Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Objavite svoje iskustvo ili razmenite iskustva sa svima online!
+2 ocene
23.1k pregleda

Svinjski ražnjići su odlični ako se naprave kako treba. Znam da odmah mislite kako vam je potrebno mnogo opreme za ovako nešto. Ne, ne treba vam roštilj i skara ako imate pećnicu ili rernu. Ražnjiće možete spremiti i u tiganju ili tepsiji.

 

 

Svinjski ražnjić na drveni štapić

 

 

Potrebno vam je pravo meso za ražnjiće ?  Veliki problem kod izbora nastaje kad ne znamo koje meso ide u ražnjiće. Međutim, prosto je. U mesari tražite svinjski kare. Ako nema, može i svinjski vrat ili svinjski but. Pri tom moramo znati sledeće: Meso svinjskog buta je nešto suvije pa je potrebna u startu jača vatra kako bi se pore mesa zatvorile i zadržale masnoću unutra. S druge strane, svinjski vrat je masniji pa je i pogodniji za pripremu u tepsiji - rerni gde ne možemo postići temperaturu kao na skari.

Sledeća bitna stvar je da samo lepo pažljivo isečete jednake kockice mesa. Najbitnija je debljina ražnjića koja treba biti negde oko 2 cm. Prva kockica mora biti ista kao poslednja kako bi se ražnjići jednako ispekli. Širina ražnjića ne igra bitnu ulogu.

 

  • POSTUPAK PRIPREME RAŽNJIĆA

 

  • 1. Iseckamo meso na kockice debljine 2  cm.
  • 2. Pripremimo marinadu u kojoj ćemo umočiti i 2 h u njoj držati ražnjiće.
  • Marinada se pravi ovako: U činiju izmešajte 2 kašičice belog luka u prahu, 1 kašiku soli, 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice ruzmarina, 1/2 kašičice peršuna,  1/2 kašičica bosiljka, 1/2 kašičica majčine dušice, 1/2 kašičice aleve paprike, ako imate pri ruci 1 kašiku slatkog čili sosa  i 3 kašike maslinovog ulja.
  • Ovom marinadom lepo obradite sve komadiće mesa i ostavite u toj marinadi meso da odstoji jedno 2 sata. Jednom bar okrenite i promešajte meso u posudi.
  • 3. Pripremite drvene štapiće, obrišite, namokrite i na njih sada navlačite ražnjiće.
  • 4. Najbolji efekat ima red ražnjića, red slanine (kao na slici) dole. Ovako ćete imati odličan ukus i miris. Slanina neka bude 3 puta tanja od ražnjića.
  • 5. Kada ste natakli sve na štapiće, pređite malo još jednom preko svega suncokretovim uljem.
  • 6. Stavite ražnjiće u tepsiju i pecite na 200 C oko 10 - 15 minuta, pa ih  okrenite na drugu stranu, prelijte ostatkom marinade iz činije i pecite još oko 15 - 20 minuta.
  • 7. Na oko ćete biti sigurni kada budu pečeni ražnjići. Možete i da probate ražnjić pre nego završite ceo postupak.

 

svinjski-raznjic-sa-slaninom

 

Primer ražnjića sa pečurkama, slaninom i krompirom

 

svinjski-ražnjić-mix-pečurke-slanina-krompir

 

Napomena: možda vam problem bude nastao kod začina, jer često nismo u prilici da sve imamo pri ruci. Odličan izbor za ovakve prilike jeste Provansalska mešavina začinskog bilja koja sadrži (jodirana morska so, ruzmarin, majčina dušica, peršun, paprika, bosiljak, čubar, estragon, kurkuma, rogač). Provansalska mešavina se može kupiti bilo gde a možete se informisati i na stranici proizvođača: Kotanyl Provansalska mešavina začina.

 

u Recepti od (470 poena)
izmenjeno od | 23.1k pregleda

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

+1 ocena
0 odgovora
+1 ocena
1 odgovor
0 ocene
0 odgovora
postavljeno Jul 7 u Recepti od DarioForbs (120 poena) | 13 pregleda
+2 ocene
0 odgovora
314 pitanja
827 odgovora
863 komentara
218 korisnika