0 ocene
15.4k pregleda
u Građevinske usluge od (16.7k poena)
izmenjeno od

Kada sam hteo da sam spustim plafon knaufom, za mene je to bila velika muka. Naime, gledao sam kako to rade majstori za gips brzo i lepo ali se nisam smeo sam upustiti u tako nesto.

E, onda je dosao red na mene da pokusam da sam pomocu knauf odnosno gips kartonske ploče spustim plafon. Verujte mi da je ispalo fenomenalno !

Moje iskustvo je takvo da sam prezadovoljan a sistem rada je vrlo jednostavan. Knauf je veoma zahvalan za rad i ako se malo pažnje posveti, može se napraviti bilo šta.

Znači, sve što vam je potrebno za rad sa knaufom jeste štafilica (može i bušilica sa malim brojem obrtaja) i dodatak za uvrtanje holšrafa. Zatim šrafciger, čekić i libela (vaser vaga).

Kupite knauf - gips kartonsku ploču recimo vodootpornu, ona je zelene boje i debela je 12,5 mm. Dimenziije su 260 x 125 cm. Za sečenje knaufa koristite skalpel, a može i testerica. Obeležite liniju gde ćete seći, provucite skalpelom po liniji i samo kvrc - prelomite deo koji želite za ugradnju.

Kod ugradnje odnosno mere za knauf budite tolerantni pa nemojte knapirati gips ploče jer ćete se namučiti da ih ugradite i prišrafite. Uvek ostavite 1-2 cm lufta sa svake strane da može da lepo nalegne tabla pored zida. Zatim, ćete je šrafiti na metalnu knauf konstrukciju koju ste prethodno pričvrstili za zidove.

Lako i brzo napravite pregrade, zidove i plafone od knaufa

Konstrukcija koja nosi knauf - gips table je od metala i ima U profil za zidove u koje se uvlače U profili nosači. U profili nosači koji idu popreko se dodatno pričvršćuju za plafon pomoću distancera (perforirani lim). U nosači na zidovika moraju biti u libeli a U nosači koji se uvlače se postavljaju na 62,5 cm razmaka kako bi ste lako ušrafili gipsane ploče a i da nosači nose po dve sastavljene (spoj) ploča.

Kada se ušrafe table za konstrukciju (što gušće i da šraf ne probije tablu), onda rupe sa strane i spojeve popunite rigipsom ili fugen filerom. Rigips se koristi za ispunu i bandažiranje knaufa. Posle svega sledi gletovanje gipsanih tabli i krečenje.

To je sve. Nadam se da će nekom moje iskustvo pomoći da se lakše upusti u ovaj krajnje jednostavan ali ne i lak posao. Jedino što je teško u svemu jesu table, pa prilikom montaže nije loše da imate pomoćnika koji će vam pridržavati gips dok vi ušrafite. Pozdrav
 

od
Odlično opsian rad sa gips karton plocama. Zanima me sta je bolje za plafon koji je izlozen temperaturnoj promeni hladno - toplo - dali da uradim vodo otporni gips ili moze obican kao i da li treba ispod gipsa da se prvo stavi izolacija, stiropor, stirodur ... i slično ?
od
Ja ne gletujem knauf već samo ofarbam. Ali, ako je negde nazubljen pa mora da se bandažira, mora da se izgletuje čak u više ruka pa tek onda krečenje. Nikakva posebna tehnika da se radi sa knaufom ako imaš volje, živce i malo afiniteta prema majstoriji. Uostalom, knauf se radi brzo i pedantno. Izvesna je i ušteda na vremenu i materijalu kada se podvuče crta.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

0 ocene
od
Super objasnjeno za knauf ali ja bih dodao i jos neke stvari ovde:

- gips karton ploče kaa se seku budu neravne, pa je potrebno da se koriste ALU lajsne za ivice

- ja lično lepim knauf ploče na Perlfiks lepak koji je zakon za te stvari

- za zidove i spaletne je bolje koristiti 12 mm knauf a za plafon ide devetka (9 mm)

- obavezno ide na spojevima bandaž traka (staklena mrežica). Neki koriste i onu vunenu, mekanu ali ja lično preferiram da se ojačanje spojeva vrši mrežom koja je jača.

- ćoškove ojačamo aluminijumskom lajsnom koju utopimo u fugen filer ili rigips

- dobro je da pre gleta nanesemo akrilnu podlogu na gips
od
Mislim da nije neophodna podloga na knauf pre gleta, tako da može da se direktno gletuje i onda prekreči. Za sve ove godine kako radim posao, nije se desilo da glet pukne ili da se disperzija negde oljušti. Naravno, posle gleta ide akrilna podloga koja utegne glet za knauf a onda ide disperzivna boja preko i nema greške.
0 ocene
od
Nije mi jasno zasto niko u Srbiji ne uvozi rigips ploce dimenzije 200 x 60 cm ??? U skucenom prostoru i tamo gde su spiralne stepenice za sprat tesko se moze izneti knauf tabla od 2 m x 1 m. U nemackoj postoje gips karton ploce uze, manjih dimenzija.
od
Tražim i ja uže gipsane ploče zbog lakšeg uklapanja ali kod nas uvoznik i dalje ne uvozi jer se verovatno ne isplati ili je komplikovan transport.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

223 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 305 pregleda
postavljeno Apr 23, 2023 u Bolesti od Andriela
+1 ocena
4 odgovora 611 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 472 pregleda
postavljeno Dec 21, 2019 u Razna iskustva od anonimno
+1 ocena
1 odgovor 714 pregleda
postavljeno Dec 6, 2019 u Saobraćaj od Milan Jovanovic
+1 ocena
1 odgovor 7.8k pregleda
...