0 ocene
3.2k pregleda
u Operativni sistemi (OS) od (16.7k poena)
izmenjeno od

Već neko vreme koristimo Windows 10 pro 64 bit, operativni sistem poslednje verzije 20H2, i to na računaru  i laptopu, čija je konfiguracija i više nego zadovoljavajuća.

windows 10 iskustva

Do kraja jula 2016 je Windows 10 pro bio besplatan kao opcija za nadogradnju sistema Windows 7, 8, 8.1. Međutim, već se u prvim danima avgusta windows 10 plaća i košta Windows 10 home (oko 100 dolara, dok Windows 10 pro košta oko 200 dolara).

Ponuda za besplatnu nadogradnju na Windows 10 je završena. Sada možete preuzeti besplatan Windows 10, s tim što će vam trebati licenca da bi ste ga koristili trajno.

Windows 10 preuzimanje

Kako je vaše iskustvo sa novim Windows 10 sistemom ? Da li je zaista bolji od svih prethodnih sistema (Windows 98, XP, Longhorn, Vista, Win 7, WIn 8.1) ?

Prvo, vidi se da se dosta radilo na približavanju svih bitnih funkcija sistema prosečnom korisniku računara. Svi oni nedostaci koje smo imali prilike da i sami primetimo na OS kao što su Longhorn, Vista, Windows 7 i Windows 8, čini se da su sada minimalizovani. Međutim, ima ih itekako još uvek puno. U nekim segmentima i više nego što se očekuje od novog sistema koji bi trebalo da bude bolji od prethodnog.

Ovde ćemo samo obratiti pažnju na opterećenje sistemskog hard diska na kome se nalazi OS. Najpre se ulogujmo na Task menadžer i to kombinacijom (istovremenim pritiskom ) 3 tastera

CTRL + ALT + DELL > Task Manager > Performance > U ovom delu možemo videti koliko su opterećene pojedine komponente računara (CPU, RAM i HDD ili SSD, kao i mrežna kartica).

Najčešći slučaj je da je sistemski Disk 0 (C:) opterećen 100 %, čak i trenucima kada baš ništa na kompjuteru nije pokrenuto od programa. Zašto se ovo dešava ?

Najpre da se podsetimo da ako koristimo umesto HDD (hard disk), novi elektronski SSD (solid state disk), nije potrebna defragmentacija SSD-a. Zapravo, defragmetacija ssd diska je zabranjena ! 

Ipak Windows i dalje po default-u defragmentuje i ssd. Ovo dovodi do konstantnog opterećenja i zazuzeća sistemskog diska. Ako vam se dešava da je SSD disk opterećen sa 90-100% u stanju mirovanja računara , potrebno je da ovu opciju isključimo na sledeći način:

HKey_Lokal_Machine > SYSTEM > CurrentControlSet > Control-Session Manager > Memory Management] > PrefetchParameters > EnablePrefetcher, (ako imate windows 10) umesto  broja koji je tu, stavite  na     0   i  sačuvajte promene. Zatim obavezno restart računara.

Sledeće što trebamo uraditi je:

Open Task Scheduler -> Microsoft -> Windows -> Defrag   obavezno na  (disable). Zatim ponovo restartujemo računar.

 I poslednji korak je: Pronađemo Services > superfetch ,  zatim idemo na Startup type: disable. I opet restart.

Ovo su samo neka podešavanja Windows-a 10 pro kako bi se rasteretio SSD disk i sprečilo konstantno gašenje kompjutera. Više o ostalim podešavanjima računara pod Windows 10 sistemom pročitajte na sajtu  Servis računara

Takođe, korisne informacije se mogu pronaći i na Microsoft stranici na srpskom jeziku Kako instalirati WIndows 10 na novi laptop ?

Postoje i dezinformacije  u vezi sa Windows 10 OS kako je pisalo na nekim sajtovima koji se bave računarima. Windows 10 je potpuno besplatan ako imate trenutno na računaru ili laptopu ili tabletu registrovani (licencirani) windows - tu vam je i dokaz "ljubičasta nalepnica na poleđini laptopa".

Popularizacija Windows-a, tog najčešće korišćenog operativnog sistema ne jenjava i premašiće bilo koju drugu / prethodnu verziju pomenutog softvera/sistema.

Sve u svemu, naše iskustvo sa Windows 10  je odlično. Jednostavnost, brzina i veliki broj opcija krase novi Vindovs, čineći ga i dalje nenadmašnim pa je zato i broj korisnika koji ga koriste imponzantan.

A da li ste znali da je izašao i novi Windows 11? Očekujemo za Windows 11 iskustva kako bi smo upotpunili kolekciju.

od

Ne znam kakva su vaša iskustva sa Windows 10 ali meni se računar stalno gasi od kada sam nadogradio besplatno sa Win 7 na Win 10 pro.

Malo malo pa se ugasi kompjuter. Takođe imam problem što mi često prekida internet veza (kablovska sbb). Isto se dešava i na wi-fi.

Sledeći problem je što windows 10 ne vidi ssd hard disk hdd intel. Opcija za update windowsa je teško gde naći je na kraju pretrage. E, sad pročitao sam uputstvo kako da se optimizuje windows 10 da bi radio brže ovde i malo je bolja situacija. 

od
Kod mene windows 10 posle upgrade sa windows 7-ice baguje samo tako. Preporuka je da se uradi full instalacija windows 10 pro jer se tako izbegavaju problemi. Nisam baš siguran da je desetka bolja od sedmice. Meni je sve posle win7 bezveze ali moramo da pratimo novine.
od
+1
Da li je moguće da ubacite recenzije za windows 10  pro ? Na primer, razna korisnička iskustva sa windowsom posle upgrade ili full instalacije 10-ke ? hvala
od (16.7k poena)
Windows recenzije su već na ovoj stranici. Vaša zapažanja, iskustva i komentari u vezi win 10 pro možete pisati ovde. Ako se ukaže potreba, otvorićemo novu temu ili Vi sami započnite temu u vezi Windowsa.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

0 ocene
od
Kupla sam laptop Dell XPS 13.3 inch sa instaliranim Windows 11 pro. Nije jeftino ali vredi svaku paru. Ovo je nešto fenomenalno ! Laptop radi tako brzo da sam oduševljena. Inače, ovaj Win 11 pro je došao unapred podešen kao Win10 interfejs. Preporuka da ga kupite i instalirate!
0 ocene
od
Windows 10 je super sistem a tek da vidite kako Windows 11 radi brzo i lepo na laptopu ili desktop računaru ... milina jedna ! Podešavanje Windowsa da brže radi je nešto što vas čeka sigurno posle instalacije ali to je u par koraka rešena stvar. Preporuka!

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
4 odgovora 1.2k pregleda
0 ocene
0 odgovora 363 pregleda
postavljeno Okt 15, 2017 u Operativni sistemi (OS) od JANOS KASPER
+1 ocena
2 odgovora 947 pregleda
0 ocene
1 odgovor 253 pregleda
postavljeno Sep 25, 2020 od Lazar (120 poena)
0 ocene
1 odgovor 581 pregleda
...