+1 ocena
20.4k pregleda
u Saveti od

Molim vas za jedan savet - Naime, bili smo u nekoj adaptaciji kuće gde se unutra radilo sve (gletovanje, lepak, krečenje ...) i na kraju je parket ostao u haosu. Parket je pobeleo a nije igreban ili vrlo malo. Probala sam da sa Prontom počistim pod ali se belilo vraća danima. Takođe mi je neko od komšija savetovao neko nemačko sredstvo za staklo da probam ali ni to ne pomaže.

Da li postoji neko sredstvo za održavanje i negu parketa, ili da se parketu vrati sjaj, boja i da nema više tragova od gleta, šuta, boje ... itd ? 

Nadam se da neću morati da ulažem sada i za novo lakiranje poda ... Hvala

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

0 ocene
od (14.5k poena)
 
Najbolji odgovor
Poštovana Ružice, vi imate konkretno problem koji se može rešiti na par načina. Najpre, belina koja se javlja na parketu posle građevinskih radova je ok. Pošto parket nije bio zaštićen folijom od gaženja preko prašine, najverovanije da je pesak oštetio i lak. Međutim, ako to nije slučaj, možete da probate jednu prostu i jeftinu metodu: Uzmite veliku pamučnu krpu i ovlaš je natopite uljem za jelo (zejtin) ... pa prebrišite parket dobro. Zatim posle par minuta uzmite veliku vunenu krpu i izglancajte parket. Trebalo bi da više ne bude beline.

Ako se i dalje pojavi belo, znači da niste dobro izdžogirali parket ili ste koristili previše vode. Sačekajte da se parket osuši a zatim polusuvim džogerom ga prebrišite a onda ponovite postupak sa uljem.

Na kraju, ako je oštećenje od peska, lepka ... itd toliko veliko, biće neophodno da uradite hoblovanje (šlajfovanje) parketa, barem 1 fina ruka, što i nije neki izdatak i ne bi trebalo da pređe sa lakiranjem 3 evra.
od
Parket  se čisti krpom i ne  sme se brisati alkoholom ili benzinom - razredjivacem. Lak koji ima parket je nista drugo do najlonska kesa providna koja se zacas moze deformisati ako se brise nestrucno.zato budite obazrivi i brisite parket vunenom krpom, navostenom ili naparafinisanom.
0 ocene
od

Moj vam je savet da hoblujete - šlajfujete parket. Nije skupo jer se cena za sitne korekcije kreće od 4-6 evra po kvadratu sa lakiranjem. Nikakvo sredstvo ne može u potpunosti do kraja da očisti zaprljanja od podloge na parketu jer je parket izgreban i upio je nečistoće. Najverovatnije ćete morati da pre hoblovanja parketa dobro da očistite parket četkom od preostalog lepka, gleta ... itd. parčiće eksera ako je nešto ostalo povadite ali to je već druga priča. Ako baš niste u mogućnosti da reparirate parket onda pokušajte gore pomenuto pa vam se upornost možda i isplati.parket-ciscenje-hoblovanje-lakiranje

od
Glet se sa parketa može očistiti sunđerom za sudove prvo a onda džoger - džogiranjem. KAda se džogira, u vodu za ispiranje se kapne par kapi deterdženta za sudove ili pronto ili sirće. Uspešno se sve prljavštine sa parketa skidaju i rastvorom 1/10 merix tečnost/voda.

Popularna iskustva


Šta znači iskustvo ? Dobro došli na sajt" Iskustva". Naš forum svakodnevno objavljuje nova online iskustva. Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Korisničko iskustvo treba da se podeli sa svima online !

Slična iskustva

+1 ocena
3 odgovora 4.5k pregleda
0 ocene
0 odgovora 4 pregleda
+1 ocena
4 odgovora 4.1k pregleda
...