0 ocene
21.6k pregleda
u Saobraćaj od (16.7k poena)
ponovo tagovano od

Polaganje vozačkog ispita za B kategoriju seo od nedavno radi po novom ISO sistemu MUP-a Srbije. Ovaj sistem je doneo puno novina. Ipak, auto škole i kandidati kažu da u istoriji Srbije počev od 2015 nikada nije bilo teže položiti za vozača. Razlog tome je komplikacija sa ISO sistemom koji sprovodi MUP (često pucanje servera, prekid teoretske nastave ili ispita zbog konekcije sa serverom ... itd), zatim nedovoljnoj informisanosti i nepostojanja adekvatne literature za vozače početnike.

Na samom početku, upoznati smo sa time da testovi i ostala potrebna literatura mogu da se nađu na sajtu auto škole Pavlin u Beogradu i to:

Novi testovi za vožnju

Nas zanima sada da li je u redu da Pavlin auto škola ima testove koji kažu da prolazimo sa 85% a da mi sada u auto školi koju sam upisao traže 90-100 % ?

Ko je merodavan i šta je tačno ? Šta je istina ?

Nema potrebe da mnogo objašnjavamo šta se trenutno dešava u poslovanju auto škola koje negoduju novi (kvazi moderan) zakon o saobraćaju. U medjuvremenu smo saznali da sa 90% potrebnih poena kandidati skoro uopšte ne prlaze na ispitu, da sa 80% veliki broj kandidata prođe i zato je sada usvojeno da sa 6-7 pogrešnih pitanja na testu, što je oko 15% greška, može se proći dalje ka praktičnoj obuci (vožnja).

Najviše problema imaju polaznici koji po prvi put treba da nauče da voze, teoretski i praktično a zatim i polože vožnju na poligonu i u gradu. Toliko je zakomplikovan ceo proces da se stiče utisak kao da kandidat koji polaže za B kategoriju treba da ima sposobnosti astronauta ili pilota za avion SU-34.

Upisali smo se u auto školu 20 januara 2016 godine. Platimo prvu ratu za teorijsku nastavu u iznosu od 3000 rsd (45 minuta nastave = 1 čas = 300 rsd). Inače je orijentaciona cena to jest celokupan iznos 12.000 rsd za polaganje teorije plus 3500 dinara izlazak na ispit. Sve zavisi od auto škole ali kažemo, približno su cene iste svuda.

Šta dalje ?

Učimo, radimo, napredujemo ... 2 dana  x 3 časa a zatim 2 dana x 2 časa, što je ukupno 10 časova. Učimo 4 nedelje teoriju (40 časova).

Predavač je licencirano stručno lice koje ima znanje i iskustvo da prenese teoriju slušaocima. Predavač pre početka nastave mora biti ukonektovan na novi ISO sistem mup-a. Čas počinje i posle 45 minuta kompjuter zvoni i obaveštava da je vreme za pauzu od 10 minuta...

Predavanje za vozače B kategorije obuhvata 14 poglavlja (T1 - T14). Uče se celine (vozač, bezbednost, saobraćajna signalizacija, put, kazne .. itd).

Novina je sada što se za ispit moraju nabubati i kazne kojih ima baš puno. Takođe se uče mase vozila koje zbunjuju kandidate. Nelogičnosti ima puno i verovatno će se to vremenom ispraviti.

nastaviće se

od
Samo da kažem da sam se prijavlila za polaganje vozačkog ispita za b još  25.decembra 2015 godine, i kao zvaće me iz auto škole  čim im proradi iso sistem ... i pozvali su me tek za 1 februar 2016 da krenem prvi čas teorije. U međuvremenu sam pronašla drugu auto školu koja me je ubacila već 10. januara i evo odslušala sam pola teorije. Ne verujte auto školama kada vam kažu da im je kriv MUP zbog svega. Taačno je da je to novo i sada dokse nauče i naviknu, muke ...  ali problem je što auto škole drže kandidate po grupama i kombinuju da popune termine pa se zato čeka. Najbolje je polagati u malog auto školi gde nema puno polaznika i gde ćete brže završiti sve.
od

Ja bih samo da iznesem moje prvo iskustvo sa auto školama. Naime, u više pokušaja od leta 2015 nisam uspeo da se upišem u auto školu u koju ja želim. Najbliža mi je bila Stopex škola u Milana Rakića. Međutim, oni imaju gužvu, non stop imaju problem sa sistemom ... i zakazuju mi u više navrata da se javim posle mesec dana da vidimo jel proradio mupov sistem. Nema veze ... neću čekati na stopeks jer nemam vremena ... studiram. Dalje, velika gužva je u auto školi Pavlin Novi Beograd jer kao da su oni ti koji rade za mup ... što je najgore, u par auto škola me upućuju da je literatura nepotrebna jer postoje testovi na sajtu autoskolapavlin.com.

Ljudi, mene ne zanima ta auto škola, daleko mi je, ne želim da idem na nbg da bih polagao vožnju.

Ok, testovi su flash, redovno su tačni... uz manje greške, nije bitno. Prolaznost na ispitu teorija kaže pavlin je 85% a ostale škole kažu rade po starom zakonu i traže barem 90-100%.

 Ko koga zeza u celoj priči ?

Nije mi jasno da li je ok da se tako maltretiraju ljudi koji em skupo plaćaju polaganje za B em će proći kroz golgotu, bez literature, bez ičega ... ?

Na kraju sam pronašao najbližu školu (Prioritet) u Bulevaru Kralja Aleksandra gde sam mogao barem da znam na čemu sam. Auto škola Prioritet i nema neki bog zna sajt autoskolaprioritet ali je ljubaznost i prava informacija prvo na šta padam. Za svoj novac želim uslugu ! 

Verujte mi na reč, auto škola Prioritet ima malu grupu polaznika za B, ima sjajne (starije) instruktore što je veoma važno jer ne želim da me uči klinja. Predavač je kulturan, saobraćajni stručnjak, cena za polaganje se plaća u ratama ... sve na nivou. Opušteno uz Prioritet Auto Škola Beograd !

od
+1
Imam konkretno pitanje: Da li je auto škola u obavezi da nam obezbedi literaturu, knjige ... itd ?

Ugovor ne sadrži to ali sam čitao u službenom glasniku i službeni glasnik propisuje da predavač u auto školi treba da ponudi knjige iz kojih će se učiti teorija.

Da ili ne ?
od
Izvinite ali kako da znam da nije u pitanju prevara ? Dakle, ja se prijavim za polaganje ... onda me škola ladno vozi mesec dana dok mi ne nađe termin a onda kada platim 12.000 za teoriju ušo sam u zamku. Slušam teoriju kad mogu drugi ... nema definisano kada je čas, ujutro u 8 ili uveče u 21 h praćenje nastave u auto školi mi je smaranje.

Ja ne bih rizik / odgovornost prebacivala na auto škole već na mup koji nema pitanja za vežbanje - tek 50% pitanja na "simulacija testa" postoji.

Pa kako da onda vežbam za polaganje vozačkog ispita policijo ?

Auto škola ima sve što treba, stručnog predavača, izdaje fiskalni račun ... ima instruktore ... ali, opet negde zapinje, usporeno je ... kao da se polaže za legiju stranaca bre bre ljudi.

Ne znam, gledao sam ove sve auto škole, većina se drži neke škole pavlin oko testova ili eurostart ... ali ja mislim da nema vajde to ... treba da se kupi knjiga za bubanje Ž.Fićović, najnovije izdanje i kad se sve pročita uz 40 časova teorije ... valjda ću proći na ispitu za B.
od

U auto školu PRIORITET sam se upisao 25. januara 2015, položio sve iz prve zato što je predavač Jugoslav F. vrhunski predavač, upitio nas na sve što je neophodno za bezbednost saobraćaja, sve što je potrebno za ispit ali ne samo to već i dalje: kako da se vozač ponaša u svakoj situaciji, kao kandidat i kao vozač-početnik. Vlasnik auto škole Boris je moj instruktor koji me je već 5-og časa izveo blizu kružnog toka Slavija ... ja ne znam kako da se zahvalim ovim ljudima u auto školi koji su puni iskustva, znanja, pozitivne energije ... počev od prvog poziva na telefon, na koji se je javila g-đica Ceca koja je odmah predočila sve što je bilo potrebno za polaganje vozačkog ispita za B. Kada sam položio ispit, bio sam srećan jer je to bilo brzo i bez ikakve treme zbog mogućih problema sa MUP-om, interenet konekcijom ... itd. Izašo, položio i već kroz par dana položio prvu pomoć na Dušanovcu. Potom sam u ponedeljak već krenuo sam vožnjom jer je Boris bio moja dobitna kombinacija - Iskusan instruktor, čovek od poverenja, miran, staložen, blage naravi ... 

Kada sa Borisom naučite da vozite, kada prođete sve raskrsnice, zaustavite se na svakom znaku STOP, propustite pešake i budete tolerantan i obazriv vozač ... uvek će vam nekako faliti u autu sa desne strane pored vas upravo Boris da vam kaže (idemo sad, gas, stani, ne treba ti gas, idemo u treću, alo uspori - kad skrećemo na raskrsnici idemo bez gasa u krivini do pola a od pola gas ! 

Jedva čekam svaku sledeću vožnju u Auto Školi Prioritet !

PS: Meni je baš morao da zapadne tvrdi nemac Golf Polo ... al nema veze ... savladaću ga !

od
Moram da ti kazem da na sajtu mup-a imas opciju vezbanje za TI, tu imas sva pitanja iz svih oblasti koja mogu da ti se padnu na polaganju testa. Simulacija sluzi samo da ti pomesa sve to i da sebe proveris, inace sva pitanja se nalaze na pomenutom mestu. Srecno :P

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

6 odgovora

+1 ocena
od
Zdravo , evo i ja sam novi vozač, potencijalni, ako prođem na ispitu. :)

Pročitala sam ovaj tekst kompletno i imam par zamerki.

Prvo, predavač nije policajac već dečko sa licencom predavača , sa završenom saobraćajnom školom ... itd.

Drugo, po novom propisu koji usklađuje i kontroliše MUP RS, veoma je važno da se prisustvuje predavanjima. Ako ne dođete na predavanje, računa se da ćete morati to da nadoknadite kako znate, najgore u sledećoj grupi. Predavač ne sme rizikovati da vaš ne-dolazak toleriše jer lako može izgubiti licencu predavača.

Sluša se 40 časova teorije što je oko 4-5 nedelja, u zavisnosti od toga kako se dogovorite međusobno. Ja sam recimo slušala teoriju u auto školi ujutro od 10-12 h pa popodne ili uveče od 17-20 ili 21-23h.

Mislim, bezveze je ali je tako jer se mora teorija odslušati.

Kada se odsluša teorija, prijavljuje se polaganje teoretskog ispita koje košta oko 3500 dinara + troškovi za MUP oko 700-900 dinara.

Ako smo položili teoriju, sada vadimo lekarsko uverenje (4 potpisa vam trebaju: psihijatar, oftamolog ... itd). Košta oko 2100 dinara u Beogradu.

Zatim prijavljujemo se za praktični deo obuke - vožnja auta, uz lični izbor instruktora. Ja sam birala starijeg gospodina jer imam više poverenja u iskusnije vozače. Nisam se prevarila. Položila sam iz prve !

Uporedo ćete naći način da položite i bitnu stvar za vozača a to je PRVA POMOĆ. Ima više načina da se položi lako, brzo i povoljno prva pomoć, pa možete mi pisati ma PP da vam kažem gde i kako ali u susštini je najlakše da pitate u auto školi da li oni imaju nekakve veze i kontakt za POLAGANJE PRVE POMOĆI kako ne bi ste gubili vreme jer sada već trebate da vozite !

Vožnja je nekom smaranje i trauma a nekome ... jedva dočekani momenat u celoj priči.

Meni je polaganje vožnje praktično za B kategoriju bilo najzanimljivije, zato što volim da vozim, tolerantna sam, na prvom mestu sam kao suvozač uvek stavljala "BEZBEDNOST" jer samo bezbedna vožnja je prava vožnja !

Nadam se da sam malo pomogla novim polaznicima - vozačima - svima koji polažu po novom ISO sistemu u Srbiji.
od (16.7k poena)
Poštovana Višnja, da li imate iskustvo sa polaganje teoretskog ispita ?

Kako izgleda polaganje teorije u auto školi ?

Čuli smo da se polaže na računaru, da su dežurna dva saobraćajna stručnjaka - dva ispitivača kao i ranije ali sada se polaže lakše, brže i odmah se zna rezultat - položio/la sam ili nisam položio/la ?
od
Polaganje teoretskog ispita (teorije) za B sada lični na kviz "TRAGAČ". Ima oko 2200 pitanja koja se moraju naučiti, tu su ušle kazne, propisi za odmore vozača autobusa, mase vozila, zakon o saobraćaju ... itd. Uči se direktno na sajtu MUP-a ali možete vežbati i na sajtovima za online test (pavlin, pravo ... itd). Nema šanse a da vas ne zbuni kompjuter svojim pitanjima jer su pojedina pitanja krajnje glupa.Primer je pitanje "da li vozač saniteta može imati sadržaj alkohola u krvi do 0,3 promila ako sanitetsko vozilo stoji na rarkingu". Ovakvo i slična pitanja su krajnje nerealna jer taj vozač saniteta je možda na 5 minuta otišo da potpiše radni list ili do prodavnice da kupi šveps da bi se malo otreznio. Zakukuljeno, zamumuljeno, zadevećeno, zadeseceno oko polaganja. Znam bar 20 drugarica i drugova koj isu platili još 2015 god i pali na ispitu. Dakle, platili su 12.000 rsd + 800 rsd + 3500 rsd = 16.300 rsd  i pali. Više nisu ni hteli da pokušaju jer je em skupo em je MUP svojim novim propisima od 90 % prolaznost toliko pooštrio sve da se jako teško polaže. Trenutno je prolaznost 85% (dakle možete da pogrešite odgovor na 6-7 pitanja, zavisno koliko bodova vuku) Nek vam je Bog na pomoć !
od
Pozz, moram da napomenem da se po auto školama dosta forsira priča da se vežbanje treba raditi na sajtu auto skola pavlin, ali je to savsim pogresno ! Prvo su testovi uradjeni u flash programu, ima dosta pitanja koja nisu u skladu sa MUP-om i vezbama koje se sprovode na MUP-ovom sajtu (licno sam proverio kao kandidat). Preporucujem vam da teoriju savladate iskljucivo na sajtu policije, logovanjem na svoj korisnicki nalog, zatim naucite sva teoretska poglavlja i radite simulacije testa sto vise puta. Znakove ucite na sajtu auto skole pravo, a takodje je dobro da kupite knjigu "ispit za destku" mr.prof Živorad Fićović. Nemojte izlaziti na ispit nespremni !
od
Baš sam htela da pitam koliko je tačno i dobro da se vežba na drugim auto školama. Moja auto škola nema ni sajt ali je predavač vrhunski pa nam nije potrebno dodatno vežbanje osim na sajtu mupa. Nadam se da cu proci. Rokova je malo i problemi sa polaganjem postoje i dalje, tako kazu prethodni kandidati.
0 ocene
od
Ljudi, jedno pitanje. Da li su auto skole u obavezida kandidatu plate polaganje prakticnog dela ispita ako padne cetiri puta? Tj da li auto skola placa peto i svako sledece polaganje?

Hvala unapred
od
Da li si saznao/la da li skola placa 5.prakticni ispit i svaki sledeci?
0 ocene
od
Koji je to mupov sajt?
+1 ocena
od
Upisao sam se na polaganje u novembru 2017 i evo vec sedmi mesec cekam. Testove sam polozio 31. januara i posle poceo voznju. Em su mi ukrali 20 casova koje nisam ni vozio pa jos cekam 3 meseca da me pozovu na finalni ispit. Instruktor je diletant. Prvo su isli ovi preko veze koji placaju a nas bez veze ostavljaju za kraj. Nekoliko puta su mi nagovestili to da treba da platim mito ako hocu ranije. Sve u svemu, velika greska i da mi je ove pameti ne bih se nikad upisao u domacu auto skolu.
od
+1
Gde ste upisali polaganje vozačkog ? Mito nije uopšte više moguć u državi Srbiji koja poseduje sve kvalitete da bude proglašena zemljom blagostanja, velikog napretka i brutalno velikog BDP-a ... kasa preliva, ne zna se šta će se sa parama a traži se mito ... to će vladar za koga se glasalo većinom da sredi  :)
od

Pozdrav,

Da li možete da podelite svoje iskustvo na sajtu za upoređenje auto škola https://autoskole.in.rs/?

0 ocene
od
Auto skola  CIGRA na Novom Beogradu.....upisao sina,predugo traje  voznja,stalno se zale kako nema termina za voziti casove B kategorije a radno vreme kako oni hoce,polaganje testova i same voznje ...cekanje po 3-4 meseca i stalno se izvlace da im je kriva  agencija za bezbednost...strasno izbegavajte istu ...poz Kiza
0 ocene
od

Posetite moj blog o auto školama za više informacija o njima. 

https://autoskolaspasoje.wordpress.com/

od
Za početak, svaka ozbiljnija auto škola mora imati svoj web sajt na svom domenu - brendirano ime ... itd. Ovako urađen sajt u Wordpress-u i preko njihovog besplatnog hostinga mi je skroz bezveze. Čisto mali savet sa aspekta modernog načina poslovanja u današnje vreme. Sve najbolje!

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
0 odgovora 371 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 448 pregleda
postavljeno Dec 15, 2021 u Ishrana od Olja
+1 ocena
7 odgovora 3.2k pregleda
0 ocene
1 odgovor 426 pregleda
postavljeno Feb 12, 2021 u Automobili od auto delovi leminex
...