+3 ocene
237k pregleda
u Zdravlje, opšta pitanja od
izmenjeno

Šta su nosni (paranazalni) sinusi ?

Sinusi (paranazalni sinusi) su prostori u kostima lica i lobanje i u normalnim okolnostima su ispunjeni vazduhom. Čovek ima pet parnih sinusa koji preko svojih otvora, promera od dva do pet milimetara, "komuniciraju" sa nosnim šupljinama i posredno sa spoljašnjom sredinom. Prvi par smešten je u telu gornje vilice, sledeća dva para, prednji i zadnji sitasti sinusi, postavljeni su između oka i nosa. U sredini glave, u klinastoj kosti, smešteni su klinasti sinusi, dok su čeoni smešteni u čeonoj kosti. Da bi sinusi bili zdravi, najvažniji su stalna ventilacija i drenaža. U čeonoj kosti nalaze se dva sinusa, dok su najveći sinusi smešteni u gornjoviličnim kostima. Nešto manji sinusi se nalaze iznad i na bočnim stranama nosne duplje.   izvor:novosti.rs

INSTALACIJA WINDOWSA

Funkcija sinusa kod čoveka nije do kraja istražena niti precizno objašnjena. Sigurno je jedino da se upala (zapaljenje) sinusa javlja usled gripa, kijavice ili neke druge zarazne bolesti. Tada čovek oseća bol na licu, predelu čela i očiju. Zapaljeni sinusi su tada aktivni i formiraju sluz, sekret (sline), koje konstantno cure iz nosa. Sinusi mogu postati veoma ozbiljna bolest ako se ne leče pravilno i odmah. Takođe mogu biti uzročnik pojave i drugih bolesti.

Pročitajte još i Hrkanje u snu - zašto hrčemo ?

Poštovani, obzirom da imam hroničnu upalu sinusa koju su mi lekari otkrili na regrutaciji davnih 90-ih, rešio sam da moja iskustva podelim sa vama. Evo, proleće je, vreme je varljivo, stalne promene temperature (čas toplo, čas hladno), veoma negativno utiču na sinuse i disajne organe. Simptomi kod osoba koje pate od sinusa su najčešće curenje iz nosa, suze u očima, začepljen nos, glavobolja i hrkanje noću. 

Naime, od tada pa do danas sam sam svoj lekar i zalečim sinuse uspešno. Pitate se sigurno a kako ih onda nisam izlečio ? Pa, odgovor leži u tome što se sinusi vraćaju posle doređenog vremena. Nije ih moguće potpuno izlečiti već samo zalečiti. U onaj deo i priču o operaciji sinusa neću da zalazim. Takođe, sinusi zahtevaju određeni tretman, vlažan vazduh, adekvatne uslove. U vremenu u kome živimo, pogotovu u urbanim sredinama, izloženi smo različitim virusima, bakterijama, alergijama i sl. Zbog svega toga, sinusi su non-stop na udaru.

Trudio sam se da prirodnim putem smirim sinuse, a potom i održim maksimalno dugo njihov mir. Idemo redom.

SINUSI SE LEČE DUGO

Ne postoji lek koji će hroničnu upalu sinusa izlečiti brzo i 100%. Lečenje sinusa traje u zavisnosti od mnogo faktora. Sinusi se leče lekovima, aroma terapijama, oblogama, čajevima .. itd. Trebalo bi najpre konsultovati lekara otorinolaringologa koji će utvrditi u kom se stanju nalaze vaši sinusi.

Zašto se nos začepi, zapuši i ne mogu da dišem ?

Kada se začepi nosni prolaz (nosna šupljina) imamo osećaj da je nos začepljen (zapušen). Uzrok začepljenom nosu može biti alergija, prehlada, upala sinusa, reakcije na određene lekove  ili neki drugi uzrok (polipi ... itd). Ako ne mogu da dišem, odmah moram reagovati sa kapima za nos ili neki sprej za nos da se nos otpuši.

Kako da se nos odčepi ?

Zapušen odnosno začepljen nos je potrebno pravilno tretirati odgovarajućim rastvorom kako bi se isti otpušio-otčepio.

1. Kapi za nos - Prvo što svima padne na pamet jeste odlazak u apoteku i kupovina kapi za nos (Nafazol, Adrianol i dr). Savetujem vam da kapi za nos (ako baš morate) koristite najviše dva dana. Ako trećeg dana nema poboljšanja, promena terapije je obavezna. Pazite da se ne navučete na kapi za nos misleći da vam pomažu. One pomažu, ali samo trenutno i dugotrajna upotreba može da ošteti sluznicu vaše nosne šupljine i time pogorša stanje sa sinisuma. U poslednje vreme se dosta reklamira Olynth sprej za nos a ljudi kažu da pomaže.

2. Sprej rastvor za nos - Srebrna Kap (Sinusan). Odličan sprej koji će vam mnogo pomoći da se rešite akutne ali i hronične upale sinusa. Sinusan je u stvari kombinacija Koloidnog srebra (moćni pririodni antibiotik), demineralizovana voda, ekstrakt bršljana, etarska ulja mente, žalfije i timijana. Sprej se našprica u svaku nozdrvu i ušmrkne 3 - 4 puta dnevno. Verujte da bolje rešenje do sada nisam našao za sinuse i začepljen nos. Sa sobom stalno nosim u džepu bočicu Sinusana. Međutim, i ovde budite oprezni i ne preterujte sa sprejevima. Više se oslonite na inhalaciju i ispiranje nosne šupljine zdravom tečnošću. Preporučujem vam da probate Sinusan.

3. Morska voda u spreju - Physiomer Hypertonic - Ako vam to lekar prepiše, možete probati ovaj rastvor čiste morske vode kao preventivu i zgodnu zamenu odnosno alternativu za kapi za nos. Međutim, lako možete oštetiti sluznicu ovakvim rastvorima. Svi ti rastvori koji na pakovanju imaju morske talase su marketinški trik i više odmažu nego što pomažu kod lečenja. Lično, Fiziomer hipertonik pomaže i vrlo sam zadovoljan. Marisol spej za nos, izotiničan je slabiji rastvor ali postoji i hipertoničan sa većim sadržajem soli i deluje dobro na nosnu šupljinu. Postoji i sprej nisita kao i Nasic, sa pantenolom ... pa se posavetujte sa farmaceutom.

4. Fiziološki rastvor (infuzija) - Umesto svih navedenih rastvora, kupite u apoteci čist fiziološki rastvor (infuzija) koji košta oko 100 rsd i time ispirajte nosnu šupljinu. Lakše će vam biti ako u fiziološki rastvor kapnete par kapi rastvora pantenola. Pantenol blagotvorno deluje na sluznicu, obnavlja je i tako sprečava lako širenje bakterija. Efekat tretiranja nosne šupljine fiziološkim rastvorom je i više nego doličan. Ja lično imam jednu malu bočicu u koju sipam 2 puna šprica infuzije i u nju ubacim 2 kapi rastvora pantenola. To mi je glavno sredstvo za održavanje nosne šupljine. Koristim 3-4 puta dnevno, po potrebi i sasvim sam zadovoljan.

4. Inhalacija - Inhaliranje je obavezno ako imate problem sa sinusima i/ili začepljenim nosom. Ništa vam neće tako brzo i uspešno olakšati muke sa začepljenim nosom, curenjem iz nosa i glavoboljom kao inhaliranje. Postoje razni recepti koji se mogu pronaći u knjigama travara  i na internetu ali vrlo mali broj tih recepata zaista ima efekat na hroničnu upalu sinusa. Sve sam isprobao  i zato slobodno mogu iznesem moje iskustvo, pa možda od njega neko bude imao koristi.

5. Tablete - Rinasek i Defrinol se kod nas najčešće prepisuju od strane lekara. Rinasek sadrži aktivne supstance triprolidin i pseudoefedrin. Triprolidin pripada grupi lekova pod nazivom antihistaminici. Antihistaminici se koriste za lečenje alergije i smanjuju simptome alergije, kao što je kijanje, sekrecija iz nosa i suzenje očiju. Pseudoefedrin pripada grupi lekova pod nazivom adrenomimetici, sužava krvne sudove u sluzokoži nosa i na taj način dovodi do smanjenja otoka sluzokože nosa i povećanja nazalne prohodnosti.

Lek Rinasek se upotrebljava za:
-  Alergijski rinitis (zapaljenje sluzokože nosa izazvano alergijom)
-  Vazomotomi rinitis (zapaljenje sluzokože nosa nealergijske prirode)
-  Prehladu (kijavicu)

S druge strane, DEFRINOL otklanja vodeće simptome inflamacije gornjeg respiratornog trakta: kongestiju, rinoreju, povišenu temperaturu i bol. U slučaju bakterijske infekcije neophodno je primeniti i antibiotik.

Ako još uvek niste probali, preporučujemo vam da probate i odličan homeoptaski lek "Cinabbsin".

Cinnabsin je dao odlične rezultate kod akutnih upala sinusa u vidu dekongestije, oslobađanja pritiska i otklanjanja glavobolje naročito u frontalnom delu.

Posebno je efikasan kod hroničnih oblika, jer stimulacijom imunog sistema dovodi do jačanja organizma i smanjuje broj recidiva u toku godine.

Našao je primenu i kod andenoidne hiperplazije, i tegoba koje pacijenti imaju sa disanjem (zbog zapušenog nosa, disanja na usta, hrkanja u snu).

Kako se inhalira ?

Udisanjem vruće pare, naparivanjem nosa, obraza i čela. Vrela para čak i od obične vode, vrlo blagotvorno deluje na sinuse i može poslužiti za odčepljivanje nosa. Ako u običnu vodu ubacite prstohvat bosiljka, imaćete pred sobom  već vrlo dobar lek za sinuse. Bosiljak je od davnina poznat po svojim lekovitim osobinama ali je za sinuse prava stvar. Naravno, inhalaciju primenjujte samo uveče, pre spavanja jer ako ste se inhalirali, vrlo je opasno da izađete vani na čistom vazduhu - 100% ste otvoreni prehladi. Ako nemate bosiljak, u šerpu od 1 l prilikom kuvanja ubacite 1 kašiku kuhinjske soli. To će biti dovoljno da vaše tegobe budu ublažene.

Obloge za sinuse

Sinusi vole tople obloge, naročito obloge od bosiljka ili kuhinjske soli. U ovu vodu koju smo pripremili za inhalaciju, slobodnu umočite jednu krpu ili čarapu napunjenu vatom. Blago toplu (ne vrelu) oblogu stavite preko čela i deo nosa da stoji neko vreme pre spavanja a nakon inhalacije. Videćete efekat kako će vam biti lakše, nećete osećati pritisak u glavi itd.

Konačno i isproban prirodni lek za sinuse

Jednostavno ovo ne može škoditi ali može mnogo pomoći. Čak i tamo gde sve gore navedene metode nisu dale rezultat, ovo će uroditi plodom.

Kapi za nos pravimo sami na sledeći način:

1. Maslinovo ulje 1 kašika

2. Med (borov) 1 kašika

3. Komova rakija (komovica) 1 kašika

4. Fiziološki rastvor 1 kašičica

Znači, osim fiziološkog rastvora, odnos za maslinovo ulje, med i rakiju je 1:1:1. Na kraju se dodaje fiziološki rastvor vrlo malo kako bi razblažio komovu rakiju a i zato što blagotvorno deluje na sinuse. Ovo sve lepo promućkati u neku kapaljku kao što je bočica za kapi za nos. Uvek pre upotrebe dobro promućkati bočicu.

Terapija: 1 ujutro i 1 uveče nakapati po par kapi u svaku nozdrvu.

U ležećem položaju ste, i glava vam mora biti lepo zabačena kako bi kapi sišle što dublje i prodrle u sve šupljine sinusa. Zato slobodno ušmrknite na obe nozdrve ove kapi. Osetićete blago peckanje zbog komove rakije (ništa strašno). Onda sledi efekat. Počećete da gutate slatkasu sluz koja se cedi iz sinusa zajedno sa kapima. Lep je osećaj, i slobodno gutajte. Posle 2-3 minuta se uspravite polako i popijte čašu vode.

Uveče nakon što to isto učinite sa kapima, potrebno je da uradite još nešto. Sada je na redu ren. Ren je odličan za sinuse ali ovog puta nećemo se inhalirati njime već ćemo ga koristiti kao oblogu. Kako ?

Preko čela, gde se završava nosna kost, levo i desno iznad obrva, namažite bilo koju kremu za lice. U običnu plastičnu pvc kesu ubacite 2 kašike rena. Može to biti i sveže narendan ren ali vam savetujem ren sa sirćetom iz teglice. Uvijte u kesu i spljeskajte je pa stavite ravnomerno preko dela čela kako sam opisao. Ren nesem biti hladan (iz frižidera) već na sobnoj temperaturi. Osetićete prvo peckanje a onda i jače pečenje preko čela. Bez brige, držite oblogu oko pola sata. To je sve. Spremni ste za spavanje.

U toku noći možete osetiti i blagu glavobolju, ako su vaši sinusi baš začepljeni. Bol je dobar znak da ćete u naredna 3-4 dana ovakvom terapijom očistiti sve iz sinusa a njih smiriti i zalečiti.

To je sve.

Vaše iskustvo, ako ste probali ovaj recept, ilibilo šta od navedenog,  možete ostaviti ovde u komentarima.

Dodatni saveti

Sinusima je potreban vlažan vazduh. Suvi vazduh ih iritira i ponovo imamo problem sa začepljivanjem nosa. Suvi vazduh doprinosi upalama pa prostorije u kojima živite držite prijatno vlažnim. Izbegavajte vožnju tramvajem i gradski prevoz u periodu kada virusi i bakterije haraju vani. Jačajte svoj imunitet tako što ćete koristiti dosta C vitamina, kapi propolisa sa ehinaceom i bokvicom. Pijte tople čajeve (zeleni čaj, menta, žalfija). Postoje i kombinacije čajeva sa borovim iglicama, divljim origanom, bosiljkom koji su takođe jako efikasni. Za razbijanje žilavog sekreta u nosu koristite tinkturu Vranilovke. Tinktura Vranilove trave je odličan prirodni lek.

Napomena: Ovo su samo lična iskustva sa sinusima. Pre bilo kakvog pokušaja lečenja i terapije, posavetujte se sa svojim lekarom. Nemojte nikada ništa na svoju ruku uraditi na osnovu čitanja predloga i saveta sa interneta. Ne odgovaramo za bilo kakve komplikacije nastale zbog pogrešne primene preparata koji imaju ili nemaju upustvo za korišćenje.

od (100 poena)
+1
lekzasinuse.com je sajt gde mozete videti melem za sinuse u vidu stapica na biljnoj bazi, pomaze osobama sa hronicnom upalom sinusa,devijacijom,cestim prehladama...
od

Kad prodje ta kijavica jer ste se verovatno nahladili malo (spavanje bez carsava, ispod klime, dugo ostajanje novu vani, reakcija na novu klimu itd), sigurno ce vasim sinusima biti bolje zbog morske vode, a i trebate da nastavite kada se vratite kuci da povremeno ovlazite nosnu sluznicu morskom vodom kako bi sinusi uhvatili ritam ... jos se u svetu niko nije pozalio da mu je more i morska voda smetala ... pa zamislite kada roditelji vec sa mesec i po dana vode decu na more i buckaju ih ... laugh

od
Probao sam sinusan kapi,iznenadjen sam,deluju jako,kao prave kapi za nos,u roku od par min.otcepljuju zacepljen nos! medjutim pise da se koriste dve nedelje,ne vise,zasto?nemam pojma,sastojci su srebrna voda i par etarskih ulja.
od
Da napišem i ja moje iskuatvo možda će nekome pomoći. Sinusan sprej preporučujem ali svakako treba pustiti da se nos sam izbori sa začepljenjem. Ako zapupenost predugo traje (više od nekoliko nedelja) moja preporuka je da se počne sa prskanjem samo u jednu nozdrvu sledećih 7 -10 dana. Druga će biti zapušena ali iz mog iskustva posle 7 dana ćete prodisati na tu i onda prestanite sa sprejem. Posle još 7 dana i druga će prodisati. Ja sam bio navučen na Operil 6 meseci i tako sam se skinuo. Naravno i posle otpušenja uredno održavajte higijenu nosa fiziološkim i drugim prirodnim preparatima i oblogama da se sluznica što pre oporavi. Pozdrav
od

Septoplastika se nudi kao rešenje za problem sa sinusima. Mada, ne bih baš rekao da je vrhunski lekar za sinuse u pravu. Sumnjam u njegovu dijagnozu jer mi je prepisao antibiotik i sprej za nos mesec dana pa kontrola a predlog je plastična operacija nosa u vidu ispravljanja devijacije. Intervencija septoplastike za sinuse košta 1200 eur. Cena septoplastike je tu negde kod nekoliko privatnih klinika manje više ista cena. Neću da komentarišem dalje ali nije mi jasno zašto su se lekari iz državne bolnice prodali i sada navlače narod na privatno da ga oderu ? Gde ide ova Srbija ? Zašto se toliko skupo naplaćuje nešto što je recimo u moje vreme bilo besplatno i vojnici su rešavali problem sa devijacijom nosa brzo uz poštedu od 7-14 dana ?

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

20 odgovora

0 ocene
od

Da li ste imali iskustvo sa koronom i da li Covid-19 ima simptome koje ima akutni sinuzitis ? Zapravo, da li ako imam akutni sinuzitis i imam povišenu temperaturu, kijanje i sekret iz nosa moram u kovid ambulantu na testiranje ? Obzirom da sam išao privatno na pregled jer u državnom domu zdravlja kada spomenem simptome odmah me šalju dalje u covid ... ne znam da li je to pravilo ? Pitam se inače, čemu služi onda Dom zdravlja Zvezdara ako lekari tamo pregledaju samo zanoktice  ?

od (14.6k poena)
Očigledno je pravilo da svako ko ima bar jedan od simptoma zaraze korona virusom mora u kovid ambulantu. Puno ljudi je kroz kontakt postavljalo pitanje gde da se testiraju, da li se čeka na rezultat testa i kako da zaobiđu testiranje ako recimo znaju već da imaju problem koji nije povezan sa covid-19.

Uglavnom zaposleni zbog posla moraju imati neki papir da su negativni ili pozitivni na koronu ili izveštaj lekara specijaliste, pa zatim otvoreno bolovanje zbog toga i toga. Nastaje panika onda kada ne možete doći do svog izabranog lekara i onda vas odmah šalju u korona ambulantu gde realno postoji rizik da se zarazite od onih koji čekaju ispred i kijaju i kašlju oko vas. Sistem je takav da ste prepušteni sami sebi i ako imate blage simptome, poput crvenog grla koje grebucka, bez temperature, sami na svoju ruku lečite sebe jer niste u mogućnosti da ostvarite pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji. Verovatno je to samo posledica trenutnog stanja jer je ceo zdravstveni sistem kao na klackalici a mi zajedno sa njime ...

Obzirom da ova tema nema veze sa koronom a i pitali ste u vezi sinusa, nećemo prebaciti vaše pitanje ali ako želite, molimo vas da ga sami prebacite u kategoriju zdravstvo/problemi. Otvorićemo i posebnu temu u vidu ankete "Da li ste preležali koronu i kako" ? Svako dobro.
0 ocene
od
Moje iskustvo se poklapa sa većinom vaših. Moji sunusi najgore bole leti kada koristim klimu a autu i na poslu. Klima je smrt za sinuse! Takodje, kad se preznojim i ako me uhvati vetar, eto prehlade, sinusi počnu da pulsiraju i peku, krene zeleni sekret ujutru da me davi i vrlo često moram da pijem antibiotik jer temperatura zbog sinusa je nesnosna. Boli celo telo, vrat, ramena, grudi, plećke, ruke, noge … sve se zivo upali.
0 ocene
od
Mnogi misle da sinusima škodi morska voda što nije tačno. Po povratku s mora, uvek imam problem sa sinusima jer je to normalno. Topaoi vlažan vazduh pored mora imponuje gornjim disajnim putevima i taman se organizam navikne, posle 10-ak dana se vratimo u srbiju koja je prezagadjena i gde je suv i hladniji vazduh. To ne vole sinusi i zato se javlja kijavica, curenje iz nosa, glavobolja, krv u slini, otežano disanje kroz nos, bol u vratu, umor … itd. Treba što duže i što više koristiti blagodeti mora gde god da ste, a što slanija voda (jonsko more) je bolja kao pomoćni lek za sinuse.
0 ocene
od


Deblokator sinusa je laž i nemojte da nasedate na neke Jugoslovenske kapi niti na bilo šta vam nudi nekakva holistička medicina ... pazite se prevara, čuvajte svoje  sinuse i mozak u glavi. Srećno!

0 ocene
od
JAPANSKO ULJE.  SMKAO PO 3, 4  PUTA NA. DAN.  I. SVE. SE. JE. OCISTILO. U. ROKU. OD. PAR. DANA. POZDRAV. SVIMA ....
od

Japansko ulje je u stvari eterično ulje divlje nane … i teško da može da izleči sinuse. Može da pomogne ako sinusi nisu hronično pod upalom. Akutni sinuzitis neće reagovati na ovo ulje, barem je moje lično iskustvo takvo. Cena japanskog ulja je visoka a  evo i gde se može kupiti:

https://asso.rs/shop/japansko-ulje/

Popularna iskustva


Šta znači iskustvo ? Dobro došli na sajt" Iskustva". Naš forum svakodnevno objavljuje nova online iskustva. Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Korisničko iskustvo treba da se podeli sa svima online !
...