Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Objavite svoje iskustvo ili razmenite iskustva sa svima online!
+1 ocena
1.9k pregleda

Peršun je jedan od najboljih i najzdravijih začina koji se koristi u velikim količinama u kulinarstvu i uopšte kod pripreme hrane. Sećam se da je moja baba peršun iz bašte, onako svež kidala i stavljala samo u supu i nigde drugde. Da li je to bila posledica neznanja ili bojazni da je štetan ako se stavlja u svako jelo ne znam.

Još se u antička vremena znalo za peršun. Stari rimljani su verovali u magične moći peršuna i smatrali da grickanje lista peršuna poboljšava pamćenje i jača um Ipak, danas znamo da je peršun začin ali i moćna i lekovita biljka koju sve više koriste i nutricionisti jer podstiče mršavljenje. Takođe, peršun jako blagotvono deluje kod otklanjanja simptoma i lečenja bubrežnih bolesti. Urinarni problemi se peršunom uspešno otklanjaju. Bez obzira što se prednost daje uvinom čaju, peršun to radi mnogo brže i bolje.  

Ovde ću vam samo dati savet kako da uvek imate peršun kao začin jer poznato je da isti brzo svene i požuti ako se čuva u frižideru ili na otvorenom. Šteta je da se baci začin koji se veoma lako može sačuvati i koristiti po potrebi a i ne morate uvek kada vam zatreba trčati do pijace ili trgovine po peršun.

SVEŽ PERŠUN

 

Ako želite da imate svež peršun non stop, kupite par vezica peršuna, dobro ga operite ispod mlaza hladne vode i zatim dobro iscedite i osušite u krpi ili na ubrusu. Zatim peršun oštrim kuhinjskim nožem naseckajte sitno po želji. Najbolje ćete to postići ako peršun zajedno sa drškama par puta presavijete i napravite kuglicu koju dalje režete kao duvan. Kada ste popreko iseckali peršun, sada nožem pod 90 stepeni popreko krenite da sitnite listiće. Odprilike za 5 minuta može da sve bude lepo iseckano.

peršun svež začin

Kada ste lepo naseckali sve, odložite seckani peršun na neko parče čistog papira - najbolje na ubrusu. Ostavite preko noći da se osuši. Potrebno je oko 12h da bude potpuno suv i spreman za teglicu. Ubacite suvi seckani peršun u teglicu i koristite po potrebi.

 

Drugi način da imate svež peršun je da posle seckanja peršun ubacite u neku plastičnu posudicu i zamrznete u zamrzivaču. Po potrebi ćete uvek imati svež peršun. Moje iskustvo je bolje sa sušenim - suvim peršunom jer imam osećaj da ima lepšu aromu kada se doda jelu. 

Napomena: Pre seckanja nemojte odbacivati drščice peršuna jer i u njima puno lekovitih i korisnih sastojaka !

u Saveti od
izmenjeno | 1.9k pregleda

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

0 ocene
0 odgovora
+1 ocena
1 odgovor
postavljeno Avg 20, 2020 u Saveti od Stole992 (130 poena) | 148 pregleda
+1 ocena
2 odgovora
postavljeno Maj 24, 2019 u Saveti od Ana | 237 pregleda
+1 ocena
4 odgovora
postavljeno Mar 24, 2018 u Saveti od GameName (190 poena) | 4.0k pregleda
+1 ocena
1 odgovor
postavljeno Nov 23, 2017 u Saveti od Rozeta | 691 pregleda
314 pitanja
827 odgovora
863 komentara
218 korisnika