Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Objavite svoje iskustvo ili razmenite iskustva sa svima online!
+1 ocena
8.1k pregleda

Drage moje, verovatno ste već isfrustrirane nestašicom leka Utrogestan ?

Već unazad mesec dana ovaj lek nije moguće naći u ni jednoj apoteci u Beogradu. Državne i privatne apoteke nemaju odgovor zašto nema Utrogestana ?

Ginekolozi kao zamenu za Utrogestan prepisuju opet neke alternative koje i nisu baš neka zamena, recimo "Krinone gel" ... Crinone gel, koji ima neke nuspojave.

Naravno, ja sam morala da kupim ovaj gel koji košta - 1 aplikacija oko 330 rsd. Dakle ako kupite 1 celu kutiju od 15 komada, trebaće vam 4950 rsd. To će vam biti dovoljno za 15 dana jer se ovaj gel unosi vaginalno i to svake večeri pred spavanje. 

Međutim, mene zanima da li će se ipak Utrogestan pojaviti u apotekama ?

Neko vreme se mogao naći Utrogestan od 200 mg (14 tableta) i pije se po 1 tableta na 8 sati. Međutim, Utrogestan od 100 mg ima 30 tableta i znači mora da se piju po 2 tablete na svakih 8 sati. To znači da  ako je cena kutije oko 650 rsd od 100 mg, za 15 dana trebaće nam 3 x 650 rsd = 1950 rsd.

Da li je po sredi namerna nestašica i onaj fazon - na crno ga neke apoteke uvoze iz EU i preprodaju po 1000 rsd, to sam čula u razgovorima čekajući u ambulanti. Neke apoteke koje sarađuju sa privatnim ginekolozima prave spiskove kako bi uvezle Utrogestan i prodale po čak 1000 rsd. Međutim, ja sam krenula sa skupljom i rizičnijom terapijom :(.

Kako mogu predstavnici ove države da pričaju da je potrebno popraviti natalitet i smanjiti belu kugu, kada evo, očigledno ne želi da omogući uvoz neophodnih lekova za održavanje trudnoće i lečenje trudnica ?

Cela ova priča možda liči na moj gnev, ali nije, već sam ja zaista u šoku, pogotovo što sam na VTO tretmanu gde se sve plaća jako skupo ovde u Srbiji i gde i pored "dranja" pacijenata od strane VT stručnjaka i apoteka, opet se naiđe na probel, ovaj ili onaj ... kako kad.

Kakvo je vaše iskustvo sa lekom Utrogestan ? Ima li nade da se pojavi uskoro u apotekama ?

u Apoteke od | 8.1k pregleda

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

0 ocene

Slađana, dobrodošli !

Pre svega, Utrogestan je neophodan lek jer ako se ne koristi može doći do pobačaja kod žena i komplikacija, pogotovo ako je u pitaju rizična trudnoća. Utrogestan ima svoju primenu odavno i do skoro se mogao kupiti od 200 mg i 100 mg. Zatim više nije bilo od 200 mg, što nije problem ali evo, unazad skoro 2 nedelje ga nema nigne. Ovde onde se mogla naći poneka kutija Utrogestana ali u nekoj zabačenoj apoteki sa malim prometom. Što se zamene tiče, Crinone gel nije zamena ali se u nedostatku Utrogestana može koristiti. Nuspojave koje se javljaju i na šta se najčešće pacijentkinje žale je malo čudan način upotrebe, a naročito što zahteva perfektnu higijenu. Obavezno proverite datum proizvodnje - rok trajanja Krinone gela. Ako je rok istekao nemojte nipošto koristiti gel !

Kao i Utrogestan, i ovaj gel je izgleda deficitaran pa se može naći u svega par apoteka u Beogradu - ne znamo zašto ?

Ima najave da će se Utrogestan pojaviti u svim državnim i privatnom apotekama već od 8. decembra 2014. Problem je navodno bio u licenci odnosno dozvoli za uvoz koja je istekla. Međutim, produžetak dozvole se mogao uraditi pravovremeno kako ne bi došlo do nestašice leka. Bilo kako bilo, o nastavku terapije porazgovarajte sa ginekologom jer možda možete prestati sa gelom i nastaviti terapiju Utrogestanom. To će vam ginekolog precizirati.

Pozdrav i samo hrabro i krajnje  opušteno !

od (13.4k poena)
0 ocene

Hvala vam puno za brzi odgovor. Upravo sam gledala na RTS-u insert o o leku Utrogestan, i kažu da će ga zaista biti. Rada, čuvena voditeljka čak nije ni umela da izgovori lek nego je rekla Utrageston :). Nema veze, žene znaju koji lek im treba. Ali, pitanje je da li će i kada, jer jednostavno više ne mogu verovati TV-u i svima koji vole da se slikaju i pričaju po default-u svakodnevno. Jednostavno kažu da je došlo da malih poteškoća u nabavci, ali nije strašno ... stabilizovaće se. Dok oni čekaju na potpisivanje papira, bebe u stomaku čekaju šta ? Ili recimo ako srčani bolesnik mora da uzme obavezni lek ili šta već ... nek se strpi još malo, još samo malo i biće ok. Ko preživi neka priča. Cirkus !

od
+1
Apoteka Laurus u Katanićevoj - bio je lek Utrogestan od 100 mg do skoro. Onda se vršio upis kako bi se nabavilo. Utrogestan od 200 mg nema i neće ga ni biti. Uostalom više se isplati ovaj od 100 mg jer ima 30 tableta. Inače, u ovoj apoteci ima i Krinone gel i sve ostalo potrebno za trudnice - održavanje trudnoće. Nemam iskustvo sa Krinone ali koleginica koristila i kaže da je ok. Pretražila sam ceo grad, čak ni apoteka Igor u Resavskoj ulici nema - kažu biće Utrogestan uskoro ali i dalje je problem u nekoj licenci. Ma haos i sramota ništa više.
0
Utrogestan mozete naci od 100 i 200 mg u katanicevoj i kosta 1000 rsd. Malo su preterali s cenom ali tako ce biti sve dok se ne uveze redovno. Vise se isplati utrogestan od 100 mg jer vam pokriva 5 dana. Daj boze da samo uvozu sto pre jer obo je dranje pacijenata.
0
Dozvoljen je konačno uvoz utrogestana. Pojavio se u svim apotekama. Čekalo se da se obavi registracija leka a onda i carina i uvoz. Ima ga u dovoljnoj količini - cena oko 650 rsd. Inače se utrogestan koristi za održavanje trudnoće i veoma je kvalitetan lek.
0
Utrogestan u Pragu (Češka) košta 155 kč, što je oko 6,5 eura. Ova cena je uz recept. Inace, iskustva sa utrogestanom su dobra i lekari u eu ga preporucuju skoro kao obavezan lek. Pozdrav!

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

0 ocene
2 odgovora
postavljeno Avg 13, 2017 u Sam svoj majstor od Parket market | 17.3k pregleda
+1 ocena
4 odgovora
314 pitanja
827 odgovora
863 komentara
218 korisnika