menu search
brightness_auto
more_vert

Pileća džigerica je izvrsan specijalitet kada se lepo spremi. Bilo da se peku na skari ili u tiganju, uvek ispadnu fenomenalno. Pileće meso je inače veoma zahvalno za pripremu. Ova hrana se brzo sprema i ne zahteva neko posebno kulinarsko znanje već to može ispeći i majstor amater.

Ako želite da sami spremite ručak od pilećih džigerica i srca, evo našeg malog doprinosa tome.

Ako planirate da u kućnoj varijanti ispržite / grilujete pileće džige sa srcima, evo i našeg provereno dobrog recepta na osnovu iskustva:

RAŽNJIĆI OD ROLOVANIH PILEĆIH DŽIGERICA

Potrebni sastojci:

500 grama pileće džigerica sa srcima ili bez

200 grama slanina za rolovanje (nije dobro da to bude dimljena slanina ili pančeta već najobičnija slanina).

200 grama Trapist kačkavalj

100 grama kisela pavlaka

maslinovo ulje, Aleva kulinat začin, gotov začin za  roštilj, štapići-drvca za nabadanje ražnjića.

Začin za pileće ražnjiće  možete kupiti u prodavnici, a ako nema, možete umesto njega koristiti i mešavinu so+kari+aleva+peršun+vrlo malo aleva kulinat - dodatak jelu. Nije neophodan ali je ukus mnogo bolji sa začinima.

Pileće džigerice sa srcima operite ispod hladne vode i osušite ubrusom ili krpom pa stavite u tanjir.

Odvojite džigerice od srca nožem, a zatim procenite sami. Ako su džige velike, onda ih presecite na pola pa polovine rolujte, a ako su male onda neka idu cele u ražnjiću.

Slaninu isecite na tanke listiće za rolovanje.

Na svaki list slanine stavite list kačkavalja, premažite ga pavlakom, a zatim preko stavite parče džigerice, zatim malo pospite začinima, onda urolajte - uvijte kao sarmu i nadenite na štapić.

Postupak ponovite sve dok ima džigerica, srca, slanine i ostalih sastojaka. Naravno, ako ne stigne slanina, preostalu džigu i srca začinite pa ubacite da se peku pored ražnjića.

Rolovana pileća džigerica u slanini

Tako lepo pripremljene ražnjiće pečemo na jakoj vatri nekoliko minuta.

Zagrejte ringlu šporeta na 6 ili 7 (kod starijih šporeta je to 3). Procenite da li vatra dovoljno jaka ali ne i prejaka da ne izgorite meso.

U veći tiganj nakapajte vrlo malo maslinovog ulja - tek da prekrije dno, ili razmažite krpicom i stavite na ringlu. Čim se ugreje tiganj, stavite ražnjiće da se peku. Proverite posle dva-tri minuta da li se peku kako treba ražnjići ? Vrlo lako ćete okrenuti rolovane džige jer imate drvca, ali vam ipak preporučujemo da pri ruci imate i širu ravnu drvenu kašiku pa uz pomoć nje okrenite da se druga strana ispeče. Kada su obe strane lepo pečene (rumeno, sočno ...), sklonite sa vatre.

Pripremite kupus salatu ili po želji i neko dobro vino. To je sve. Ručak od pilećih džigerica je gotov. Prijatno !

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

more_vert

Mnogi današnji nutricionisti predlažu da izbacite pileću džigericu iz svog jelovnika zbog veće količine masti i holesterola. Medjutim ona i ne sadrži veliku količinu masti, dok sadrži malo više holesterola. Medjutim pošto naš organizam troši holesterol, preporučljiva je svima koji nemaju povišen holesterol. Ima mnoge veoma hranjive sastojke. Zbog kojih je vrlo preporučljivo da je povremeno uvrstite u vašu ishranu

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

229 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 4 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
...