menu search
brightness_auto
more_vert

SAVETI ZA SKIDANJE FLEKA

Fleke na odeći, obući i nameštaju u kući narušavaju njegov estetski izgled. Nezgodno je kada se fleka još više razmaže brzopletim čišćenjem. Čišćenje odeće je zahtevan posao i mora se obavljati veoma pažljivo. Skidanje fleka se radi postupno u zavisnosti od tipa materijala na kome se fleka nalazi. Ne postoji univerzalno pravilo niti postupak pa tako ni  najbolje sredstvo za skidanje fleka. Iako se na internetu može brzo pronaći univerzalni deterdžent za fleke - skidač fleka, ipak to ne ide baš tako lako. Bacanje para na najboljeg čistača fleka može ići u nedogled jer je sve to na istoj bazi i uglavnom ne deluje ništa.

Najbolje sredstvo za skidanje fleka

Ne postoji dobro univerzalno sredstvo za skidanje fleka. Uglavnom su to odmašćivači ili sredstva na bazi katjonskih sulfaktanata, Međutim, nisu sve fleke iste pa tako recimo u većini slučajeva može pomoći običan deterdžent za suđe a nekada ne pomaže baš ništa kod skidanja fleka. Takođe, nije isto lako skinuti fleku sa košulje, tepiha, štofane garniture ili auto sedišta. Prema vrsti fleka određuje se i tip čišćenja pa će odeća ići ili na hemijsko čišćenje ili ćete pokušati sami da je očistite adekvatnim priručnim sredstvima. Na osnovu priručnika "Čišćenje fleka sa odeće", predstavljamo vam kompletan priručnik.

KUPI I PRODAJ NA KUPUJEM PRODAJEM

skidanje fleka sa odeće i obuće

VODIČ ZA SKIDANJE FLEKA

Trenutno se na tržištu nalaze razna sredstva za čišćenje fleka - mrlja sa odeće u obliku tečnosti, pasta ili gelova, kao što su na primer (benzin za čišćenje, etil-alkohol, ultra-gel za čišćenje, varikina, sprej za skidanje fleka i dr.).

Obavezno je da se najpre dobro upoznate sa uputstvom koje se nalazi na svakom preparatu, bez obzira što je ovom prilikom uzeto iskustvo u praktičnoj primeni tih sredstava za čišćenje.

Ako imate pri ruci manje parče bele tkanine sa mrljama isprobajte dejstvo sredstava. Ili pak isprobajte dejstvo na manjim mrljama na materijalu pa tek onda tretirajte veće mrlje na odevnom predmetu.

Određenu mrlju po mogućstvu pokušajte tretirati prvo blažim sredstvom pa tek onda jačim jer inače jako sredstvo za čišćenje može u izvesnoj meri uticati da se mrlja još jače veže (hemijski) za tkaninu, i tako postane veoma teško otstranjiva pa čak i neodstranjiva.

Od priručnih sredstava za skidanje fleke treba imati čistu krpu, četku, vatu i upijajući papir (ili salvetu).

Mrlje se mogu javiti na tkanini i trikotaži pa je posebno dato uputstvo za odstranjivanje mrlja sa tkanine a posebno za pletenine.

Takođe je na kraju dat opis čišćenja mrlje i skidanje fleke sa kožnih predmeta i odeće od raznih vrsta kože.

Fleka od alkohola

Fleku od alkohola čistimo rastvorom deterdženta, sirćeta i vode, u odnosu (30 ml, 5 ml, 120 ml) tj., 6 : 1 : 24  čime tretiramo mrlju a potom dobro isperemo mlakom vodom.

Fleka od acetona

Aceton je vrlo koristan ali ponekad može da napravi i problem, jer, ako slučajno dospe na tekstil ili kožu izazvati trajne deformacije-oštećenja istih. Pogotovo je aceton štetan za vunene predmete. Međutim, brza reakcija može ublažiti ili neutralisati dejstvo acetona na tkanine tako što ćete odmah tkaninu isprati ili natopiti obilno čistom vodom

Fleka od farbe za kosu

Sa tkanine se fleka teško skida jer se inače teško rastvara. Pokušajte sa limunskom kiselinom. Navlažite mesto i posujte limontusom, ili nakapite svež  limunov sok na mrlju. Posle par minuta isperite mlakom vodom. Možete takođe pokušati da mrlju natopite vinskom kiselinom (sirćetom 12 %), sačekate 2-3 minuta i isperete vodom.

Time ćete ublažiti vidljivost mrlje, ali je sigurno da je nećete odmah otstraniti zauvek. Daljim pranjem, sve će manje biti vidljiva.

Ako se radi o belim materijalima, iste tretiramo vodonik-peroksidom (hidrogen za kosu). Obično je on jačine 6% ili 9%, a potom isperite.

Ako koristimo vodonik-peroksid za čišćenje mrlja sa obojenih materijala, smemo koristiti samo 1% rastvora, dakle (1 gram vodonik-peroksida na 100 grama vode), i to radimo veoma pažljivo, natapanjem mesta oko mrlje pa tek onda samu mrlju. Potom isperemo vodom.

Fleka od blata

Fleke od blata se lako skidaju. Ostavite da se ostatak blata osuši. Potom iščetkamo jačom četkom tkaninu a ostatke tragova isperemo upotrebom deterdženta za pranje i vode.

Fleka od boje za pečat

Mrlje od boje za pečate su rastvorljive u benzinu i alkoholu. Slobodno ako pri ruci imamo možemo pokušati i sa čistim benzinom za automobile.

Posle rastvaranja mrlje, fenom osušimo materijal. Takođe možemo pokušati i sa rastvorom glicerinskog sapuna i alkohola da tretiramo mrlju, pa isperemo. Naravno, bolji efekat se postiže upotrebom čistog glicerina i alkohola ali je isti često teško nabaviti pa može poslužiti i glicerinski sapun.

Ako se mrlja ne odstrani, odstranićemo je sa 3% vodonik-peroksida (3 gr vodonik-peroksida u 100 gr. vode), a kod obojenih i šarenih tkanina i pletenina je dozvoljeno samo 1% ovog sredstva.

Belance ostavlja fleku

Dok je sveža, mrlju operite mlakom vodom uz dodatak deterdženta (Merix ...itd) ili tečnosti za pranje sudova (Feri ...itd). Takođe, možete mrlju namazati čistim glicerinskim sapunom pa potom istrljamo kuhinjskom solju i na kraju isperemo polako alkoholom. Potom isprati tretirano mesto alkoholnim sirćetom.

Fleka od belog vina

Mrlju postavimo pod mlazom mlake vode i uz dodatak deterdženta ili sapuna istrljamo i isperemo mrlju. Ako je ne odstranite, čistićete je 70% - nim alkoholom i potom isprete vodom.

Fleka od crnog/roze vina

Kako skinuti fleke od crnog vina ? Dok je sveža, mrlju nakvasite i istrljajte deterdžentom ili sapunom, pa toplom vodom isperite. Mrlja od crnog vina se može očistiti i ovako: Ako potopimo mesto s mrljom u sveže mleko, mrlja će iščeznuti.

Možemo takođe i utopiti čistu krpu u sirće i njome trljati mrlju dok je ne očistimo.

Stara mrlja se mora namazati vlažnim sapunom (npr. glicerinskim) pa nakon što odstoji pola sata, isprati vodom. Posle toga mrlju natopite rastvorom sirća i limontusa ili soka od limuna i potom dobro isperite.

Takođe se i 3% -nim rastvorom vodonik-peroksida (hidrogena za kosu) a za bele materijale 1% - nim rastvorom, mogu skinuti mrlje od crnog vina. Ipak, materijale od acetata i PVC-a smemo čistiti samo alkoholom.

Crveno vino

Dok je sveža, mrlju posolite kuhinjskom solju, istrljajte dobro i isperite vodom. Takođe možete utrljati mrlju sapunom ili deterdžentom i isperite mlakom vodom. Sve isto važi kao i za mrlju od crnog vina. Takođe, možete očistiti mrlju rastvorom limunske kiseline, pa dobro isprati na kraju.

Fleka od čaja

Fleke od čaja se skidaju klasičnim deterdžentom (Merix, Duel ... isl). Dok je fleka sveža, možete je oprati i ispod mlaza mlake vode uz dodatak sredstva za pranje sudova ili tečnog sapuna.

ŽUTE MRLJE NA PREVOJIMA RUBLJA

Ove mrlje javljaju se kod odeće koja stoji duže vreme nenošena i sklopljena.

Odeću oprati deterdžentom na najuobičajeni način. Potom blagim rastvorom varikine ili hidrogena za kosuprobatti da ih odstranite. Možete primeniti i sredstvo za otklanjanje rđe ali u jačoj koncentraciji. Takođe, možete požutelo mesto potopiti u kiselo mleko gde treba da odstoji par sati, posle čega dobro isperete odeću. Obično su ove mrlje jasno vidljive na svetlijim tkaninama, ali se uočavaju i nazelenim i drugim bojama. Stoga moramo biti obazrivi prilikom upotrebe varikine i hidrogena za kosu.

Kako skinuti žvaku sa odeće ?

Žvaka je užasno nezgodna za skidanje sa tekstila. Istrugajte pažljivo sasušenu žvakaću a potom mesto obradite sredstvom za rastvaranje (tetrahlor-ugljenik). Takođe možete vrelom peglom preko pamučne krpe pritisnuti mesto gde se nalazila žvakaća, posle čega će se sama zalepiti za krpu, i lako ćete je ukloniti.

Fleka od sveže zelene trave

Mrlju tretiramo etil-alkoholom ili, ako nemamo, čistom komovom rakijom. Zelene mrlje se uspešno mogu očistiti i benzinom za čišćenje. Bele materijale slobodno obradite 3% - nim rastvorom hidrogena za kosu. Jedino to nesmemo činiti nad acetatnim i pvc materijalima. Fudbalski dresovi su uvek umazani flekama od trave pa se iste skidaju klasičnim deterdžentima koji se koriste u industrijske svrhe.

Fleka od znoja - Žute fleke ispod pazuha

Fleke od znoja ispod pazuha se teško skidaju jer su uglavnom uzorokovane raznim roll-on stik-ovimna, puderima protiv neprijatnog mirisa iliti smrada ispod mišica. Ipak, i njih peremo mlakom vodom uz dodatak sredstva za pranje (tečnost, sapun, deterdžent). Takođe i 1% -ni rastvor hidrogena za kosu a potom ispiranje vodom može odstraniti ovu vrstu mrlja. Sa hidrogenom nesmemo raditi na obojenim i šarenim materijalima. Ako se radi o dezeniranim tkaninama, slobodno ih možete više puta navlaživati sirćetom i isprati. Time ćete ukloniti mrlje od znoja.

Fleka od mesa, supe, toplog jela

Mrlju odmah posipamo kuhinjskom solju, ostavimo da odstoji i onda dalje trljamo solju i isperemo. Sveže mrlje od jela možemo dobro istrljati parčetom hleba a potom istrljamo sapunicom i isperemo. Stare mrlje obrađujemo rastvorom sirća i soli a potom isperemo.

Kako fleka

Fleka se tretira sredstvom za pranje i ispira toplom vodom. Takođe možete fleke možete utrljati glicerinskim sapunom i isprati alkoholom  ili slanom vodom u čemu prednjači fiziološki rastvor.

Fleka od kafe

Kako se skida fleka od kafe ? Dok je sveža fleka, odmah isprati ispod mlaza vode uz dodatak priručnog sredstva za pranje. Možete mrlju nakvasiti i utrljati i glicerinskim sapunom i isprati slanom vodom (rastvor soli i vode). Efikasnije ćete je očistiti ako ispiranje vršite alkoholom i vrelom vodom.

Stare mrlje natopite sapunicom glicerinskog sapuna, ostavite da prenoći, a potom dobro isperite slanom vodom. Na kraju možete upotrebiti etil-alkohol ili komovicu, ili hidrogen za kosu ali veoma pažljivo. Stare mrlje se teško skidajus materijala.

KARMIN ZA USNE (RUŽ)

Mrlju čistimo benzinom za čišćenje i tamponom vate a zatim brzo osušimo fenom. Nakon toga, mrlju nakvasimo toplom vodom i utrljamo sredstvo za pranje (tečnost, deterdžent, sapun). Potom nakapamo 3% - ni rastvr hidrogena za kosu, dobro isperemo a ostatak boje uklonimo alkoholom.

karmin sa maramice ćemo skinuti tako što mrlju tretiramo glicerinskim sapunom a potom isperemo u toploj vodi ili alkoholom. Stare mrlje najpre omekšajte odgovarajućim sredstvom (za vunu - buter ili margarin), za pamuk i lan (sredstva za beljenje), za sintetiku PA, PES, PAN (benzin i mlakom vodom) i na kraju čistite tamponiranjem pomoću benzina za čišćenje.

Fleka od krvi

Svi misle da se fleke od krvi teško skidaju, međutim to nije tačno. Svežu fleku od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte 3% rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu treba biti obazriv kod obojenih i šarenih materijala gde ćete najpre probati sa 1%  rastvorom ovog sredstva.

LAK ZA NOKTE

Fleku od laka za nokte čistimo acetonom, benzinom ili ultra-gelom za čišćenje. Jedino sa acetatnih ili PVC materijala skidamo isključivo benzinom. Takođe možemo i sa nitro razređivačem uspešno odstraniti ovu vrstu fleke.

LAK BOJE

Često se prilikom lakiranja predmeta u domaćinstvu zaprljamo ovim bojama. Njih rastvara aceton, benzin i terpentin. Skidamo ih isto kao lak za nokte. Dobar efekat skidanja laka se postiže i nitro razređivačem.

LIKER

Fleku od likera nasapunjajte i isperite mlakom vodom. U slučaju da je neodstranite, čistite je razblaženim alkoholom.

Fleka od masti i ulja

Fleke od ulja ili masti drastično narušavaju estetski izgled odeće. Da bi smo uspešno odstranili mrlju od masti ili ulja moramo to učiniti što pre, odmah nakon zaprljanja odeće odgovarajućim sredstvima, kako se ista ne bi hemijski vezala za tekstilni materijal.

Sveže masne fleke treba posuti talkom - puderom i ostaviti da odstoje par sati. Potom talk sa naličja otresite a ostatak iščetkajte čistom četkom. Može nam umesto talk-pudera poslužiti i čisto brašno. Isto ćemo učiniti s brašnom ko isa talkom.

Takođe, možemo mrlju posuti sapunskim praškom, prekrijemo mesto upijajućom hartijom i ostavimo da odstoji 24h. Potom čistom četkom iščetkamo. Treba znati da je lakše masne i uljne mrlje skinuti sa pamučnih nego sa sintetičkih materijala. Stoga pomenuti postupak po potrebi ponoviti više puta ako nije bilo dovoljnog efekta čišćenja.

Sa pamučnog materijala, skinućemo masne i uljne mrlje sapunom i toplom vodom. Međutim kod PA, PES tj, kod sintetike, prinuđeni smo da koristimo talk i razređivač. Masne mrlje se lakše odrstranjuju ako ih rastvorimo u alkoholu, acetonu, terpentinu itd.

Međutim, najefikasniji su benzin za čišćenje i tetrahlor-ugljenik. Ako mrlju rastvaramo benzinom za čišćenje, moramo paziti da nam se mrlja ne razlije na većoj površini i ostavi tamniju nijansu na materijalu. Zato ćemo u čašicu benzina rastvoriti kašičicu kuhinjske soli, pa time namazati krug oko mrlje, a potom dobro iščetkamo.

Dakle, sužavamo krug oko mrlje i čistimo je tako. Najzgodnije je čišćenje obaviti  tamponima odvate namočenim u pomenute rastvarače. Potom fenom brzo osušimo tretirano mesto. Masne mrlje od ribljeg ulja ili zejtina  se relativno lako skidaju. Mrlju dobro isperite sapunicom i vodom i dobro osušite.

MAŠINSKO ULJE

Mrlju rastvoriti u benzinu za čišćenje sa tetrahlor-ugljenikom. Morate brzo osušiti tretirano mesto. Potom naknadno istrljajte benzinom. Možete takođe koristiti ultra-gel ili sprej za čišćenje.

Fleka od mleka

Svežu fleku brzo isperite toplom vodom. Staru fleku morate najpre odgovarajućim rastvaračem odmastiti, potom isprati toplom vodom uz dodatak sredstva za pranje. Možete koristiti i benzin za čišćenje. Mrlje od pasterizovanog mleka, pavlake itd, čiste se na isti način. Takođe možete koristiti i gel za čišćenje. Stari sir ili namaz kao i zdenka sir mogu na tkanini ostaviti mrlju ali se čišćenje obavlja na identičan način.

PARFEM

Svežu mrlju od parfema isperite toplom vodom ili alkoholom. Pri tome je mrlju lakše skinuti sa sintetičkog nego sa prirodnog materijala. Ako se radi o pamuku, mrlju pospite sapunskim praškom i potom natopite alkoholom i ostavite da se osuši. Zatim dobro čistom četkom iščetkajte. Možete takođe glicerinskim sapunom utrljati mesto i dobro isprati toplom vodom. Zbog svoje prirode, mrlje od parfema se ipak teško odstranjuju s materijala pa je obavezno hemijsko čišćenje ako ne pomognu pomenuta sredstva.

PASTA ZA OBUĆU (IMALIN)

Kako izbrisati fleke od imalina ? Prvo nožićem dobro ostružite koru. Ostatak pažljivo očistite benzinom. Svežu mrlju tretirajte mlakom vodom i sapunom, a potom ponovite trljanje i ispiranje alkoholom. Takođe i gel za čišćenje može skinuti mrlje ovog porekla.

Fleka od piva

Fleka od piva se skida lako. Dok je još sveža, mrlju od piva tretirajte i isperite rastvorom kuhinjske soli i vode (2 kašičice soli u 1 rakijsku čašicu vode). Takođe se mrlje od piva mogu dstraniti i toplom vodom i deterdžentom ili sapunom. Sa belih tkanina pivo možemo ih skinuti rastvorom hidrogena za kosu (3%), a potom dobro isprati vodom.

PEGLA (POŽUTELA MESTA - NAGORETINE)

Parče čistog platna zamočimo u rastvor vode i boraksa (u šolju vode razmutimo 1 kašičicu boraksa), i požutela mesta trljati više puta. Potom isprti čistom vodom, osušiti i peglati. Ako nemamo boraks pri ruci, možemo požutelo mesto nakvasiti vodom posuti kuhinjskom solju i izložiti vani sunčevim zracima. Kada se osuši, iščetkamo. U slučaju da ima nagorelih mesta (žute do braon nijanse) treba ih tretirati vodonik-peroksidom (hidrogenom za kosu). Bele materijale slobodno tretirajte 3 - 6 % -nim rastvorom ovog sredtsva, dok obojene tkanine sa 1% -nim rastvorom.

RAZREĐIVAČ (ULJANI I NITRO)

Mrlje i fleke od razređivača ili lak - farbe se čiste medicinskim benzinom a zatim ispiraju glicerinskim sapunom. Ako je fleka stara i osušena, tretirajte najpre fleku razređivačem, da se otpusti, a zatim osušite fenom pa tretirajte benzinom i sapunom.

Fleka od povraćanja

Vrlo često se desi da tepih ili ugaona garnitura/krevet pa i odeća budu izloženi povraćanju. Ostatke od povraćanja očistite a potom mesto istrljajte rastvorom sapuna i alkohola, i na kraju isperite vodom. Lako se skida.

PUŠENJE (NIKOTIN)

Istrljajte glicerinskim sapunom i isperite mlakom vodom a potom nakvasite alkoholom i dobro isperite mlakom vodom.

Bolji efekat se postiže pranjem mešavinom glicerina i amonijaka umesto samo glicerinskog sapuna.

Ako se radi o belim materijalima, ispiranje obaviti sa 3%-nim rastvorom vodonik peroksida, a obojene materijale sa 1%-nim rastvorom, pažljivo da ne izbledi.

RIBA

Dogodi se da se isflekamo dok spremamo ili jedemo ribu. Svejedno, riblje ulje se lako odsrtanjuje sa odeće toplom vodom i deterdžentom ali se riba vrlo često sprema na suncokretovom ulju pa je skidanje fleka malo teže. U svakom slučaju, fleke od ribe tretirajte vrućom vodom u kojoj ste rastvorili malo soda sapuna (gadan sapun).

RĐA

Mrlje odnosno fleke čistimo upotrebom sredstva za odstranjivanje rđe. Takođe je uklanja i razblaženi rastvor amonijum hidroskida (< 10%-ni rastvor).

Vrući limunov sok efikasno odstranja mrlje od rđe, a ako su ostale, posipati ih solju i isprati čistom vodom.

Stare mrlje se teško skidaju.

Bele materijale peremo sa 5-10%-nim rastvorom hlorovodonične kiseline (HCL), poznatije kao „sona kiselina“, a potom dobro isperemo čistom vodom.

Treba biti pažljiv kod obojenih materijala. Ne smete vršiti obradu HCL-om jer rastvara celulozu.

SMOLA

Ove fleke se lako rastvaraju u tetrahlor-ugljeniku ili terpentinu. Nakon rastvaranja vršimo ispiranje u benzinu. Takođe se rastvaranje smole može obaviti i u acetonu, benzolu i sirćetnom etru. Međutim, materijale od acetata i PVC-a obrađujemo jedino u benzinu.

SOSOVI (UMACI)

Fleke operite mlakom vodom a zatim obradite terpentinom i isperite. Efikasno ih otklanja i ultra-gel za čišćenje. Namažite fleke, ostavite da odstoji gel 2 h, a potom isperite mlakom vodom.

TERA, KATRAN, ASVALT

Koru najpre ostružemo nožićem. Ako je fleka stara i zapekla namažemo je margarinom da omekša. Masnoću od margarina i ostatak tera ili asvalta očistimo benzinom i odmah sušimo fenom. Mada postoji i sredstvo za odstranjivanje ovih materijala. Ako ste električar pa se isflekate crnom izolacijom sa kabla, jedino pomaže medicinski benzin i to više puta tretiranje flekavog mesta.

TORTA, KOLAČI, SLATKIŠI

Nema razloga za paniku. Torte i kolači imaju masnoću u sebi ali je važno da fleku najpre skinemo mehanički-ručno sa odeće. Sve detaljno se ostruže i zatim nakvasi mlakom vodom pa istrlja sapunom ili deterdžentom za pranje posuđa. Nakon par minuta ispod mlaza hladne vode isperemo isflekano mesto.

TUŠ I MASTILO

Svežu fleku isperemo rastvorom 2/3 vruće vode i 1/3 alkohola. Efikasno sredstvo za čišćenje svežim mrlja je limunska kiselina. Ako nemamo pri ruci limontus, fleku istrlamo polovinom rasečenog limuna i isperemo vodom. Možete pokušati i toplim rastvorom VIM-a pa isperete alkoholom.

Stare fleke je teško u potpunosti ukloniti jer iste nijansirajui na obojenim materijalima. Mrlje od crvenog mastila se veoma teško odstranjuju te ovaj posao treba poveriti hemijskoj čistionici.

TUTKAL (lepak za drvo)

Fleke isprati toplom vodom uz dodatak alkohola i sredstva za pranje. Postoje i sredstva za rastvaranje tutkala ali uspešno ga rastvara i glicerin te se i on može upotrebiti.

ULJANE BOJE        

Fleke rastvaramo benzinom, acetonom, terpentinom ili tetrahlor-ugljenikom, ili ih namažemo ultra-gelom i postupak ponovimo više puta. Na kraju obavezno ispiranje benzinom za čišćenje.

USIJANA MESTA

Na odeći ili materijalu biće manje vidljiva ako ih nakvasimo ili operemo mlakih rastvorom sirćeta i vode, a kad se prosuše, ispeglamo ih preko vlažne krpe.

FLEKA NEPOZNATOG POREKLA

Ponekad nije lako proceniti od čega je nastala neka fleka na odeći. U tom slučaju treba primeniti zlatno pravilo za čišćenje odeće od bilo kog materijala. Najpre fleku pokušamo da skinemo destilovanom vodom u koju smo dodali malo sode bikarbone ili vrlo malo sirćeta (par kapi). Ako to ne pomogne, možete u vodu dodati malo alkohola ili blagog deterdženta pa sve dobro isprati vodom na kraju.

HEMIJSKA OLOVKA

Svežu fleku odmah lako odstranimo čistim alkoholom, a ispod materijala stavimo upijajući papir. Staru mrlju nakvasiti toplom vodom i nakapemo limunskom kiselinom (svež limunov sok ili limontus). Time ćemo rastvoriti boju. Ostavimo da odstoji 10-ak minuta a potom isperemo toplom vodom i rastvorom nekog deterdženta pa isperemo opet.

ČAĐ

Usisamo ostatke čađi, a potom čistimo alkoholom. Fleke lako odstranjujemo ako ih posipemo solju i nakon par minuta dobro iščetkamo.

ČOKOLADA

Koru ostrugati a potom oprati mesto rastvorom deterdženta. Bolji efekat čišćenja postižemo ako nakon struganja kore fleku natopimo benzinom i osušimo fenom. Nakon togadobro ičšetkamo. Takođe i alkohol uspešno čisti fleke od čokolade.

ZNOJ

Fleke od znoja se takođe lako skidaju. Iako znoj ume da bude veoma nezgodan kada su fleke u pitanju. Naročito ako uzmemo u obzir da se znoj ispod pazuha meša sa raznoraznim hemijskim sredstvima za neutralisanje neugodnog mirisa tipa (stikovi, kreme, himalajska so, rolon, sprejevi, dezodoransi ... itd). Bez obzira što proizvođači kažu da nema tragova posle upotrebe - ipak ima. Pokušajte da fleke od znoja tretirate što pre sapunom. Dakle, nikako kremastim tečnim sapunima.

Sledeći članak biće napisan za skidanje fleka sa kože, kožne odeće - predmeta od kože.

thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

11 odgovora

more_vert
 
done_all
Najbolji odgovor
Skinuti fleku od akrilne boje sa odeće je praktično nemoguće a da ne dođe do oštećenja i opet će ostati deo fleke posle čišćenja. Moje lično iskustvo kaže da žena nije uspela da nikada opere detaljno moju radnu odeću a bavim se molerajem. Koristila je i varikinu i veniš i benzin i izopropil alkohol i to ništa ne deluje na akrilne boje. Čuo sam da samo terpentin skida akril ali ga ne mogu naći gde da kupim ?
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Poštovani, kako se može skinuti fleka od znoja sa košulje? Zapravo, fleka je malo i posledica dezodoransa u prahu i stika za pazuhe. Pokusala sam ciscenje fleke rastvorom limontusa i soli ali je fleka sasvim malo izbledela. Da li ima neko bolje rešenje ? Hvala
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
U principu, najbolji efekat na fleke ima svež limunov sok. Limuntus (popularno Limontus) nema tako dobro dejstvo i za skidanje fleka se ne preporučuje. Naravno, pošto se radi o flekama koje su kombinacije znoja i dezodoransa, predlažemo vam da najpre preko fleke nakapete direktno sok iz limuna pa preko naspete malo bebi pudera i ostavite minut da odstoji a zatim isprete fleku ispod mlaza mlake vode. Nakon toga košulju perite standardno u mašini za veš.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Najteže se skida fleka od znoja. Stikovi sadrže aluminijum i hemiju koja se veže za tekstil i oštećuje ga. Mislim da nema leka protiv takve fleke.
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Kako ocistiti farbu sa patika
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Postovani, farba sa patika se moze ukloniti pomocu medicinskog benzina (ima ga svaka bolja apoteka) iz vise pokusaja, a takodje u zavisnosti od materijala patika, mozete probati i sredstvom za ciscenje velura-prevrnute koze. Bitno je da se farba najpre razgradi i onda se ocisti lako.
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Kako se skidaju fleke i mrlje nastale kao posledica budji na beloj pamucnoj tkanini? Primetila sam skoro da su se pojavile plesni zeleno crne boje u ormaru i ta budj je presla na majice i spavacice itd. Pokusala sam pranje u ves masini na 30 c sa tecni Ariel deterdzent, i skinute su fleke prilicno ali su ostale male vidljive mrlje velicine oraha. Hvala
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Poštovani, da li ste primetili da je na sajtu Mogujatosama kompletno objavljen ovaj vaš članak ? Baš je bezveze jer znam da ste oduvek bili originalni i jedinstveni po pitanju tekstova ... eto samo da vam skrene pažnju da proverite:

mogu ja to sama . rs / kompletan-vodic-kroz-skidanje-razlicitih-fleka-sa-odece
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Gorane, hvala puno na informaciji. Već smo obavešteni o tome i preduzećemo potrebne korake. Što bi se reklo, očistiti fleku je lako kada imate s čim i kada znate kako ? ;)
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Copyscape i kod mene kaže da je tekst "skidanje fleka" ukraden sa vašeg portala. Očigledno je jasno da se vreme objavljivanja teksta beleži u nekom registru i po tome se procenjuje šta je original a šta kopija - plagijat.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Da li je moguce skinuti crni trag gume sa majice - fleke su od gume sa vestackih fudbalski terena? Hvala
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Poštovani, veoma pažljivo jer ako je majica pretrpela oštećenje materijala onda je čišćenje fleke teško. Što bi se reklo, najpre probajte da medicinskim benzinom i glicerinskim sapunom tretirate fleku, ostavite 10-ak minuta a onda isperite toplom vodom uz dodatak feri deterdženta. Trebalo bi da fleka bude trajno uklonjena, Naravno, možda ćete morati da ponovite postupak dva puta.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Da li postoji način da se sa dečije odeće skinu fleke od sapunice za balončiće?

Na svakom komadu odeće ostavlja tragove koji se vide posle pranja, a nikako ne uspevam da skinem.

Hvala unapred.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Да ли знате како да скинем флеке са ђона патика, настале од спреја (црне боје) за бојење преврнуте коже? Пробала сам пастом за зубе, влажним марамицама, ацетоном, флеке су мало избледеле, али су свакако ту...
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Fleka na tepihu je stajala dugo i ne znam od čega je ali pretpostavljam od nekog plastelina. Pokušala sam alkoholom i sredstvom za sudove i nije pomoglo. Jedino je DAX univerzalni sprej za odmašćivanje dao efekat ali ne skroz. Onda sam kupila usisivač za dubinsko pranje i koristila RIWAX šampon u razmeri 1:10. Fleka se skinula potpuno ali sam prešla i ceo tepih koji sada izgleda kao nov! Preporuka je da se koristi dubinsko usisavanje ili barem sredstva koja se koriste za tu namenu.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Skinula sam sama fleku sa tepiha od laka za nokte i plastelina i to uz pomoć deterdzenta “DAX”. Neverovatno ali deluje super ako se nanese, sačeka 10 min i onda istrlja vlaznom krpom. Inace, i axel slicno deluje ali mi se cini da je ovaj daks bas dobar za stare fleke kao i tvdokorne mrlje na tekstilu, drvetu, plastici … itd.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Da li hemijsko čišćenje može skinuti fleke od buđi sa garderobe? Takođe, hoće li se detaljno neutralisati miris buđi ?
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

229 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 3 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
...