Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Objavite svoje iskustvo ili razmenite iskustva sa svima online!
+1 ocena
553 pregleda

Parket je podna obloga od drveta i kao takva zaslužuje veoma dobru zaštitu, negu i održavanje kao i svi drugi proizvodi od drveta. Naročito zato što se po tom drvetu stalno gazi.

Znači, parket je stalno izložen pritisku, habanju, vremenskim uslovima ... a jel to drvo koje znamo da radi, može da sve to podnese ?

Trebalo bi da parket koji se postavi jednom propisno barem jednu-dve decenije izdrži sve uticaje ljudskog i vremenskog faktora. Pre svega, čak i najbolje urađen parket, najbolje hoblovan, najbolje izlakiran i zaštićen voskiranjem iliti specijalnim premazom može da se ošteti začas !

Znači, ne postoji najbolja zaštita parketa od mehaničkog oštećenja ?

Estetski gledano, parket, kada je dobro postavljen, dobro ishoblovan i izlakiran adekvatno ne bi trebalo da svoje osobine menja barem 5 godina u uslovima konstantne upotrebe prostorije. Međutim, nije baš tako.

Kvalitetna zaštita parketa je kvalitetna priprema za lakiranje, lakiranje i naravno osnovni i završni lak kojim se u 3 ruke obavezno premazuje parket. Nebitno da li se parket lakira nitro lakom ili lakom na vodenoj bazi, neophodno je i pod obavezno da se pređe 3 x (3 ruke laka nakon dve ruke osnovnog). Dakle, ukupno 6 premaza je potrebno da bi se stvorio deblji i ravnomerni sloj laka kako bi svojom čvrstinom podneo mehanička opterećenja dugi niz godina.

Najbolji lak za parket

Ako se pitate koji je najbolji lak za parket, e tu će uvek biti otvorena diskusija, Mnogi stariji majstori smatraju da je nitro lak za parket na bazi poliuretana najbolji i neprevaziđen. Međutim, ništa manje kvalitetan i dugotrajan nije ni takozvani vodeni lak, a on je u stvari lak na vodenoj bazi koga više i bolje upija drvo što je poželjno kod pojedinih vrsta drveta osim bukve. Mada i kada je bukov parket u pitanju, koristi se lak na vodenoj bazi s tim što se nakon svake ruke osnovnog premaza čeka 24h da se baš dobro osuši. Završni premaz se može raditi čim se dobro osuši prethodni a to je u normalnim okolnostima oko 4-6 sati.

Posetite stranicu parket i laminat

u Razna iskustva od
izmenjeno od | 553 pregleda

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

+1 ocena
1 odgovor
postavljeno Sep 30, 2016 u Alati od Nikola | 4.7k pregleda
0 ocene
0 odgovora
postavljeno Mar 9, 2019 u Razna iskustva od Jelena G | 330 pregleda
+2 ocene
19 odgovora
postavljeno Sep 28, 2018 u Razna iskustva od Miroslav | 4.6k pregleda
314 pitanja
827 odgovora
863 komentara
218 korisnika