menu search
brightness_auto
more_vert

Imam nekoliko pitanja u vezi popravke nameštaja. Naime, zanima me reparacija starog stilskog nameštaja tipa luj IX stolice, stočići, bidermajeri, stočići i slično. Dobio sam više komada dobro očuvanog nameštaja i želim da ga repariram i zaštitim.

Kako da popunim rupice u drvetu - čime ?

Da li kada popunim rupe treba da ide osnovna boja pa završna ili lak ili ne ?

Koja boja i koji lak se koristi za završni premaz ?

Takođe me zanima kako da presvučem tablu stočića ili da je samo ošmirglam ?

Tapaciranje stolica sam već uradio i to mi se sviđa.

Na kraju imam jedno pitanje za stiliste: Gde se najbolje uklapa -  slaže ovaj starinski nameštaj ? Da li u sobi koja je etno ili može nameštaj biti i u modernoj sobi ?

Hvala

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

more_vert
Zdravo, komadi o kojima pričate su divni, a imaju veliku i stilsku i tržišnu vrednost. Da bi se ta vrednost sačuvala, jako je bitno sve to što želite da uradite uraditi jako profesionalno. Ako ste dovoljno vešti, možda možete u to da se upustite, a ako sumnjate, bolje da posao prepustite profesionalcima da ne biste odustali na pola puta ili bili nezadovoljni krajnjim rezultatom.

Rupice u drvetu, nakon šmirglanja svega popunite gitom za drvo kome treba prilagoditi boju pigmentacijom kako bi nakon sušenja (uglavnom sušenjem bledi) bio iste boje kao i ošmirglano drvo. Ako se radi o rupicama od žiška, one mogu da budu lepe i ako se sačuvaju, ali pre toga je bitno da se drvo, nakon šmirglanja tretira sredstvima (Žižolin ili esencija) kako bi se sprečilo dalje propadanje.

Boja može da se nanosi direktno na drvo, a nakon svakog sloja, korisno je sitnom šmirglom preći preko osušene boje i ukloniti nesavršenosti i neravnine koje se stvore u toku sušenja. Dva do tri sloja bi bila dovoljna. Ako farbate četkom, nanosite što tanje slojeve kako bi rezultat bio što približniji profesionalnim rezultatima bojenja uz pomoć kompresovanog vazduha.

Preporučujem uljane boje, a ako ste baš hrabri i imate dosta vremena, možete da istražite kako se boji šelakom.

Presvlačenje table stočića može da se uradi furnirom, filcom ili vinilom. Mislim da su filc i furnir odlična rešenja, ali i od ta dva, preporučio bih furnir. Kada radite sa furnirom, možete da se igrate sa njim pa da kreirate neku intarziju. Lepite ga lepkom za drvo u tankom sloju i pritiskate nekim teškim predmetom koji pokriva celu površinu dok se ne osuši da se furnir ne bi izvitoperio od vlage (lepka).

Stilski savet:

Ovakav nameštaj ne bih kombinovao sa etno enterijerom. Zavisi od završnih rezultata, ali ovakav tip nameštaja može biti odličan začin modernom i monumentalnom enterijeru. Pre nego što ovaj nameštaj restaurirate, savetujem da odlučite gde ćete ga primeniti. Koristite Pinterest i Instagram da se inspirišete.

Tek kada sam sve napisao, shvatio sam da ste pitanje postavili pre pet godina. Nadam se da sada uživate u već preuređenom nameštaju. Pozdrav
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Vrlo korisno iskustvo! Upravo i ja u izolaciji zbog korona virusa svasta nesto raduckam pa i oko starog namestaja. Cisto da se dosada prekrati a i nauci nesto novo. Upravo sam sredio dve starinske fotelje i mogu reci da su ispale vrhunski!
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Kako se sa sigurnošću rešiti moljaca iz drveta? Reč je o nameštaju starom preko 50 godina. Po drvetu ima na desetine milimetarski sitnih rupica, a ispod nameštaja je bilo dosta moljaca-leptirića. Želim da ga restauriram i koristim i zbog jako lepog dizajna i zbog emotivne vrednosti koju za mene ima, ali me plaši rizik od prelaska moljaca u parket i drugi drveni nameštaj u stanu. Jako bi mi značila profesionalna pomoć. Unapred hvala!
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

230 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
...