+1 ocena
766 pregleda
u Razna iskustva od
izmenjeno od

Parket je podna obloga od drveta i kao takva zaslužuje veoma dobru zaštitu, negu i održavanje kao i svi drugi proizvodi od drveta. Naročito zato što se po tom drvetu stalno gazi.

Znači, parket je stalno izložen pritisku, habanju, vremenskim uslovima ... a jel to drvo koje znamo da radi, može da sve to podnese ?

Trebalo bi da parket koji se postavi jednom propisno barem jednu-dve decenije izdrži sve uticaje ljudskog i vremenskog faktora. Pre svega, čak i najbolje urađen parket, najbolje hoblovan, najbolje izlakiran i zaštićen voskiranjem iliti specijalnim premazom može da se ošteti začas !

Znači, ne postoji najbolja zaštita parketa od mehaničkog oštećenja ?

Estetski gledano, parket, kada je dobro postavljen, dobro ishoblovan i izlakiran adekvatno ne bi trebalo da svoje osobine menja barem 5 godina u uslovima konstantne upotrebe prostorije. Međutim, nije baš tako.

Kvalitetna zaštita parketa je kvalitetna priprema za lakiranje, lakiranje i naravno osnovni i završni lak kojim se u 3 ruke obavezno premazuje parket. Nebitno da li se parket lakira nitro lakom ili lakom na vodenoj bazi, neophodno je i pod obavezno da se pređe 3 x (3 ruke laka nakon dve ruke osnovnog). Dakle, ukupno 6 premaza je potrebno da bi se stvorio deblji i ravnomerni sloj laka kako bi svojom čvrstinom podneo mehanička opterećenja dugi niz godina.

Najbolji lak za parket

Ako se pitate koji je najbolji lak za parket, e tu će uvek biti otvorena diskusija, Mnogi stariji majstori smatraju da je nitro lak za parket na bazi poliuretana najbolji i neprevaziđen. Međutim, ništa manje kvalitetan i dugotrajan nije ni takozvani vodeni lak, a on je u stvari lak na vodenoj bazi koga više i bolje upija drvo što je poželjno kod pojedinih vrsta drveta osim bukve. Mada i kada je bukov parket u pitanju, koristi se lak na vodenoj bazi s tim što se nakon svake ruke osnovnog premaza čeka 24h da se baš dobro osuši. Završni premaz se može raditi čim se dobro osuši prethodni a to je u normalnim okolnostima oko 4-6 sati.

Posetite stranicu parket i laminat

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Ko je brzi, kornjaca ili zec ? Upisite slovima.
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

Slična iskustva

+1 ocena
0 odgovora 438 pregleda
postavljeno Dec 21, 2019 u Razna iskustva od anonimno
0 ocene
0 odgovora 487 pregleda
postavljeno Mar 9, 2019 u Razna iskustva od Jelena G
+2 ocene
19 odgovora 5.4k pregleda
postavljeno Sep 28, 2018 u Razna iskustva od Miroslav
+1 ocena
1 odgovor 15.5k pregleda
...