menu search
brightness_auto
more_vert

Šta su nosni (paranazalni) sinusi ?

Sinusi (paranazalni sinusi) su prostori u kostima lica i lobanje i u normalnim okolnostima su ispunjeni vazduhom. Čovek ima pet parnih sinusa koji preko svojih otvora, promera od dva do pet milimetara, "komuniciraju" sa nosnim šupljinama i posredno sa spoljašnjom sredinom. Prvi par smešten je u telu gornje vilice, sledeća dva para, prednji i zadnji sitasti sinusi, postavljeni su između oka i nosa. U sredini glave, u klinastoj kosti, smešteni su klinasti sinusi, dok su čeoni smešteni u čeonoj kosti. Da bi sinusi bili zdravi, najvažniji su stalna ventilacija i drenaža. U čeonoj kosti nalaze se dva sinusa, dok su najveći sinusi smešteni u gornjoviličnim kostima. Nešto manji sinusi se nalaze iznad i na bočnim stranama nosne duplje.   izvor:novosti.rs

INSTALACIJA WINDOWSA

Funkcija sinusa kod čoveka nije do kraja istražena niti precizno objašnjena. Sigurno je jedino da se upala (zapaljenje) sinusa javlja usled gripa, kijavice ili neke druge zarazne bolesti. Tada čovek oseća bol na licu, predelu čela i očiju. Zapaljeni sinusi su tada aktivni i formiraju sluz, sekret (sline), koje konstantno cure iz nosa. Sinusi mogu postati veoma ozbiljna bolest ako se ne leče pravilno i odmah. Takođe mogu biti uzročnik pojave i drugih bolesti.

Pročitajte još i Hrkanje u snu - zašto hrčemo ?

Preporuka sprej protiv hrkanja Asonor sprej

Poštovani, obzirom da imam hroničnu upalu sinusa koju su mi lekari otkrili na regrutaciji davnih 90-ih, rešio sam da moja iskustva podelim sa vama. Evo, proleće je, vreme je varljivo, stalne promene temperature (čas toplo, čas hladno), veoma negativno utiču na sinuse i disajne organe. Simptomi kod osoba koje pate od sinusa su najčešće curenje iz nosa, suze u očima, začepljen nos, glavobolja i hrkanje noću. 

Naime, od tada pa do danas sam sam svoj lekar i zalečim sinuse uspešno. Pitate se sigurno a kako ih onda nisam izlečio ? Pa, odgovor leži u tome što se sinusi vraćaju posle doređenog vremena. Nije ih moguće potpuno izlečiti već samo zalečiti. U onaj deo i priču o operaciji sinusa neću da zalazim. Takođe, sinusi zahtevaju određeni tretman, vlažan vazduh, adekvatne uslove. U vremenu u kome živimo, pogotovu u urbanim sredinama, izloženi smo različitim virusima, bakterijama, alergijama i sl. Zbog svega toga, sinusi su non-stop na udaru.

Trudio sam se da prirodnim putem smirim sinuse, a potom i održim maksimalno dugo njihov mir. Idemo redom.

SINUSI SE LEČE DUGO

Ne postoji lek koji će hroničnu upalu sinusa izlečiti brzo i 100%. Lečenje sinusa traje u zavisnosti od mnogo faktora. Sinusi se leče lekovima, aroma terapijama, oblogama, čajevima .. itd. Trebalo bi najpre konsultovati lekara otorinolaringologa koji će utvrditi u kom se stanju nalaze vaši sinusi.

Zašto se nos začepi, zapuši i ne mogu da dišem ?

Kada se začepi nosni prolaz (nosna šupljina) imamo osećaj da je nos začepljen (zapušen). Uzrok začepljenom nosu može biti alergija, prehlada, upala sinusa, reakcije na određene lekove  ili neki drugi uzrok (polipi ... itd). Ako ne mogu da dišem, odmah moram reagovati sa kapima za nos ili neki sprej za nos da se nos otpuši.

Kako da se nos odčepi ?

Zapušen odnosno začepljen nos je potrebno pravilno tretirati odgovarajućim rastvorom kako bi se isti otpušio-otčepio.

1. Kapi za nos - Prvo što svima padne na pamet jeste odlazak u apoteku i kupovina kapi za nos (Nafazol, Adrianol i dr). Savetujem vam da kapi za nos (ako baš morate) koristite najviše dva dana. Ako trećeg dana nema poboljšanja, promena terapije je obavezna. Pazite da se ne navučete na kapi za nos misleći da vam pomažu. One pomažu, ali samo trenutno i dugotrajna upotreba može da ošteti sluznicu vaše nosne šupljine i time pogorša stanje sa sinisuma. U poslednje vreme se dosta reklamira Olynth sprej za nos a ljudi kažu da pomaže.

2. Sprej rastvor za nos - Srebrna Kap (Sinusan). Odličan sprej koji će vam mnogo pomoći da se rešite akutne ali i hronične upale sinusa. Sinusan je u stvari kombinacija Koloidnog srebra (moćni pririodni antibiotik), demineralizovana voda, ekstrakt bršljana, etarska ulja mente, žalfije i timijana. Sprej se našprica u svaku nozdrvu i ušmrkne 3 - 4 puta dnevno. Verujte da bolje rešenje do sada nisam našao za sinuse i začepljen nos. Sa sobom stalno nosim u džepu bočicu Sinusana. Međutim, i ovde budite oprezni i ne preterujte sa sprejevima. Više se oslonite na inhalaciju i ispiranje nosne šupljine zdravom tečnošću. Preporučujem vam da probate Sinusan.

3. Morska voda u spreju - Physiomer Hypertonic - Ako vam to lekar prepiše, možete probati ovaj rastvor čiste morske vode kao preventivu i zgodnu zamenu odnosno alternativu za kapi za nos. Međutim, lako možete oštetiti sluznicu ovakvim rastvorima. Svi ti rastvori koji na pakovanju imaju morske talase su marketinški trik i više odmažu nego što pomažu kod lečenja. Lično, Fiziomer hipertonik pomaže i vrlo sam zadovoljan. Marisol spej za nos, izotiničan je slabiji rastvor ali postoji i hipertoničan sa većim sadržajem soli i deluje dobro na nosnu šupljinu. Postoji i sprej nisita kao i Nasic, sa pantenolom ... pa se posavetujte sa farmaceutom.

4. Fiziološki rastvor (infuzija) - Umesto svih navedenih rastvora, kupite u apoteci čist fiziološki rastvor (infuzija) koji košta oko 100 rsd i time ispirajte nosnu šupljinu. Lakše će vam biti ako u fiziološki rastvor kapnete par kapi rastvora pantenola. Pantenol blagotvorno deluje na sluznicu, obnavlja je i tako sprečava lako širenje bakterija. Efekat tretiranja nosne šupljine fiziološkim rastvorom je i više nego doličan. Ja lično imam jednu malu bočicu u koju sipam 2 puna šprica infuzije i u nju ubacim 2 kapi rastvora pantenola. To mi je glavno sredstvo za održavanje nosne šupljine. Koristim 3-4 puta dnevno, po potrebi i sasvim sam zadovoljan.

4. Inhalacija - Inhaliranje je obavezno ako imate problem sa sinusima i/ili začepljenim nosom. Ništa vam neće tako brzo i uspešno olakšati muke sa začepljenim nosom, curenjem iz nosa i glavoboljom kao inhaliranje. Postoje razni recepti koji se mogu pronaći u knjigama travara  i na internetu ali vrlo mali broj tih recepata zaista ima efekat na hroničnu upalu sinusa. Sve sam isprobao  i zato slobodno mogu iznesem moje iskustvo, pa možda od njega neko bude imao koristi.

5. Tablete - Rinasek i Defrinol se kod nas najčešće prepisuju od strane lekara. Rinasek sadrži aktivne supstance triprolidin i pseudoefedrin. Triprolidin pripada grupi lekova pod nazivom antihistaminici. Antihistaminici se koriste za lečenje alergije i smanjuju simptome alergije, kao što je kijanje, sekrecija iz nosa i suzenje očiju. Pseudoefedrin pripada grupi lekova pod nazivom adrenomimetici, sužava krvne sudove u sluzokoži nosa i na taj način dovodi do smanjenja otoka sluzokože nosa i povećanja nazalne prohodnosti.

Lek Rinasek se upotrebljava za:
-  Alergijski rinitis (zapaljenje sluzokože nosa izazvano alergijom)
-  Vazomotomi rinitis (zapaljenje sluzokože nosa nealergijske prirode)
-  Prehladu (kijavicu)

S druge strane, DEFRINOL otklanja vodeće simptome inflamacije gornjeg respiratornog trakta: kongestiju, rinoreju, povišenu temperaturu i bol. U slučaju bakterijske infekcije neophodno je primeniti i antibiotik.

Ako još uvek niste probali, preporučujemo vam da probate i odličan homeoptaski lek "Cinabbsin".

Cinnabsin je dao odlične rezultate kod akutnih upala sinusa u vidu dekongestije, oslobađanja pritiska i otklanjanja glavobolje naročito u frontalnom delu.

Posebno je efikasan kod hroničnih oblika, jer stimulacijom imunog sistema dovodi do jačanja organizma i smanjuje broj recidiva u toku godine.

Našao je primenu i kod andenoidne hiperplazije, i tegoba koje pacijenti imaju sa disanjem (zbog zapušenog nosa, disanja na usta, hrkanja u snu).

Kako se inhalira ?

Udisanjem vruće pare, naparivanjem nosa, obraza i čela. Vrela para čak i od obične vode, vrlo blagotvorno deluje na sinuse i može poslužiti za odčepljivanje nosa. Ako u običnu vodu ubacite prstohvat bosiljka, imaćete pred sobom  već vrlo dobar lek za sinuse. Bosiljak je od davnina poznat po svojim lekovitim osobinama ali je za sinuse prava stvar. Naravno, inhalaciju primenjujte samo uveče, pre spavanja jer ako ste se inhalirali, vrlo je opasno da izađete vani na čistom vazduhu - 100% ste otvoreni prehladi. Ako nemate bosiljak, u šerpu od 1 l prilikom kuvanja ubacite 1 kašiku kuhinjske soli. To će biti dovoljno da vaše tegobe budu ublažene.

Obloge za sinuse

Sinusi vole tople obloge, naročito obloge od bosiljka ili kuhinjske soli. U ovu vodu koju smo pripremili za inhalaciju, slobodnu umočite jednu krpu ili čarapu napunjenu vatom. Blago toplu (ne vrelu) oblogu stavite preko čela i deo nosa da stoji neko vreme pre spavanja a nakon inhalacije. Videćete efekat kako će vam biti lakše, nećete osećati pritisak u glavi itd.

Konačno i isproban prirodni lek za sinuse

Jednostavno ovo ne može škoditi ali može mnogo pomoći. Čak i tamo gde sve gore navedene metode nisu dale rezultat, ovo će uroditi plodom.

Kapi za nos pravimo sami na sledeći način:

1. Maslinovo ulje 1 kašika

2. Med (borov) 1 kašika

3. Komova rakija (komovica) 1 kašika

4. Fiziološki rastvor 1 kašičica

Znači, osim fiziološkog rastvora, odnos za maslinovo ulje, med i rakiju je 1:1:1. Na kraju se dodaje fiziološki rastvor vrlo malo kako bi razblažio komovu rakiju a i zato što blagotvorno deluje na sinuse. Ovo sve lepo promućkati u neku kapaljku kao što je bočica za kapi za nos. Uvek pre upotrebe dobro promućkati bočicu.

Terapija: 1 ujutro i 1 uveče nakapati po par kapi u svaku nozdrvu.

U ležećem položaju ste, i glava vam mora biti lepo zabačena kako bi kapi sišle što dublje i prodrle u sve šupljine sinusa. Zato slobodno ušmrknite na obe nozdrve ove kapi. Osetićete blago peckanje zbog komove rakije (ništa strašno). Onda sledi efekat. Počećete da gutate slatkasu sluz koja se cedi iz sinusa zajedno sa kapima. Lep je osećaj, i slobodno gutajte. Posle 2-3 minuta se uspravite polako i popijte čašu vode.

Uveče nakon što to isto učinite sa kapima, potrebno je da uradite još nešto. Sada je na redu ren. Ren je odličan za sinuse ali ovog puta nećemo se inhalirati njime već ćemo ga koristiti kao oblogu. Kako ?

Preko čela, gde se završava nosna kost, levo i desno iznad obrva, namažite bilo koju kremu za lice. U običnu plastičnu pvc kesu ubacite 2 kašike rena. Može to biti i sveže narendan ren ali vam savetujem ren sa sirćetom iz teglice. Uvijte u kesu i spljeskajte je pa stavite ravnomerno preko dela čela kako sam opisao. Ren nesem biti hladan (iz frižidera) već na sobnoj temperaturi. Osetićete prvo peckanje a onda i jače pečenje preko čela. Bez brige, držite oblogu oko pola sata. To je sve. Spremni ste za spavanje.

U toku noći možete osetiti i blagu glavobolju, ako su vaši sinusi baš začepljeni. Bol je dobar znak da ćete u naredna 3-4 dana ovakvom terapijom očistiti sve iz sinusa a njih smiriti i zalečiti.

To je sve.

Vaše iskustvo, ako ste probali ovaj recept, ilibilo šta od navedenog,  možete ostaviti ovde u komentarima.

Dodatni saveti

Sinusima je potreban vlažan vazduh. Suvi vazduh ih iritira i ponovo imamo problem sa začepljivanjem nosa. Suvi vazduh doprinosi upalama pa prostorije u kojima živite držite prijatno vlažnim. Izbegavajte vožnju tramvajem i gradski prevoz u periodu kada virusi i bakterije haraju vani. Jačajte svoj imunitet tako što ćete koristiti dosta C vitamina, kapi propolisa sa ehinaceom i bokvicom. Pijte tople čajeve (zeleni čaj, menta, žalfija). Postoje i kombinacije čajeva sa borovim iglicama, divljim origanom, bosiljkom koji su takođe jako efikasni. Za razbijanje žilavog sekreta u nosu koristite tinkturu Vranilovke. Tinktura Vranilove trave je odličan prirodni lek.

Napomena: Ovo su samo lična iskustva sa sinusima. Pre bilo kakvog pokušaja lečenja i terapije, posavetujte se sa svojim lekarom. Nemojte nikada ništa na svoju ruku uraditi na osnovu čitanja predloga i saveta sa interneta. Ne odgovaramo za bilo kakve komplikacije nastale zbog pogrešne primene preparata koji imaju ili nemaju upustvo za korišćenje.

thumb_up_off_alt 3 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
lekzasinuse.com je sajt gde mozete videti melem za sinuse u vidu stapica na biljnoj bazi, pomaze osobama sa hronicnom upalom sinusa,devijacijom,cestim prehladama...
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Kad prodje ta kijavica jer ste se verovatno nahladili malo (spavanje bez carsava, ispod klime, dugo ostajanje novu vani, reakcija na novu klimu itd), sigurno ce vasim sinusima biti bolje zbog morske vode, a i trebate da nastavite kada se vratite kuci da povremeno ovlazite nosnu sluznicu morskom vodom kako bi sinusi uhvatili ritam ... jos se u svetu niko nije pozalio da mu je more i morska voda smetala ... pa zamislite kada roditelji vec sa mesec i po dana vode decu na more i buckaju ih ... laugh

thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Probao sam sinusan kapi,iznenadjen sam,deluju jako,kao prave kapi za nos,u roku od par min.otcepljuju zacepljen nos! medjutim pise da se koriste dve nedelje,ne vise,zasto?nemam pojma,sastojci su srebrna voda i par etarskih ulja.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Da napišem i ja moje iskuatvo možda će nekome pomoći. Sinusan sprej preporučujem ali svakako treba pustiti da se nos sam izbori sa začepljenjem. Ako zapupenost predugo traje (više od nekoliko nedelja) moja preporuka je da se počne sa prskanjem samo u jednu nozdrvu sledećih 7 -10 dana. Druga će biti zapušena ali iz mog iskustva posle 7 dana ćete prodisati na tu i onda prestanite sa sprejem. Posle još 7 dana i druga će prodisati. Ja sam bio navučen na Operil 6 meseci i tako sam se skinuo. Naravno i posle otpušenja uredno održavajte higijenu nosa fiziološkim i drugim prirodnim preparatima i oblogama da se sluznica što pre oporavi. Pozdrav
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Septoplastika se nudi kao rešenje za problem sa sinusima. Mada, ne bih baš rekao da je vrhunski lekar za sinuse u pravu. Sumnjam u njegovu dijagnozu jer mi je prepisao antibiotik i sprej za nos mesec dana pa kontrola a predlog je plastična operacija nosa u vidu ispravljanja devijacije. Intervencija septoplastike za sinuse košta 1200 eur. Cena septoplastike je tu negde kod nekoliko privatnih klinika manje više ista cena. Neću da komentarišem dalje ali nije mi jasno zašto su se lekari iz državne bolnice prodali i sada navlače narod na privatno da ga oderu ? Gde ide ova Srbija ? Zašto se toliko skupo naplaćuje nešto što je recimo u moje vreme bilo besplatno i vojnici su rešavali problem sa devijacijom nosa brzo uz poštedu od 7-14 dana ?

thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

20 odgovora

more_vert
Sinusi imaju svoj period kada počnu da divljaju, da smaraju i prave problem. To je obično jesen odnosno prelazak leto/jesen ili topla jesen/hladna zima. Uglavnom sinusi reaguju na hladnoću i vlagu pa je najbolje da preko čela kada je hladno ipak imate neku kapu, povez i slično. Takođe, nemojte se umivati hladnom vodom ujutru već toplijom. Nosite čarape čak i kada vam je u stanu toplo od grejanja. Utopljavajte kičmu kada spavate, ne otkrivajte se previše.

Inhalacija sinusa pomaže trenutno i to je sve. Lečenje je dugotrajan proces i trebalo bi da ipak posetite OTORINOLARINGOLOGA. Lekar će najbolje videti šta vas muči i šta da se preduzme kako bi ste uspešno lečili sinuse.

Pomenute terapije gore su sasvim ok i ne škode, detaljno sam čitala sve ... valja ih primeniti jer će nekome zaista puno pomoći. Kao homeopata koji poznaje problematiku sa sinusima kod dece i odraslih odlučila sam da napišem ovaj kratak komentar. Nemojte misliti da su sinusi bezopasni. Veliki i konstatni pritisak stvaraju u glavi pa je u najmanju ruku raspoloženje nikakvo kod osoba sa povećanim lučenjem sekreta iz nosa. Neugodnost i sve ostale simptome je najbolje lečiti temeljno i u dogovoru sa doktorom koji će vas detaljno pregledati. S druge strane, probajte i homeopatsko lečenje sinusa i vidite razliku. Ne boli, ne košta puno a efekat može zaista biti odličan.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
U kom omjeru koristite fizioloski rastvor i pantenol?
Kako tacno ispirate nos? U lezecem polozaju ili u uspravnom samo spricate rastvor u nosnice?
Pozdrav!
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Probala sam gore navedene kapi sa maslinovim uljem i komovicom i mislim da su zaista delotvorne, mada jako peku kad se stavljaju. Zanima me koliko dugo (koliko dana u kontinuitetu) smem da ih stavljam. Ako neko zna, molim odgovor.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Zdravo Natasa. Verovatno niste zaboravili da dodate malo borovog meda u taj rastvor jer on umanjuje peckanje. Što se tiče vremena tretiranja sinusa rastvorom, to je individualno i zavisi od toga da li dugo vremena imate upaljene sinuse ili je samo aktuan napad u pitanju. Oko 2 sedmice je sasvim dovoljno da se kompletno očiste sinusi i upala lokalizuje i izleči. Meni sada posle gore pomenutog tretmana pomaže brufen ili aspirin sa C vitaminom uveče pred spavanje (samo onda kada osetim da me je promaja drmnula ili sam nazebo ...). Generalno je maslinovo ulje (posebno grčko Kreta veoma lekovito). Pozz
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Najviše 7 dana pa pauza 7 dana i još jednom 7 dana. Ako rastvor peče razblažite ga čistom destilovanom vodom.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Ja bih u ovu muckalicu sa medom rakijom i uljem, umesto maslinovog, stavila kantarionovo domace ulje. Sta mislite? Inace koristila sam cinapsin I OK je  Ali I nista posebno ujedno. Najbolje mi je kad se parim.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Ja stavljam I crvenu konjsku mast. Mada, prvi put sam stavila previse, to je bila nocna mora, jer pece nenormalno. Medjutim, sada uzmem mast I stavim u bas, bas tankom sloju, ako nista ne osecam onda dodam jos malo. Samo je bitno da stavljate npr drskom od kasicice, jer su u suprotnom I ruke ljute  Tako da, samo bed preterivanja
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Super su recepti I provereno deluju,ja sam probala kapi I odlicne su,to moze I preventivno zimi da se koristi jer pomazu bas u ciscenju sinusa.Hvala!
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert

Kod mene su sinusi dugo vremena u problemu. Čim nazebem ili kad zahladi u ovo doba godine meni sline prave problem do te mere da ne mogu disati na nos uopšte. Dakle, nos mi je zapušen 100%. E sad, jedino brzo rešenje mi je Olynth sprej za nos. Ušprica se po jednom u svaku nozdrvu i posle par sekundi se nos odmah odčepi. Što je još važnije, tokom celog dana se više ne stvaraju sline i ne zapušuje se nos. Mislim da bi ste trebali da probate ovaj sprej.

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
meni je doktor prepisao lek momensa 50 i 2 meseca da se sprica u jednu i drugu nozdrvu
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Samo vlažiti nosnu sluznicu fiziološkim rastvorom, kao kod bebe i posle nekog vremena će se sinusi povući. Ako su vaši sinusi baš uporni pa ne možete da dišete na nos, možete u tom fiziološkom rastvoru dodati par kapi spreja Nasic za nos. Obzirom da se upotreba takvih sprejeva ne preporučuje duže od par dana, na ovaj način ćete uspeti da sinuse držite pod kontrolom duže vremena. Naravno, ovo je moje lično iskustvo i meni pomaže što ne znači da ne trebate da konsultujete pulmologa ili orl doktora zbog problema sa sinusima.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert

Fiziomer za bebe (baby spray) pomaže kada sinusi nisu preterano začepljeni. To je jak slani rastvor koji razbija sekret u nosu i možda će vam pomoći i pumpica za izvlačenje slina. Ja sam nabavio od Prizme nazalni aspirator Comfort +  i mogu vam reći da je odlična pumpica za nos a mogu je koristiti i bebe, deca i mi odrasli.

thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
javite se za kapi za sinuse ,, rješava 100% , kapizasinuse@gmail.com

facebook  kapi za sinuse Medon
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Nikada nisam bio siguran da imam problema sa sinusima, iako ne disem "punim plucima". Naime, uvek mi je jedna nozdrava manje ili vise zatvorena. Imam devijaciju, ali naizmenicno su zatvorene nozdrve, nije uvek zatvorena ona suzena. Ovog vikenda sam bio na moru, voda jeste bila prozirna i cista, nije hladna, taman za kupanje. Cuo sam da je dobro isprazniti nozdrve morskom vodom tako sto cete na jednu nozdrvu uvuci vodu, a na drugu je istersti napolje. Uradio sam tako na obe nozdrve. Posle par sati su poceli problemi sa zapuzenim nosem, kijanjem, konstantan bol/pritisak u sinusima, bol u grlu, svi su simptomi prehlade, osim sto nemam temperaturu, ali ovo je stvarno bzv stanje i traje vec 3 dana. Ja stvarno ne da li je moguce da sam sam sebi napravio ovoliki problem sa sinusima samo zbog "ispiranja" nozdrva morskom vodom...
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Sinusan sprej svakodnevno koristim već godinu i po dana i hvala mu što postoji ali mu je dejstvo nekih tri sata. Nekad malo kraće a nekad malo duže. Međutim, kad prođe dejstvo, čini mi se da je zapušenost još nepodnošljivija. Meni je nos hronično zapušen već dugo a sa ORL specijalistima imam jako loše iskustvo (jer su me lečili kao da imam tri života) tako da sad idem linijom manjeg otpora i umesto da opet odem kod lekara, non stop koristim sprej. Pre par godina su mi promašili i operaciju pa mi uopšte nije pomogla. Radili su mi septoplastiku sa mukotomijom. Sigurno je da bih opet morao pod nož (i čekić) ali mi se ne ide. Međutim, ono što me trenutno najviše brine je nos moje ćerke koja u junu puni 12. Kod nje vidim iste simptome kao kod sebe a i njoj u zadnjih 20 dana pomaže Sinusan pa se bojim da ima isti problem kao i ja. Bojim se da je nešto nasledno jer je i mojoj majci nos odnosno jedna nozdrva stalno zapušena ali ona to nije rešavala. Sve u svemu, mislim da je Sinusan dobar ali teško da će rešiti bilo čiji problem. Čini mi se da se i mom detetu posle prestanka dejstva još više zapušava nos. Mislim da ćemo oboje morati kod Radeta Kosanovića ili Šaranovića u KBC "Zvezdara". I Novak Vukoje dolazi u obzir. Izvinjavam se što sam malo nabacao ovaj tekst...
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Poštovani, da li je sprej za nos MOMENSA na bazi kortikosteroida ili ne i koliko se dugo može koristiti ? Vidim da mi pomaže jer mi je nos zapušen i imam sinuse koji su u ovom zimskom promenljivom periodu nezgodni za održavanje. Samo me zanima da li treba da napravim pauzu posle nekog vremena ili da uzmem još jednu bočicu ?
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Momensa sprej je kortikosteroid i ne sme se koristiti duže od 7 dana. Svakako morate da pitate svog ORL ili izabranog doktora u vezi upotrebe ovog spreja za nos. Ne treba se šaliti i na svoju ruku kupovati bilo kakav lek !
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Da li neko ima iskustva sa operacijom sinusa u KBC Zvezdara ? Čuo sam da se operacija sinusa tamo obavlja veoma uspešno i da se otklanja svaki problem sa sinusima. E sad, pošto sam u nedoumici da li da pristanem na operaciju sinusa koju mi je predložio ORL doktor još prošle godine, imam par pitanja:

Da li je operacija sinusa nezgodna u smislu bola ?

Koliki je period oporavka posle operacije ?

Da li se posle operacije sinusa nastavlja sa nekom terapijom ?

Hvala

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Postovani,

Prosle godine sam imao blokadu sinusa u obrzima,pukom srecom se nekako to povuklo bez operacije,mada je bilo skoro da je gotovo i da ne moze da se odblokira. Eto godinu dana od tada,uglavnom samo gutam sekret,ali nemam bolove. Od skoro sam imao neku kratku prehladu,i krenuo da slinim,evo i dan danas,vec dve nedelje,po malo,ali nos mi nije zapusen,ispirem to fizoloskim i marisolom,i otpusen je,ali idalje imam utisak kao da su se sinusi napunili. Pokusavam da okrecem glavu naopacke jer sam cuo da tad ako ima pritisak su puni sinusi,ali mozda je sve u podsvesti pa osecam kao pritisak,ali nos mi nije zapusen niti zablokiran,vrlo malo.

Da li vi mozete da mi date neki odgovor da li je moguce da su sinusi puni ili je to sve podsvest i strah od poslosti ?
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Kad ležim na boku recimo desnom onda se desna nozdrva zapuši a leva ne. I obrnuto. To je dokaz da sinusi reaguju itekako na pritisak
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Sinusi se ne leče antibiotikom. Ako vas muči sinuzitis onda je najbolje otići kod ORL doktora na pregled. Prirodno lečenje sinusa takodje retko kome pomaže.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

230 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
6 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
thumb_up_off_alt 3 like thumb_down_off_alt 0 dislike
14 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
...