menu search
brightness_auto
more_vert

Kakva su iskustva sa grejanjem na pelet i struju ? Najavljeno poskupljenje struje, a pelet je već poskupeo vode u nove opcije - alternative nema bez keša i ulaganja u obnovljive izvore ali da li baš solarno grejanje radi posao ? Da li je bolje i dalje grejati se na drva, struju ili da se sistem centralnog grejanja prepravi na toplotnu pumu. Čitao sam dosta i svi kažu da je najbolja toplotna pumpa voda-voda. Ja imam bunar u dvorištu od nekih 10 m dubine uz dobru žicu. U kući koja ima nekih 300 kvadrata na tri sprata po 100 mkv, imam već centralno grejanje na struju, a radijatori su noviji - panelni i alu.

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

more_vert

Idealno je da ako imaš bunar sa stalnom količinom vode ne manje od 3000 lit što većina bunara može imati ako je dobra žica, onda si druže uboo tamo gde treba. Zašto ? Pa zato što je iskorišćenje u tom slučaju super 90%, mnogo su mali troškovi, dogrevanje vode je smkešno jer to radi grejač od 2.5 KW a ne kao elektrrični kotao bam 8 bam 8 ... 16 KW i eto ode u plavo-crvenu zonu začas.

Plus dodatno bafer i onda kad neka para kapne za štek, eto i solarnih par panela na krovu da te greju cele godine ili hlade ako ti baš bude vruće :). Naravno to podrazumeva malo drugačiji sistem i radijatore koji su predviđeni za toplotne pumpe za grejanje i hlađenje.

U svakom slučaju, ušteda struje je velika i ja se razmišljam iako nemam bunar da se udružim sa komšijom koji ima 14m dubine bunar pa da podelimo troškove. Grejanje topotnim pumpama je budućnost i to sano tako ...

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Nisam razumeo najbolje pitanje mada i mene isto zanima da li se isplati toplotna pumpa i za koliko vremena se uloženi novac vraća ? Solarni paneli su po meni skupa investicija sa rokom trajanja od 20 godina a nedaj bože da padne veći grad i polomi panele … džaba onda subvencijai ulaganje. Toplotne pumpe su vidim duže vremena popularne širom sveta. Verovatno i da su vrlo isplative ali bilo bi dobro da napravimo računicu.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
17 odgovora
thumb_up_off_alt 4 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
...