+3 ocene
4.6k pregleda
u Internet od

Poštovani, od nedavno sam novi na platnom spisku Google-a.

Naime, od reklamiranja oglasa na Google Adsense , dobio sam ček u iznosu od 70 $.

Međutim, ja sam s tim čekom obišao sve banke redom kako bih pokušao da ga unovčim. Najpre sam pokušavao da telefonski preko Call centra saznam kako i gde da unovčim ček. Ali, telefonski nisam uspeo da saznam ništa konkretno.

Pojedine banke i ne rade uopšte takvu vrstu unovčavanja čeka. One koje profesionalno rade unovčavanje Google Adsense čekova su: Rajfazen (Raiffeisen), Komercijalna banka, Banka Inteza (Banca Intessa). Nema potpitanja niti beskorisnih informacija. Nema zatezanja.

Provizija za realizaciju bilo koje sume je 1 - 2 %. Komercijalna banka uzima svega 1 % provizije. Rajfazen 1,5 % dok Banka Inteza uzima 2 %.

Problem, odnosno moja nedoumica je nastala kod pokušaja realizacije čeka, jer se u principu mora čekati 30 dana dok novac ne legne na moj devizni račun.

Pitanja su sledeća: Da li je to legalno ? Da li banke imaju pravo da ček zadržavaju 30 dana na proveru ? Zar se po serijskom broju ne može proveriti da li je ček ispravan ?

Pošto izgleda samo u Srbiji postoji problem sa bilo kakvim podizanjem novca iz inostranstva, da li nas banke navode na to da otvaramo devizne račune van srbije ? Van Srbije nema čekanja za naplatu čekova, provereno. Sve ovo je samo još jedan dokaz zašto od PayPal-a nema ništa i pored tolikog kobajagi angažovanja ministarstava i dr.

 

Zanimljivosti i iskustva u razgovoru sa bankarskim službenicima u 10 različitih banaka u Beogradu:

 

Šalterski službenici u više banaka su me čudno gledali, a neki dali i veoma zanimljive kvazi-informacije:

 

Moje pitanje: "Dobar dan, da li obavljate uslugu unovčavanja Google Adsense čekova" ?

 

1. Kako rekoste ... Google Adsense ? Mislim da je najbolje da se obratite Rajfazen banci, oni nešto rade s tim Guglom.

2. Da, provizija vam je 1 i po posto i čekaćete bogami 30 i više dana dok se ček ne proveri jer ide na validaciju u Gugl pa nazad, pa ako prođe prođe.

3. Da, 1% provizija vam je na svaki ček, nezavisno od iznosa. Oko 30 dana je rok za naplatu.

4. Ne, a što se tiče Google čekova, čuo sam da je bilo zabranjeno unovčavanje. Ipak, najbolje odite u Rajfazen banku, oni rade s tim i znaju dal je počela isplata.

5. Da, naravno, s tim što morate da sačekate oko 20 dana dok se proceduralno ček ne proveri i zatim novac legne na vaš devizni račun. U suštini, tako je kod svakog čeka koji stiže iz inostranstva.

6. Ne, ne radimo sa Google-om.

7. Ne, uopšte ne vršimo realizaciju stranih čekova.

8. Da, unovčavamo ih ali se čeka dosta, pošto je to inostranstvo pa dok se utvrdi validnost, znate kako je. Mnogo se mućka sa čekovima u zadnje vreme.

9. Ne, ne ... ne radimo to sa reklamama od Gugla. 

10. Da, kako rekoste ... Gugl aksent ? Sačekajte samo da pitam kolegu ... a, ne, izvinite, u Rajfazenu to rade.

 

Reč utehe: "Postoji dobra volja i nada da će se domaće banke otrezniti iz mamurluka, izaći iz totalne anestezije koja ih drži godinama. Sve dok imamo nezaiteresovane šalterske službenike koji šire dezinformacije i ubijaju se s kojekakvim frazama i izgovorima, nema napred". 

 

Dok jednom ne smrkne, drugom neće skoro svanuti.

 

 

od
Isto je svuda u Srbiji, isto u svim bankama, jer monopol drzi Nbs i propisuje nekakve pravilnike kakvih nema ni u tadzakistanu. Dno dna i zato moramo da propadnemo skroz ! Banca intesa je ista ko i sve druge i ceka se 30-40 dana na realizaciju Google cekova. Znaci ne lutajte mnogo jer sve banke rade isto pod direktivom NBS . Zalosno kako nas kaznjava drzava i ubija svaku nadu. Na svakom koraku te ceka problem i rec - ne moze ! Tako su nas lagali i za Pay Pal pametnjakovici ali dzaba, sa prevarantskim forama se ne moze u EU.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

3 odgovora

0 ocene
od (16.7k poena)
 
Najbolji odgovor

Čekanje na proveru i realizaciju Google čekova je u proseku oko 30 dana. Dakle, ako ste danas primili Google Adsense ček, odete do banke i predate ga, za oko mesec dana će vam legnuti novac na devizni račun. Do tada ćete već imati novi ček (ako ste ostvarili potrebnu zaradu) za unovčavanje pa je onda proces naplate mesec / mesec kontinuirano. Nema neke velike filozofije, tako je kod nas, takav nam je sistem i nema promene za sada. U svakoj banci je skoro pa isto sve po pitanju priliva novca iz inostranstva. Provizija je smešna (2 % Banca Intesa). Zato samo gledajte kako da što više zaradite i ne osvrćite se na raznorazna pisanja po forumima i  obeshrabrujuće kritike.

 

Šta ako poštar izgubi ček, pogrešno ubaci ček u tuđe sanduče (čest slučaj)  ili baci u kontejner moj Adsense ček ?

U tom slučaju obavestite Adsense o problemu i sačekajte odgovor u roku od 24 - 48 h. Možete zahtevati obustavu isplate, ponovno izdavanje čeka ili da promenite način plaćanja. Trenutno kod nas rade samo isplata putem unovčavanja čeka i bankovni transfer (novac legne na vaš devizni račun).

Zahtev u vezi čeka koji je izgubljen, oštećen ... itd, možete podneti ovde: https://support.google.com/adsense/contact/request_reissue_received

 

Naravno, možete otići i do glavnog kontrolora u pošti koji će opomenuti poštara da u buduće pazi gde ubacuje ček. Takođe, dobićete odgovor da se svi Adsense čekovi tretiraju kao obične međunarodne pošiljke, pa pošto nisu preporučena pošiljka, poštari imaju pravo da samo ubacuju u sandučić. Nemate pravo na ličnu dostavu niti na obaveštenje o prijemu pošiljke od strane pošte. Stoga vam savetujemo da izbarete prijem uplate preko vašeg deviznog bankovnog računa. Za detalje o prijemu novca iz inostranstva kontaktirajte vašu banku.

0 ocene
od (310 poena)
Praksa čekanja više od mesec dana na unovčavanje Google čeka je od pamtiveka do danas. Pošto je to jako mali deo populacije, vlast naravno, da nema nikakav interes, niti pritisak, da se prilagodjava beznačajnom delu populacije, takozvanoj, statističkoj grešci.

Moja sugestija je otvaranje deviznog računa i promena načina isplate,  npr. preko SWIFT CODE.

Iako i dalje korisitm ček kao način isplate, niko me ne tera da to bude obavezno i jedino tako. Čak su mi i iz banke sugerisali da isplata može iči preko deviznog računa, ali eto, nešto me nostalgično vuče ka čeku.

Dakle, ček nije jedini način isplate, a otvaranje deviznog računa je besplatno. Kada uskoro zaživi i mogućnost uplata putem PAY PAL sistema, verovatno ćemo osetiti deo komfornosti po tom pitanju, koji na zapada postoju decenijama. Mi jesmo mala zemlja, i neuredjena i burazerski podeljena kvazi ekonomija, ali možemo nači kanale kojima ćemo olakšati sopstveni život, dok možda naša pokolenja ne budu živela u uredjenijoj zemlji.
0 ocene
od
Moja iskustva sa Banca Intresa u pogledu naplate Google Adsesne čekova su sasvim korektna. Jedino što mora da se čeka jedna mesec posle rezervaicje čeka, ali to nije strašno.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 633 pregleda
0 ocene
1 odgovor 578 pregleda
+1 ocena
4 odgovora 1.3k pregleda
+1 ocena
0 odgovora 13.4k pregleda
+3 ocene
0 odgovora 1.6k pregleda
...