Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Objavite svoje iskustvo ili razmenite iskustva sa svima online!
+1 ocena
697 pregleda

Imam nekoliko pitanja u vezi popravke nameštaja. Naime, zanima me reparacija starog stilskog nameštaja tipa luj IX stolice, stočići, bidermajeri, stočići i slično. Dobio sam više komada dobro očuvanog nameštaja i želim da ga repariram i zaštitim.

Kako da popunim rupice u drvetu - čime ?

Da li kada popunim rupe treba da ide osnovna boja pa završna ili lak ili ne ?

Koja boja i koji lak se koristi za završni premaz ?

Takođe me zanima kako da presvučem tablu stočića ili da je samo ošmirglam ?

Tapaciranje stolica sam već uradio i to mi se sviđa.

Na kraju imam jedno pitanje za stiliste: Gde se najbolje uklapa -  slaže ovaj starinski nameštaj ? Da li u sobi koja je etno ili može nameštaj biti i u modernoj sobi ?

Hvala

u Nameštaj od | 697 pregleda

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

0 ocene
Zdravo, komadi o kojima pričate su divni, a imaju veliku i stilsku i tržišnu vrednost. Da bi se ta vrednost sačuvala, jako je bitno sve to što želite da uradite uraditi jako profesionalno. Ako ste dovoljno vešti, možda možete u to da se upustite, a ako sumnjate, bolje da posao prepustite profesionalcima da ne biste odustali na pola puta ili bili nezadovoljni krajnjim rezultatom.

Rupice u drvetu, nakon šmirglanja svega popunite gitom za drvo kome treba prilagoditi boju pigmentacijom kako bi nakon sušenja (uglavnom sušenjem bledi) bio iste boje kao i ošmirglano drvo. Ako se radi o rupicama od žiška, one mogu da budu lepe i ako se sačuvaju, ali pre toga je bitno da se drvo, nakon šmirglanja tretira sredstvima (Žižolin ili esencija) kako bi se sprečilo dalje propadanje.

Boja može da se nanosi direktno na drvo, a nakon svakog sloja, korisno je sitnom šmirglom preći preko osušene boje i ukloniti nesavršenosti i neravnine koje se stvore u toku sušenja. Dva do tri sloja bi bila dovoljna. Ako farbate četkom, nanosite što tanje slojeve kako bi rezultat bio što približniji profesionalnim rezultatima bojenja uz pomoć kompresovanog vazduha.

Preporučujem uljane boje, a ako ste baš hrabri i imate dosta vremena, možete da istražite kako se boji šelakom.

Presvlačenje table stočića može da se uradi furnirom, filcom ili vinilom. Mislim da su filc i furnir odlična rešenja, ali i od ta dva, preporučio bih furnir. Kada radite sa furnirom, možete da se igrate sa njim pa da kreirate neku intarziju. Lepite ga lepkom za drvo u tankom sloju i pritiskate nekim teškim predmetom koji pokriva celu površinu dok se ne osuši da se furnir ne bi izvitoperio od vlage (lepka).

Stilski savet:

Ovakav nameštaj ne bih kombinovao sa etno enterijerom. Zavisi od završnih rezultata, ali ovakav tip nameštaja može biti odličan začin modernom i monumentalnom enterijeru. Pre nego što ovaj nameštaj restaurirate, savetujem da odlučite gde ćete ga primeniti. Koristite Pinterest i Instagram da se inspirišete.

Tek kada sam sve napisao, shvatio sam da ste pitanje postavili pre pet godina. Nadam se da sada uživate u već preuređenom nameštaju. Pozdrav
od (250 poena)
0
Vrlo korisno iskustvo! Upravo i ja u izolaciji zbog korona virusa svasta nesto raduckam pa i oko starog namestaja. Cisto da se dosada prekrati a i nauci nesto novo. Upravo sam sredio dve starinske fotelje i mogu reci da su ispale vrhunski!
0 ocene
Kako se sa sigurnošću rešiti moljaca iz drveta? Reč je o nameštaju starom preko 50 godina. Po drvetu ima na desetine milimetarski sitnih rupica, a ispod nameštaja je bilo dosta moljaca-leptirića. Želim da ga restauriram i koristim i zbog jako lepog dizajna i zbog emotivne vrednosti koju za mene ima, ali me plaši rizik od prelaska moljaca u parket i drugi drveni nameštaj u stanu. Jako bi mi značila profesionalna pomoć. Unapred hvala!
od

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

0 ocene
0 odgovora
postavljeno Okt 15, 2017 u Nameštaj od anonimno | 541 pregleda
314 pitanja
827 odgovora
863 komentara
218 korisnika