoje prednosti ali ima i mane svakako.

Popularna iskustva


Šta jeiskustvo ? Dobro došli na sajt" Iskustva". Naš forum svakodnevno objavljuje nova online iskustva. Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Korisničko iskustvo treba da se podeli sa svima online !

Slična iskustva

+1 ocena
0 odgovora 214 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 40 pregleda
postavljeno Nov 23, 2021 u Ekonomija, banke, pošta od Vetrenjača u Srbiji
+2 ocene
5 odgovora 10.7k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 30 pregleda
postavljeno Dec 15, 2021 u Hrana i piće od Olja
...