+2 ocene
12.6k pregleda
u Saveti od (150 poena)

Pored kreveta gde spava moj suprug vec 8 meseci nalazi se biljka difembahija. On je poceo da oseca trnjenje u levoj ruci pa u citavom telu iz cista mira. Interesuje me da li je to mozda posledica udisanja vazduha nocu pored biljke difembahije ili je nesto drugo. Znam da je difenbahija opasna biljka za decu tj. kada se unese u organizam, ali ne znam da li je opasno udisati vazduh pored difembahije, mada je to sobna biljka.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od (16.7k poena)

Poštovani, naučno je dokazano da je štetno po zdravlje držati bilo kakvo cveće u spavaćoj sobi.

Pre svega, cveće nam uzima kiseonik a zauzvrat nam daje ugljen-dioksid. Koncentracija varira od perioda u kome se biljka nalazi. Ugljen-dioksid nije otrovan ali veća koncentracija i duže udisanje može delovati štetno po ljudsko zdravlje. 

 

Difenbahija ("Dieffenbachia amoena Bull.“Tropic White”) je veoma lepa ukrasna biljka koja sadrži veliku količinu kalcijum oksalata. Cela biljka je otrovna a naročito stabljika. Bilo kakav dodir difenbahije rezultiraće peckanjem na koži. Ovaj otrovni sok se nalazi u stabljici ali ne i na površini biljke. Zasecanjem stabljike ili kidanjem lista se može taj sok primetiti.

Postoje dokazi da dodir difenbahije usnama izaziva oticanje jezika i smetnje u govoru.

E, sad uglavnom se sve to vezuje za decu koja su radoznala i mogu biti u dodiru s biljkama za koje ne znamo da su otrovne. Ništa manje nisu otporne ni starije osobe jer otrov je otrov.

Vaš suprug može biti i alergičan na izvesna isparenja iz same biljke za koja zaista nismo uspeli da pronađemo u literaturi da postoje. Međutim, to ne znači da se ne mogu javiti određeni problemi kod osoba koje spavaju u sobi sa puno cveća ili sa otrovnim biljkama. Ugljendioksid nije toksičan, ne gori niti potpomaže gorenje, ali nagomilan u prostoriji usled trošenja kiseonika može da dovede do prekida disanja. Duže izlaganje povećanim koncentracijama ugljendioksida izaziva osećaj iscrpljenosti i intenzivnu glavobolju.

 

Savet:

Za početak, neka vaš suprug par dana unosi što više tečnosti u organizam kako bi normalizovao kalcijum oksalat. A vi za to vreme sklonite difenbahiju od kreveta i stavite je u prostoriju gde ima dosta svetla (ne direktno na sunce). Čisto da vidimo šta se dešava ?

Ako tegobe prestanu, biće to jedno novo iskustvo i savet za sve ljude koji drže ukrasno bilje i cveće u sobi - blizu kreveta.

 

 

od
Ja sam difenbahiju bacila čim sam saznala da je otrovna. Znam da je svo cveće manje više dobro držati van spavaće sobe ali difenbahija je baš na lošem glasu zbog svoje otrovnosti. Nisam primetila nikave probleme ali su mi ciklama i ljubičica uvele jer su bile pored difenbahije. Dovoljan razlog !
od
Cveće se ne baca gospođice ! Bila vam je dobra i lepa difenbahija sve dok niste negde pročitali da je otrovna ? Pa, samo ako je pojedemo ona je opasna, ali možemo da se otrujemo i ako jedemo ljubičice ili lepog Jovu recimo :).
Nije cveće krivo što je živo. Samo ga sklonite na neko drugo mesto ako se bojite za svoje zdravlje. Na to imate pravo. Imam difenbahiju već 5 godina ... pu pu, nikakve probleme nisam primetila.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 892 pregleda
+1 ocena
4 odgovora 1.2k pregleda
+1 ocena
4 odgovora 7.0k pregleda
...