+2 ocene
5.2k pregleda
u Kupoprodaja od (16.7k poena)
izmenjeno od

Ako ste vlasnik auta koji želite prodati brzo i bez čekanja, savetujemo vam da iskoristite besplatno internet oglašavanje. Internet auto oglasi su veoma efikasan način za kupovinu i prodaju automobila. 

Od vas zavisi na koji način i gde ćete oglasiti vaš auto.

Najtraženiji polovni automobili na oglasima u Srbiji su uglavnom mali automobili, male kubikaže i male potrošnje. Prema statistici sajta polovniautomobili, prodaja i kupovina automobila i dalje raste a najtraženiji su sledeći polovni automobili:

• Golf 4 i Golf 2
• Opel Astra
• Fiat Punto i  Fiat Stilo
• Renault Megan i Renault Clio
• Peugeot 206
• Ford Focus
• Alfa Romeo 147

Auto polovnjaci ipak drže cenu ali je moguće pronaći jeftino i dobro. Recimo, Fiat Seicento je takođe popularan auto upravo zbog svojih dimenzija, esteskog izgleda ali i ekonomičnosti. Kupuje se i prodaje lepo takođe i Suzuki Swift, Hyndai kao i Ford Fiesta. Polovnjaci su dobar izbor kada je reč o nešto novijim vozilima, gde neće biti previše ulaganja nakon kupovine. To su najčešće vozila godišta  od 2001 - 2009, i cene 1.000 - 3.000 eura. Kupovina / prodaja auta na lizing ima smisla eventualno ako ne postoji druga povoljnija  mogućnost. Bitna stavka kod kupovine auta je cena registracije, kao i da li je u pitanju dizel ili benzinac.

Kako da brzo prodam polovan auto ?

Odgovor je jednostavan -  za početak objavite oglas za auto !

Na šta Vi kao prodavac auta trebate da obratite pažnju ? Slede saveti za prodaju i kupovinu automobila.

 1. Slikajte vaš auto iz najmanje 5 različitih uglova.
 2. Obavezne fotografije auta su: spreda, pozadi, sa strane, unutra, sedište, volan, enterijer vozila, nebo, sva sedišta.
 3. Ako na autu ima oštećenja slikajte ih i obeležite na slici ili istaknite i slici na kojoj se vidi defekt dajte ime, recimo: oštećen retrovizor, izgrebana hauba, ulubljen krov, naprslo vetrobransko staklo (šoferšajbna) ... itd. Dakle, nemojte izostavti defekte jer će skrivene mane kod kupca ostaviti negativan efekat.
 4. Obzirom da je reč o polovnom vozilu, Vi ste u obavezi da predočite stanje vozila kupcu, prosečnu potrošnju benzina, kako se auto ponaša, da li je sve u redu sa kočnicama i  kvačilom, kao i da ostavite mogućnost da se kupac može obratiti vama u roku (tom i tom) od dana kupovine u vidu reklamacije (na primer: kupcu niste naglasili da alternator ne puni dobro).
 5. Kupac će od vas tražiti dodatne garancije ili postaviti pitanje: Zašto je meka kočnica ? Zašto je kvačilo visoko ? Na ova pitanja morate imati adekvatan odgovor.
 6. Auto može prodati jedino vlasnik, ili eventualno osoba sa generalnim punomoćjem za taj auto, overenim kod suda ili konzulata. Proverite uvek prilikom kupoprodaje sve papire vezane za auto.
 7. Prenos automobila na novog vlasnika se obavlja relativno brzo. Od prodavca se traži da priloži svu dokumentaciju od auta, dok se u slučaju osobe sa punomoćjem traži generalno ovlašćenje, saobraćajna dozvola i lična karta. Prenos se mora obaviti u matičnoj opštini gde se trenutno vodi auto a prilikom nove registracije, novi vlasnik će auto registrovati u mestu svog prebivališta. Obratite pažnju kod punomoćja, original ovlašćenja će biti stalno potreban novom vlasniku, pa savetujemo prodavcu da ovo ovlašćenje ustupi novom vlasniku tek po zaključenju kupoprodajnog ugovora.

 1. ZA PRENOS VLASNIŠTVA POLOVNOG AUTOMOBILA NA VAS POTREBNO JE SLEDEĆE :


  1. Uraditi kupoprodajni ugovor .
  2. Platiti porez u Poreskoj upravi na opštini prodavca.
  3. Promeniti saobraćajnu dozvolu u MUP-u.

Dogovor oko cene za auto

Ako ste na oglasima stavili fiksnu cenu, nemojte je spustati. Fiksna cena je garancija da je auto u dobrom stanju i da Vi znate šta prodajete. Često puta će vas nazvati i preprodavci automobila koji će vam predočiti da vaš auto ne vredi te pare. Vaš auto može proći maksimalno toliko i toliko. Zahvalite se na sugestiji i nastavite prodaju auta. Ne očajavajte i ne vezujte se za svakog ko vam ponudi neki predlog. Ako vam je stalo do fiksne cene auta, morate biti strpljivi i pravi kupac će doći po vaš auto ubrzo.

Ako ste na oglasima naznačili da je cena "po dogovoru", onda ostanite pri tom stavu. Definišite krajnu (minimalnu) cenu za auto, ispod koje nećete dalje pregovarati. Zato, uvek ostavite mesta da za dogovor i "cenkanje" imate barem dve varijante. Ako uz auto nudite recimo 4 letnje + 4 zimske gume sa felnama, nema potrebe da vam cena bude niska i po dogovoru. Obavezno uračunajte povoljnosti koje će budući vlasnik auta koristiti i to im predočite u startu.

Iskustva oko najboljeg sajta za oglašavanje polovnog automobila su podeljena. Puno je reklama na internetu i TV-u. Međutim, na osnovu ličnih iskustava vam savetujemo da vaš auto najpre oglasite na sledećim sajtovima za prodaju i kupovinu novih i polovnih automobila:

 1. Polovni automobili
 2. Prodaja polovnih automobila - auto oglasi
 3. Moj auto
 4. Kupujem Prodajem Automobili
 5. Auto Oglasi Beograd

Postavljanje oglasa na ovim sajtovima je besplatno i lako. Nakon registracije na oglasnom sajtu potrebno je samo da napišete tekst oglasa i ubacite fotografije, kao i svoje podatke za kontakt. Na listi za brzu prodaju auta možete slobodno uvrstiti i sajt "Halo oglasi".

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći prilikom prodaje ili kupovine polovnog auta. Vaše iskustvo sa kupoprodajom novog ili polovnog vozila možete ostaviti na ovom blogu. Takođe, sve u vezi prenosa vozila možete pogledati na sajtu Registracija Vozila

od
Kupio sam auto u nemackoj po ceni od 5000 eur. Dok sam ga preuzeo na luci Beograd, iskostao me 6520 eura. Dakle, opeko sam se i cista laz je informacija da je ukinuta carina za polovna vozila. Razmislite dobro pre nego sto udjete u zavrzlamu oko uvoza polovnjaka !
od (16.7k poena)
Jeftinije bi ste prošli da ste sami otišli po auto. U EU se uzimaju takozvanoe "col" (crvene) tablice i s njima dolazite u Srbiju. Imate rok od par dana da sve papire sredite ovde. Bez mućke, bez plaćanja kojekakvim prevarantima na granici itd. Oprezno kod uvoza polovnjaka !

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

228 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
2 odgovora 855 pregleda
+1 ocena
18 odgovora 22.7k pregleda
postavljeno Maj 13, 2016 u Internet od Mikan
+1 ocena
4 odgovora 4.2k pregleda
0 ocene
0 odgovora 353 pregleda
...